Egy új gyorsteszttel 45 perc alatt kimutatható a koronavírus

2020. március 22. 6:53
Ez csak kicsivel lassabb, mint a kínai változat, az ugyanis félórán belül tud eredménnyel szolgálni.

Gyorstesztet fejlesztett ki a koronavírus okozta fertőzés kimutatására egy amerikai cég, és sürgősségi eljárásban már meg is kapta az engedélyt a forgalmazásra az amerikai hatóságoktól. A molekuláris diagnosztikai eszközök fejlesztésével foglalkozó Cepheid vállalat a közleményében arról tájékoztatott, hogy az engedélyeztetett gyorstesztjével 45 perc alatt kimutatható a fertőzés.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszeripari felügyelet által engedélyeztetett gyorsteszt a vállalat által gyártott GeneXpert automatikus elemzőkészülékkel végezhető el, és használata nem igényel különösebb szaktudást az orvosoktól. A gyorstesztet a jövő héttől kezdik forgalmazni – közölte a vállalat. A Cepheid szerint az egyesült államokbeli kórházaknak mintegy 5 ezer GeneXpert elemzőkészülékük van, világszerte pedig 23 ezret használnak.

Jelen pillanatban az Egyesült Államokban használt tesztekkel egytől négy napig tart a fertőzöttség kimutatása. Kína az elmúlt napokban több európai országnak szállított gyorsteszteket, a sajtóban megjelent információk szerint ezek fél óránál rövidebb idő alatt jelzik, hogy fertőzött-e az illető.

(MTI)

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a rövid teszt, ami nem PCR- hanem ellenanyag alapú, már valóban alkalmas arra, hogy széles tömegket szűrjenek vele. Ez ugyanis azt is kimutatja, ha valaki már átesett a fertőzésen, tehát a mozgása már járványtani szempontból érdektelen.
A vajda lehet nem tesztelt eddig, csak hihetetlenül jó ütemérzékkel hozott meg nehéz döntéseket. Ráadásul már a gazdasági hatásokra is oda tudott figyelni, fogalmatlan európai kollégáival szemben.
A jövő majd számodra is bizonyítékot fog szolgáltatni arra, mennyire volt képen a vajdánk: a vírusjárvány végén, százezer lakosra bontva a halottak számát,lehet majd rangsorolni a kormányokat. Lássunk majd akkor is...

Nem. Ennek az esélye minimális, századszázalékban mérhető a cseppfertőzéssel történő fertőzéshez képest.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés