Orbán: Lezárjuk a határokat!

2020. március 16. 11:42
A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában tájékoztatót adott a kialakult helyzetről.

Orbán Viktor felszólalt az Országgyűlésben napirend előtt „Tájékoztató a kialakult helyzetről” címmel.

1990 óta nem volt példa veszélyhelyzet kihirdetésére” – kezdte beszédét a miniszterelnök. „A most fennálló helyzetben azonban az ellenség ismeretlen. A kialakult helyzetet világjárványnak kell tekintenünk.” Mivel a koronavírusnak jelenleg nincs ellenszere, tehát nincs még ellene vakcina, így a járványt még sehol sem sikerült megállítani, pedig gyógyszerészeti gigacégek dolgoznak a megoldáson.

A miniszterelnök ismertette, hogy a vírus a mostani tudásunk szerint Iránból, Olaszországból és Izraelből jutott be Magyarországra.

Nem csak vakcina nincsen, hanem globális megoldás sem”,

így minden ország maga dolgozza ki a megfelelő válságkezelési-akcióterveket.

Konzultáció

Konzultálunk az EU-val és a szomszédos országokkal, de a felelősség csakis rajtunk áll. Különösen fontos az Ausztriával való kapcsolattartás” – emelte ki a kormányfő.

A koronavírus kezelése nehéz és hosszadalmas folyamat lesz. Az élet egyáltalán nem olyan lesz, mint megszoktuk, így alkalmazkodnunk kell a körülményekhez. A miniszterelnök köszönetet mondott az egészségügyi- és rendvédelmi szerveknek az áldozatos munkájukért, majd köszönetet mondott az embereknek, amiért elfogadták a szigorú intézkedéseket és betartják a szabályokat.

Legfontosabb erőtartalékunk az összefogás és a fegyelmezettség

– jelentette ki Orbán. „Minél nagyobb a baj, annál nagyobb higgadtságra van szükség!

Három szakasz

A járványnak három szakasza van: az egyedi, a csoportos, és tömeges megbetegedések.

A kormányfő elmondta: „Magyarország eddig az első csoportban volt, de nemsokára átlépünk a csoportos megbetegedések csoportjába.”

Eddigi intézkedések

Eddig rendkívüli jogrendet hirdettünk, beutazási tilalmat rendeltünk el Olaszországból, Iránból, Izraelből, Kínából és Dél-Koreából. Megtiltottuk a száz főnél nagyobb létszámú rendezvények megtartását, az egyetemeken megtiltottuk a személyes oktatást. A közoktatás áttért a távoktatásra. Konténerkórház felhúzásáról döntöttünk, ennek a felhúzása gőzerővel zajlik” – emlékeztetett Orbán.

Új intézkedések

Magyarország a határait a személyforgalom előtt lezárja.

Csak magyar állampolgárok léphetnek át a határátkelőkön.

A kormány felső korlát nélküli pénzbeli támogatást nyújt a válság kezelésére: „Hangsúlyozni szeretném, hogy bármekkora összeg szükséges, mi biztosítjuk!” A kormány több szűrést és tesztelést ígér, Orbán hozzátette: megpróbálnak gyorsítani a tesztelések ütemén.

A sport eseményekre zárt kapuk mögött kerülhet csak sor, a kulturális rendezvényeket betiltják. A mozikat és szórakozóhelyeket bezárják. A kávézók, üzletek és éttermek csak délután három óráig tarthatnak nyitva. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak.

Az egészségügyi hallgatók is egészségügyi dolgozóknak minősülnek, és ugyanez érvényes a rendészeti hallgatókra is. „A kormány nem tilthatja meg, hogy az idősek ne hagyják el a lakásukat, de a kormány nyomatékosan kéri, hogy ne tegyék” – emelte ki a miniszterelnök.

Az önkormányzatok szervezzék meg az idősek megsegítését!

Gazdasági következmények

A koronavírus elsősorban az emberéletet fenyegeti, de gazdasági következményekkel is számolnunk kell. Vannak a gazdaságnak olyan szektorai, ahol a baj már bekopogtatott az ajtón. Ilyen a turizmus vagy a vendéglátás.

Gyors intézkedéseket fogunk hozni a megsegítésükre” – ígérte a kormányfő.

Munkahelyek megvédése

Minden munkaadót és munkavállalót arra kér a kormány, hogy tegyenek személyes erőfeszítéseket, hogy megtarthassák munkahelyeiket.

A költségvetéseket minden szinten újra fogják tervezni, ez Varga Mihály miniszter feladata lesz. A Magyar Nemzeti Bank elnökével folyamatos egyeztetés zajlik, az Orvosi Kamara ajánlásait pedig meg fogják tárgyalni.

 

 

 

Összesen 231 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most képzeljük el mindezt Gyurcsány idején!

Válaszok:
ThunderDan | 2020. március 16. 13:53
Negue | 2020. március 16. 17:09

Na végre!
És a budapesti adó-és vámmentes Kínai Különleges Gazdasági Övezetet is azonnal bezárni, fertőtleníteni, a feketén vállalkozó, feketén itt élő, adót nem fizető kínaiakat kirúgni az országunkból.

Ahogy fertőzöttek számában is.
mindenlibisiidióta

Fidesz-propaganda 2020. március 13.

Ideje lenne börtönbe vetni Hadházyt: állampolgári engedetlenségre és az iskolák bojkottjára szólít fel a koronavírus miatt

Hadházy úgy véli, pánikra semmi ok, de felelős kormányzásra nagyon is.

Szerinte az, hogy a kormány tűzzel-vassal iskolában akarja hagyni a gyerekeket csak két dologgal magyarázható: félti a GDP számokat és azt akarja, hogy az anyukák (vagy apukák) ne maradjanak a gyerekekkel otthon, hanem menjenek a futószalag mellé. A másik ok pedig, hogy ők maguk sincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, mert ma az államigazgatásban ma már az a policy, hogy inkább nem mondunk el a főnöknek rossz dolgokat, hiányosságokat, mert abból csak a baj van.

Nem kell az embereket ijesztgetni, elég, ha attól félnek, amitől mi akarjuk: Soros és a migránsok
– írja a képviselő.

Hadházy Ákos hozzátette:

Orbánnak vagy elment az esze, vagy valaki nagyon félretájékoztatta.

Ez így van. Az immunglobulin készítmény mindentől véd, amin a donor korábban átesett. Csak éppen kb. 8-10 donor plazmája kell egyetlen injekcióhoz.

Ja. Közlik az irániakat, magyarokat, briteket, de a kínaiakat eltitkolják.
Mekkora ökör vagy!

Li néven 860+ kínai cég volt bejegyezve, ebből 800 kényszertörléssel szívódott fel.
Milyen adófizetésről beszélsz te?
Vagy kevered a baksis és az adófizetés fogalmát?

Miután a Magyarország által rendelt szállítmányt Németország a nagy EU-s szolidaritás jegyében lefoglalta. Hol van Klárika meg összeus megoldások?

A "kész" volt az IMF-hitel, meg a 47-ről 80%-ra tornászott államadósság?
Kifelejtetted Bokrost, akinek fő érdeme máig hat: ő őrizte meg a nyugdíjak vásárlóerejét.
Mehetsz az ólba: X

Ezt inkább egy libsitől kérdezd meg; ti sürgetitek az össz-EU-s megokolásokat.
Klárika segíccs!

A Fidesz a GDP 53%-áról 83%-ra növekedett államadósságba 'ült bele'.

Kulturált NER-propaganda a mai napon:

Üzenjük a 444-nek: basszátok meg a halottat az anyátok temetésén
(Vadhajtások.hu)

Tunya elkapta volna a pestist, sehol sem látom?!

Helyes fiacskám, aztán mássz le a WC-ről, menjél fürdeni és bújj a jó meleg ágyba.
További szép álmokat, hülyegyerek!

Nem vagyok szakértője a vakcinagyártásnak, de a vérben nem sok IgG kering.

Én csak deportálnám valamelyik muszlim államba. Ott amúgy is nagy szükség van valami libsi forradalomra.

A betegellátásba lehetne irányítani őket. Tanulhatnának emberséget, alázatot, tisztességet, és végre hasznosat is tehetnének.

Meg akartam kérdezni Tunyától, hogy metéltették-e már magukat, mert ha nem, szerintem az is szünetel. Hogy tudnak majd hűséget igazolni?
DDD

Én meg azt, hogy a trollok, tekintettel a válsághelyzetre, legalább ilyenkor próbáljanak emberhez méltó módon viselkedni.

Ja, ha neked a gyurcsányi idők után az ágazatba pluszban betett tett több ezer milliárd forint lerohasztás , akkor nincs több kérdésem.

Ezzel szemben mi a magyar reakció erre a problémára?
A magyar maszkgyártó cég megvette a németektől a maszkok
alapanygát gyártó céget. Nemsokára a cseheknek nem kell különgépet
küldeni Kínába, feladjuk nekik postán a szükséges mennyiséget.

A fertőzöttek száma emelkedni fog. Függetlenül attól, hogy van-e határzár, vagy sem. Egyrészt azért is, mert az otthoniak közül sokan még nem is tudják hogy már fertőzöttek, a lappangási idő elég nagy, átlagosan állítólag 5,5 nap, de akár 12-14 nap is lehet. Ami bebizonyosodott hogy segít a terjedés ellen, az a mindenki által általánosan használt védőmaszkok, gyakori kézmosás, lehetőleg fertőtlenítő szappannal, és gyakori folyadékok fogyasztása. Ha a vírus a szájba kerül, jobb azt leoblíteni a gyomorba, ahol a gyomorsavak elintézik, mint hagyni, hogy a légutakra terjedjen. És természetesen az, ha valaki éppen nincs a munkahelyén, akkor otthon ülljön a seggén. Az épuletekben rendszeresen fertőtleníteni a kilincseket, korlátokat, és a pénztárosoknak kesztyüt használni.

"Gyurcsány kormánya sikerrel hárította el a világválságot, a befejező munkát pedig elvégezte a Bajnai-kormány, így 2010-ben ... minden sínre volt téve."

2010-ben jött Orbán Viktor és lerángatta a fekvő országot a sínről, mielőtt jön a menetrendszerinti járat.

Válaszok:
Karvaly | 2020. március 16. 13:19

Nálam tiltva van ez a propagandista, de még az idézett rész is bicskanyitogató hazugság, elég megnézni a főbb mutatókat a régiós országokkal összehasonlítva, Magyarország bukta akkor a legnagyobbat (nyilván nem véletlenül csak itt vettek fel IMF hitelt - persze azt is úgy, hogy a tejes visszafizetés az őket váltó kormányt terhelje)
Nyilván azokra hajtanak, akik akkor még gyerekek voltak, és nincsenek közvetlen emlékeik, de azért az ilyen esetekben pártolnám, ha a szándékos megtévesztésnek jogi következményei lennének.

Ami a pékárut illeti, nem szeretném a kiflit, zsömlét vírussal fogyasztani. Ezért előnyben részesítem azokat a helyeket, ahol pékárúnál pultos árusítás van. Szerencsére, akadnak ilyen helyek, Esztergomban is.

Anyámat ne vedd a mocskos szádra, mert esetleg megtalállak, és a szádba lépek egy vasalt bakanccsal, másrészt ez mi a fene, ha nem trollkodás: "Legalább még egy stadiont akarok, meg futbalistákat!"

Kedves Zoli!
Magam is hozzád hasonlóan a forradalomra gondoltam. Elővettem a vitrinből az ÁVH-s öreg , rendjelekkel teli fényképét, egy Péter Gáborral készült , immáron megsárgult fényképet is. Te biztosan megérted, hogy mit jelent ez számomra, hiszen a Te vitrinedben is ott vannak ezek a relikviák, bizonyítandó hűségünket Rákosihoz, Szamuelyhez, Kádárhoz, Sztálinhoz.

Megértem dühödet, az öregjeink nem szaroztak ennyit, lőttek, akasztottak, most is ezt kellene, lámpavasra küldeni az összes Fidesz szavazót. Téged is elkeserít, hogy a mai ellenzék feladta kommunista elveit, acélos keménységét, hol van a már munkás ököl vasököl, Feri, az összes belpesti ellenzéki eladta magát a nagytőkének. Vagyis tőlük nem várhatunk forradalmat, nem fogják veszélyeztetni rózsadombi villájukat, indonéziai befektetéseiket.

Szóval én szívesen megyek veled végig a Nagykörúton, nyugodtan kitűzheted a munkásőr jelvényedet is, törünk-zúzunk, de gondolod, hogy Niedermüller mellénk fog állni, Lipócia is zászlót bont mellettünk?

Töprengtem ezen, de rájöttem, hogy ma nincs esély az általad megálmodott forradalomra. Tudod, mi öregek most nem mehetünk ki az utcára, a fiatalok meg miért mennének ki értünk?

Így az ilyen régi kommunistáknak nem marad más, mint duzzogva a DK mögé felsorakozni, ott legalább otthon vagyunk. Ott vannak a régi elvtársaink, hej, a régi szép november-7-i ünnepségek, a közös éneklések az amuri partizánokról, éljen a megbonthatatlan magyar-szovjet barátság, amikor pirosra tapsoltuk a tenyerünket felállva Brezsnyev neve hallatán, amikor aggódva figyeltük Csernyenko agóniáját, biztosan velem együtt könnyezel.

De nincs más utunk, veled kettesben már nem tudunk forradalmat csinálni, s van még egy bökkenő, sem az ellenzék, sem a kormánypárti szavazótábor nem áll mellettünk. magányos farkasok lettünk, de ne szomorkodj, tudod, újraindul a Munkásőrség, ott várnak minden, hozzád, hozzám hasonló, a nemzetért aggódó igaz magyart.

Na ja.

És hát nem azért, de még az a katasztrofális MSZP is némileg jobb bőrben volt, mint a jelenleg kormányváltásra szomjúzó Összellenzék. Képzeljünk el egy Gyurcsány-Kunhalmi-Jakab-Szél-Szabó Tímea-szerű koalíciós kormányt...

Kedves Laudaricus!

Köszönöm a reagálásodat, megerősítettél abban, hogy azért még maradt a mandineren néhány gondolkodó, no meg a szatírát is értő ember. De blassius is kell ahhoz, hogy 22-ben, a választások után is megszólalhassunk, vagyis blassius pajtás, Rád is számítunk a konzervatívok 22-es győzelméhez.

Pssszt....nem érti az ilyen bonyolult összefüggéseket! Különben is akkor, hogyan Orbánozna erre a hírre? :)))

Muszáj elképzelnem? :)

Csak magyar állampolgárok léphetnek át a határátkelőkön.
helyes de ok is csak egyszer es befele!
mert a sok rohadt ingazo maszkal ki be a sogorok fele es kiloszam hordja haza a virust nap mint nap!

Viktor, állj le! Az országot a csődbe, magadat a politikai megsemmisülésbe vezeted! Az élet leállítása néhány hétnél tovább nem viselhető el. És akármikor indítod újra, a lappangó vírus is újra támadni fog. Ez nem pestis, csak egy influenza járvány, amely az emberek túlnyomó többségére nem veszélyesebb, mint a hagyományos influenza. Oltóanyag híján minél előbb esünk át rajta, annál hamarabb válunk védetté és annál hamarabb veszti el az erejét.

Egyetlen állami feladat van: a nyugdíjasokat karanténban tartani addig, amíg a vírus el nem tűnik vagy az oltóanyag el nem készül. Ez a legkönnyebb, mert a nyugdíjas, ha el tudja látni magát, otthon maradhat és bezárkózhat. Csak házhoz kell vinni nekik az ennivalót. Azokat pedig, akik nem tudják magukat ellátni, gondozói karanténba kell vinni. Ez nem könnyű feladat, de ki lehet üríteni számukra néhány kórházat és hermetikusan le lehet zárni.

Ez, amit az európai politikusok és a tanácsadóik kitaláltak, vakvágány.

Ezen csak nevetni lehet. Köszönjük Emese!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés