Ez az a politikai kultúraváltás, amiért dolgozunk

2020. február 27. 18:16

Fekete-Győr András
Facebook
A szavazófülkén kívül és különböző színű pártkitűzőkön túl mi magyarok vagyunk.

„A Momentum Mozgalom Csongrád megyei képviselőjének, Körmendi Zoltán – Momentumnak mélyen elgondolkodtató beszámolója a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjáról, ahol a fideszes érzelmű emberek nekimentek momentumosoknak egy nemzeti megemlékező eseményen:

»Ahogy arról tegnap is írtam, bár nem politikai rendezvénynek hirdették meg az eseményt, átütő volt a Fideszhez kötődő szervezetek jelenléte, párttagok széles skálájával.

Így meglehetősen kilógtunk a sorból, nem lepett meg, hogy mikor a koszorút elhelyeztük a Recskről származó kövekből állított emlékműre többen felszisszentek, és egy füttyszó is felénk repült. A rendezvény után több ember is értetlenkedett, hogy mit keresünk itt, miért mentünk el egyáltalán, és hogy merünk Momentum pártként ezen részt venni.

Nos, nagyon egyszerű válaszaim vannak:
1. Ez a megyei önkormányzat megemlékezése volt, én megyei képviselőként 6228 magyar választópolgárt igyekszek reprezentálni a közgyűlés mellett ilyen eseményeken is.
2. Ha a Fidesz és a KDNP nyugodalommal koszorúzhat, akkor a Momentum is, és különösen sajnálom, hogy más párt formalitásból se csatlakozott ma hozzánk.

A legerősebb és legkevésbé pártpolitikai érv azonban ennél is tisztább:

A szavazófülkén kívül és különböző színű pártkitűzőkön túl mi magyarok vagyunk. Ezt a nemzetet, annak összes tagjával majd fél évszázadnyi sötétség és elnyomás sújtotta, és a mai napból is világosan látszik, hogy mostanáig megnyomorítja. Az internálás, a gulág, a lehallgatás és az ellehetetlenítés nem válogatott liberális, konzervatív, keresztény, jobboldali vagy baloldali közt.

Sajnos, vagy nem sajnos az egyik különösen felháborodott csoporthoz nem álltam meg nem odamenni.
Elmondtam, hogy az én családomban volt, akit azért tettek tönkre, mert nem hajolt meg a párt követelésének, volt, akit hetekre elhurcoltak a szeretteitől, mert kuláknak kiáltották ki, és volt, akit életemben egyszer láttam, mert 56-ban disszidált. Elmondtam, hogy ezért is jöttem el, ugyanolyan jogon, mint itt bárki más. Megköszöntem, hogy együtt meg tudtunk emlékezni és tovább akartam állni.

Pár pillanat csend után már záporoztak is szitkok: »Ti a társadalom legalja vagytok!« »Forog a nagypapa a sírjában!« »És akkor? Hogy mertek idejönni?«

Őszintén gondolom, hogy legnagyobb nemzeti tragédiánk ez. Ez nem száz, vagy ötven éve történt. Ez most zajlik. Nyers gyűlölet, ellenszenv, ítélkezés. Nemzeti színű összetartásba csomagolt acsarkodás és széthúzás.

Ez áll útjában annak, hogy méltóképp elszámolhassunk a magyarságunkkal és emlékezhessünk a múltra. Ez áll útjában minden értelmes párbeszédnek. Ez áll útjában egy békésebb és boldogabb Magyarországnak. A legszomorúbb pedig az, hogy a politikai elit számos tagjának érdeke, sőt eszménye ezt gátat fenntartani.

Én ma nyugodt szívvel tudtam megemlékezni, és sajnálom, ha erre más önmaga miatt nem volt képes.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 144 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán Brüsszelben nem kéne annyira harci ebnek lenni. Az ország fele Fidesz szavazó. Minden, amit a Momentum Brüsszelben megjátszik, provokáció a Fidesz szavazók ellen.

Ezek után nem kell meglepődni, h. senki sem akar vegyülni velük Fidesz oldalról. Vicces Brüsszel után megsértődni.

"Ez áll útjában annak, hogy méltóképp elszámolhassunk a magyarságunkkal"

Megmondom mi áll a magyarsághoz vezető utatokon akadályként előttetek. Ez: Dan Barna este licentiat in Drept al Universitatii din Bucuresti (1998). In perioada ... Dan Barna a fost ales in decembrie 2016 deputat USR de Sibiu.

És most számoljatok el. Felénk az élők felé.

...különböző színű pártkitűzőkön túl mi magyarok vagyunk.

Igen, Kádár a komcsizmuson túl volt magyar, ahogy megtagadta Marosvásárhelyen a magyarságot. Neki is előbb volt a pártkitűző, azon túl a magyarság.

Hát, valahogy így vagytok ti is.

Franciaországi rabtartóid nem mondták még neked, hogy politikában nem az számít, hogy te minek tartod magad, hanem az , hogy mások minek?

Dobrevéknek lesz dolguk a sárkány ezen fejével. Is.

"nyugodalommal koszorúzhat,"

Bizonygatnod kell, hogy magyar vagy. Ha az lennél, mi is annak néznénk. Nem vagytok azok. Ellenünk vagytok.
Ellenségeink vagytok.

Hazaárulók. Azt akarta írni.

Szemforgató sopánkodás: szórványos és ügyetlen jobboldali megnyilatkozások lehetségesek, de ettől még az ÚJ-SZDSZ nemzetietlen-liberális karaktere létezik.

Bele kell olvasni az ÚJ-SZDSZ facebook oldalába, s kiderül, semmiféle politikai kultúraváltást nem hoztak.

Rendőrökre füstbombát dobni, az csakugyan kultúraváltás, Fegyőr. Csak nem jó irányba...

Amit elhallgat.

,,A momentumos fiatalember nagyapja, Fekete-Győr Endre (nevét kötőjel nélkül is írják) 1926-ban született a Borsod megyei Csobajon. 1946-ban belépett a Magyar Kommunista Pártba, a pártegyesülés után az MDP, majd az MSZMP tagja. 1948-tól 1957-ig a Földművelésügyi Minisztériumban előadó, osztályvezető, 1957 és 1962 között a Szőlőoltvány és Facsemete Forgalmi Vállalat igazgatója. 1962-ben kinevezték a verpeléti Dózsa Termelőszövetkezet elnökévé, a megyei lap az ötvenes évek stílusában harsány riportban dicsőítette, a szocialista embertípus megtestesítőjeként üdvözölte. Fekete-Győr Endre hamar látványos pártkarriert futott be. Az 1956-os hősök közül még sokan börtönben ültek, amikor tagja lett az MSZMP Heves megyei Pártbizottságának és a VB-nek, majd a Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa Elnökségének. 1969. január 16-án a Heves Megyei Tanács vb-elnökévé választották.,,
https://demokrata.hu/magyarors..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés