A kormány évek óta pisztolyt tart a fővárosi városvezetés halántékához

2020. február 29. 10:14

Karácsony Gergely
Facebook
Ráadásul az ujjuk a ravaszon, hiszen létezik egy javaslat, ami ebben ciklusban újabb 100 milliárdot vonna el a várostól.

„A kormánnyal a héten, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) keretében folytatott tárgyalásainkon sok fontos fejlesztési ügyben haladtunk. De ezek közül kiemelkedik a két legfontosabb kérdés. Az mindenek előtt, hogy nem tartható tovább a helyzet: a kormány a Budapesten megtermelt bevételek több mint 97 százalékát elvonja. A főváros csak a budapestiek befizetéseinek 2,7 százalékával gazdálkodhat.

Összehasonlításképpen: ez az adat Berlinben 22 százalék, Bécsben 15, de Prágában és Varsóban is 7. Ez eredményezi azt a hamis látszatot, mintha a kormány szívességet tenne azzal, hogy a budapestiek befizetéseiből hajlandó Budapestre fordítani. A helyzet inkább úgy igaz, hogy a kormány évek óta pisztolyt tart a fővárosi városvezetés halántékához. 

Ráadásul az ujjuk a ravaszon, hiszen létezik egy javaslat, ami ebben ciklusban újabb 100 milliárdot vonna el a várostól. Úgy, hogy a helyi iparűzési adó bevételét a városlakoktól - nem csak a budapestiektől, hanem a vidéki városok lakóitól is -, a multikhoz csoportosítaná. Azokhoz a multikhoz, amelyek az elmúlt években az Orbán-kormánytól már így is kaptak mintegy 400 milliárd forintnyi adókedvezményt, az Európai Unió legkisebb társasági adóját, leértékelt forintot és rabszolgatörvénnyel kizsákmányolt, még mindig alulfizetett munkavállalókat.

Tehát mielőtt tovább folytatódna a kétarcú kormánykommunikáció Budapestről, két dologban világosan kell fogalmaznia a kormány képviselőinek. Mindkét dolgot felvetettem az FKT ülésén. Egy: világosan ki kell mondaniuk, hogy a Budapest teljes kivéreztetésével felérő adójavaslattól elállnak. Nem bonyolult mondat ez, ehhez képest annyi hangzott el, hogy ilyen előterjesztés most nincs a kormány asztalán. Hát, ne is legyen. 

Kettő: a budapestiek pénzének 97 százalékos elvonása helyett maradjon Budapesten érdemben több pénz a budapestiek befizetéseiből.  Cserébe azt ígérem, hogy nem kell majd ennyit tárgyalni a kormánnyal a budapesti beruházások finanszírozásáról, mert megoldjuk magunk. 

Abban maradtunk, hogy április 30-áig kormány-főváros tárgyalássorozat kezdődik, hogyan lehet többet Budapesten hagyni abból, amit a budapestiek tesznek bele a közösbe. Én ennek azért örülök, mert akkor április 30-áig legalább világosan kiderül, ki érdekelt Budapest fejlesztésében, ki pedig a kivéreztetésében. 

A kormány megígérte, hogy addig újabb elvonásról nem hoz döntést. A problémát, ha meg nem is oldottuk, de időt legalább nyertünk. És lehetőséget az őszinte beszédre, a valódi szándékok tisztázására. Mostanság ez is eredménynek számít”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Dobrev klán tart pisztolyt KariFeri halántékához.

Szar a név, elvtárs! Aki valaha fideszes volt, soha a büdös életben nem tapsol ezeknek.

Látom magam előtt az egyszeri DK-s szavazót, meg a momós hülyegyereket, akik erre kihúzzák magukat: igen, az általunk megtermelt milliárdokat lopja el a Fidesz, meg osztja szét a bunkó vidékiek kózött!

Budapestnek nem (fő)polgármester kell, hanem kormánybiztos.

Gerikém, hic Rhodus, hic salta!

Ja. "Azért ment tönkre minden, mert a kormány nem adott rá pénzt." Ennyit tudnak. Sőt, már előre gyártották a meséket, hogy a kormány így meg úgy fogja kiváreztetni az ellenzéki városokat. Ami nettó hazugság, mert akkor pédául Szegednek már rég csődbe kellett volna menni.

Mondanám azt, hogy nem a facebookon kéne dolgoznia, de belegondolva ennek a szerencsétlen kis szarrakásnak az intézkedéseibe, inkább fészbúkozzon egész nap, mint sem csináljon valamit. Amihez hozzányúl, azt csak elontja.

Évek óta? Akkor Tarlóst inkább támogatni kellett volna, mint leszavazni.

A te fejedhez Apróék tartják a fegyvert Geri, deal with it.

A tehetségtelen és éppen a sajátjai által sakkban tartott Karácsony feladatának tisztes elvégzése helyett folyamatosan a kormányra mutogat. Szánalmas gyatra figura, aki már most szélsebesen szánkázik lefelé a politikai lejtőn. Bukása előre van programozva.

ha evek ota, akkor te ennek tudataban vallaltad a jeloltseget, vagyis kene legyen terved a megoldasra, nem?

most az a legujabb hogy a mandiner nem engedi az idezojelet mint nem latin karakter?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés