Zöldbe csomagolva

2020. február 26. 10:44

Lakner Zoltán
Pesti Hírlap
A miniszterelnök által meghirdetett klímavédelmi akcióterv pontjainak előtörténete súlyos kételyekre ad okot.

„Most meg már a kormánylap »zöld hazafiságról« értekezik. A magyar közvéleménnyel sem lehetett elhitetni, hogy a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak csupán egy (újabb) liberális összeesküvés részei volnának. A megismerhető felmérésekből inkább arra lehetett következtetni, hogy a zöld témák komolyan foglalkoztatják az embereket.

A retorikai klímafordulat oka az is, hogy a következő európai uniós költségvetési ciklusban a fejlesztési támogatásokat várhatóan klímavédelmi elvárásokhoz kötik. A zöld pénzek lehívása érdekében ideje a kormányzati gazdasági klientúrát is bezöldíteni. Önmagában az, hogy egy témát felszippant a kormány, elvenni igyekezvén azt az ellenzéktől, miközben saját ideológiát – »a teremtett világ védelme« – kanyarít köré, figyelemre méltó politikai művelet. Még érdekes vita is kerekedhetne abból, hogy a környezet védelmének baloldali és konzervatív értelmezései hol találkoznak, vagy mikor ütköznek egymással.

Csak éppen kérdés, hogy a »fordulat« mennyire vehető komolyan. A miniszterelnök által meghirdetett klímavédelmi akcióterv pontjainak előtörténete súlyos kételyekre ad okot.

Az egyszer használatos műanyagok visszaszorítását a kormány nemrég még ellenezte. A szennyezett folyók megtisztítása rendkívül fontos, csakhogy éppen a kormányzati »rezsicsökkentés« miatt nincs a közmű-szolgáltatóknak pénzük a tisztítóberendezések karbantartására. Az illegális hulladéklerakók felszámolását pedig ugyanaz a kormány ígéri, amely a központosítással káoszt teremtett a lakossági hulladékszállításban.”

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, ha kételkedik, hát kételkedik.
Nem számít, hiszen Kamugeri kihirdette a klimaveszhelyzet. Neki ennyi elég:-))))

,, Vagy a környezetvédelem csak amolyan politikai lózung volt részetekről és most nyafogsz, mert elvették tőletek,,

Ez a baja Laknernak. Egy jó nagy álló mélyhűtőre lenne szüksége, ami megnyugtatná.

Ha a kormány fordulata nem vehető komolyan, akkor vajon mennyire vehető komolyan azoknak a "zöldeknek" az aggodalma, akik amúgy a fogyasztói társadalom, a globális világgazdaság és a neked minden jár alapelvének hirdetői a Starbucksokban és McDonald's-okban.

Libsik seggnyalója.

Annyival, hogy a főtájépítész leállította a Városligetben a növénytelepítést is. Mindezt úgy, hogy azt sem tudta, hogy leállítja. Elrendelték a változtatási tilalmat, amiről azt hitték, hogy építési tilalom.

Igazi szakértők és zöldek...

Sajátos interpretáció... Külön érdekesség egy testi adottság gúnyos, negatív konnotációja, ami egy "európaitól" meglehetősen furcsa. Hiszen hát ki tehet a testmagasságáról? Nem kevésbé érdekes, hogy a célszemély itt éppen kommunistaként jelenik meg, bár máskor gond nélkül kerül lenácizásra. Az pedig, hogy a Várnak mi köze a Liget projekt körüli szakmai vitához, csak egy igazi "demokrata" tudhatja. Ami pedig az egyeztetés hiányát illeti: mintha Baán László is erre panaszkodott volna...

Úgy néz ki, a klíma szelét is sikerül kifogni az ellenzék vitorlájából.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés