Janik Szabolcs: Minden adott egy újabb migrációs hullámhoz

2020. március 5. 8:39
A szakértő szerint a kérdés az, hogy a megítélt uniós segítséget – mintegy 350 millió eurót – miként tudja Görögország felhasználni határai védelmére.

A Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán kifejtette, Törökországban sokan vártak arra, hogy határnyitás legyen, de a szíriai harcok miatt a migránsok folyamatosan „utánpótlás” is kapnak. Ebben az ügyben döntő lehet, hogy végül mennyien tudnak átjutni a görög határon – tette hozzá.

A török források százezer feletti határsértőről beszélnek, míg a görög sajtó néhány tízezerről. „Nyilván a kettő együtt nem lehet igaz, de ha megnézzük a felvételeket, akkor jól látszik, hogy bizonyosan nagy tömegek azok, akik szeretnének vagy tengeren, vagy szárazföldön átjutni” – mondta Janik Szabolcs.

A szakértő szerint a kérdés az, hogy a megítélt uniós segítséget – mintegy 350 millió eurót – miként tudja Görögország felhasználni határai védelmére. Ha nagyon sokan bejutnak Görögországba, akkor megindul a „mozgás” a balkáni útvonalon, és előbb utóbb a magyar határon is megjelenhet egy nagyobb tömeg – mondta Janik Szabolcs.

(MTI)

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés