Egy éven belül harmadszor választ Izrael

2020. február 28. 13:25
Egy felmérés szerint harmadszor is politikai patthelyzetet hozhatnak a választások Izraelben.

Az utolsó, hivatalosan közzétehető közvélemény-kutatások szerint ismét politikai patthelyzetet hozhatnak az egy éven belül harmadszor megrendezett parlamenti választások Izraelben - derül ki a pénteken ismertetett eredményekből. A Benjámin Netanjahu kormányfőhöz közeli Jiszráel Hajom (Izrael ma) című újság három nappal a választási helyiségek megnyitása előtt azt közölte, hogy Netanjahu kormányzó jobboldali Likud pártja és Beni Ganz ellenzéki centrista Kék-fehér pártja is harminchárom helyet szerezne a százhúsz tagú parlamentben, és egy mandátummal vezetne a jobboldali-vallásos tömb, ha most tartanák a választásokat.

A legutóbbi napokban a különböző kutatások a Likud növekvő előnyét jósolták, együtt a jobboldali tömb erősödésével. Ez nem kedvez a miniszterelnök szokásos kampánytechnikájának, ugyanis a voksolás napján eddig mindig azzal buzdította híveit a szavazásra, hogy vezet vele szemben politikai ellenfele, és megmentése, valamint a jobboldali kormányzás folytatása érdekében akkor is a Likudra és rá kell szavazni, ha mást terveztek.

A felmérés szerint a Kék-fehér párt szimpatizánsait – szemben a Likuddal - kevésbé érdekli a párt vezetőjének személye, fő céljuk Netanjahu leváltása. Az utóbbi napok durva személyes támadásai nyomán egyre kevesebben gondolják Ganzot alkalmasabbnak Netanjahunál a jövendő kormány vezetésére, de a párt támogatottsága ehhez képest kevéssé csökkent. A közszolgálati TV nem egyenlőséget mért, hanem egymandátumos előnyt ígért a Likudnak utolsó felmérésén. Náluk 35-34 a két párt várható képviselőinek száma, és ötvennyolc mandátuma lehet a jobboldali, vallásos blokknak, ami két mandátummal több, mint amit az utolsó megkérdezésnél mértek. Ha ez a trend folytatódik, akkor Netanjahu elvileg megszerezheti a kormányalakításhoz szükséges hatvanegy képviselői helyet.

A választások legfőbb kérdése, hogy hétfőn, a tényleges választáson Netanjahunak sikerül-e jobboldali – vallásos tömbjével Avigdor Liberman Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű, jobboldali nacionalista pártja nélkül többséget szereznie a kneszetben. Kulcskérdést jelent a választási részvétel, hogy melyik párt lesz képes jobban mozgósítani szimpatizánsait. Ebben szerepet játszhat a koronavírus is, ugyanis mintegy százezer olyan izraeli is az országban marad, és várhatóan leadja voksát, aki eredetileg külföldre utazott volna a választások miatt hosszú hétvégévé alakult napokban. A 12-es tévé szakértője szerint ez a Kék-fehér pártot erősítheti, mert a kutatások szerint a magasabban képzett, gazdagabb, inkább külföldre utazó izraeliek sokkal nagyobb valószínűséggel adják szavazatukat Ganz pártjára, mint Netanjahuéra.  Ha maradnak az utolsó közvélemény-kutatások eredményei, akkor továbbra is patthelyzet lesz a parlamentben, vagyis egyik oldal sem tud kormányt alakítani, de meg tudják akadályozni a másik oldal kormányalakítását. Izraelben először tavaly áprilisban, majd szeptemberben rendeztek parlamenti választásokat, és egyik voksolás után sem sikerült egyik pártnak sem kormányt alakítania, ezért ismétlik meg másodszor is a választásokat.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ebből is látszik:
Kis pénz, kis foci,
Nagy pénz, nagy foci.
Olyan ez, mint amikor a focicsapatnak egy taktika nem elegendő, kettő nem elegendő, még a három sem biztos:
Hiába, nincs mit tenni: annyira nagy ez a csapat...
... És persze egyszerre, egy időben lejátssza az összes taktikát, legyenek azok homlokegyenes ellentmondóak.
Erre csak a legnagyobbak képesek.
Sőt: még azok is csak úgy, ha jön az usákok pénze...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés