Válságkezelő alapjövedelem bevezetését javasolja a Párbeszéd

2020. március 20. 12:26
A párt „szolidarítási válságadó” bevezetését is szorgalmazza.

A Párbeszéd azt javasolja, hogy a kormány egy úgynevezett válságkezelő alapjövedelem bevezetésével enyhítse a koronavírus-járvány gazdasági hatásait. Tordai Bence pénteki, budapesti, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy indítványuk havi százezer forintra egészítené ki az erre rászoruló magyar állampolgárok jövedelmét.

Emlékeztetett, hogy pártjuk már öt éve szorgalmazza az állampolgári jogon mindenkinek járó alapjövedelem bevezetését. Egy teljesen új intézményrendszer kialakítására azonban most nincs idő, ezért ideiglenesen létre kell hozni ezt a speciális alapjövedelmet – tette hozzá. A válságkezelő alapjövedelem bevezetéséhez mintegy bruttó 1400 milliárd forintos költségvetési átrendezésre lenne szükség – mondta Tordai Bence.

A Párbeszéd a szükséges összeget a már leállított vagy felfüggesztett beruházásokra szánt költségvetési forrásokból, illetve egy úgynevezett szolidaritási válságadóból finanszírozná. A válságadóba az ötszázmillió forintot meghaladó vagyonok egy százalékát kellene befizetni, illetve a havi egymillió forintnál magasabb fizetéseket kellene nagyobb kulccsal adóztatni – ismertette elképzelésüket a képviselő. Arra is kitért, hogy a kormány a héten meghozott döntésével „felfüggesztette” a munka törvénykönyvét, és ezzel teljesen kiszolgáltatta a munkavállalókat a munkaadóknak. Kérte, hogy a kabinet vonja vissza az intézkedést, majd üljön le a szakszervezetekkel és a munkaadókkal tárgyalni, mert biztosan lesznek olyan munkáltatók, akik megpróbálnak visszaélni a helyzettel.

(MTI)

Összesen 152 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizunk a kormanyban - mindent a maga idejeben!
Ne strapald magad, kis Bence!

Az alapjövedelem még intakt gazdaságban is marhaság. Járvány sulytotta helyzetben még inkább.

Köszönjük a nicktolvaj hozzászólást.
X

Ami esetleg jön, az SEGÉLYEZÉSI probléma, amit az önkormiknak kellene FELMÉRNI és annak, aki rászorul, kiutalni, nyilván közpénzből.

NEM MINDENKINEK, mert a kimutatható jövedelem a tényleges életviszonyokkal, lehetőségekkel köszönő viszonyban sincs.

Az állam anyagi lehetőségei, sajnos, nem korlátlanok.

A felmérés és kiutalás között nyilván van az összeg megfontolása is. Ez a mindenkinek ugyanannyit egy józan ésszel kivitelezhetetlen osztogatás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés