A kommunizmus dermesztő meséje

2020. február 26. 11:17

Schmidt Mária
Látószög blog
Mi még emlékszünk.

„A kommunizmus kizárólagosságot követelt magának: »hívőire« és alsóbbrendű »hitetlenekre« osztotta az emberiséget. Akik megtagadták a kommunista »hitet«, azokra halál várt, jéghideg számkivetettség vagy az a bizonyos »sorstalanság«.

Ezek a rideg, makacs tények. Annyira ridegek, hogy érteni sem akarjuk őket. Mondom hát másképp, ahogy az unokámnak mondanám.

Képzeld el, Drágám, hogy betoppan hozzánk egy mosolygós idegen. Kedvesen leguggol hozzád és azt mondja neked, ismeri a tündérországba vezető utat. Ott pedig, a messzi tündérországban, senki sem beteg és szomorú, mindenki boldog és mindig megkapja, amire vágyik. Olyan szépen beszél tündérországról, hogy vele akarsz tartani. Az út persze nem lesz könnyű, készít fel, áldozat nélkül ugyanis semmi sem megy. Először azt kéri, add oda játékaidat, hogy mások játszhassanak velük. A kis gyerekszobádról is le kell mondanod, mert az a régi rossz világra emlékeztetne, no meg a szüleidre, a testvéreidre, akik szerinte nem akarnak majd elengedni, mert önzők és irigyen ragaszkodnak hozzád. Bátortalanul azt mondod, hogy szereted a családodat, és hogy őket is el szeretnéd vinni magaddal, de az idegen – ekkor már kevésbé kedvesen – mélyen a szemedbe néz, és azt mondja: »Ők a múlt, mi pedig a jövőbe tartunk.« Mivel nagyon vágysz tündérhonba, és az is eszedbe jut, hogy párszor tényleg leszidtak ezért vagy azért, végül vele tartasz. Útközben észreveszed, hogy iskolai barátaid, akiket az idegen szintén rábeszélt az útra, vagy eltűnnek, vagy furcsán viselkednek. Lassan megérted, vannak köztük olyanok, akik azt a feladatot kapták, hogy téged figyeljenek, sőt rólad jelentsenek, mert az idegen nem bízik meg benned. A hangulat rossz, az út pedig szörnyen fárasztó. Ekkor már hiányoznak a szüleid, testvéreid, én is hiányozni fogok, akárcsak a szobád, a játékaid. Vissza akarsz fordulni, de addigra újabb idegenek vesznek körbe, akik már kiabálnak veled. Azt mondják, el akarod árulni az álmot, hogy ellenség vagy, hogy valójában miattad ilyen szörnyen hosszú és fárasztó ez az út. Ha szerencséd van, az éj leple alatt el tudsz menekülni, ha nincs, bezárnak valahová, hiszen elárultad tündérország álmát. De te, kicsi unokám, biztosan el tudsz majd menekülni és mivel már tudod, hogy az idegen becsapott, el akarod mondani mindenkinek, amit tapasztaltál.

Ekkor fogsz a legjobban csalódni, mert az idegenek azt terjesztik rólad, hogy rossz vagy és hazudsz, hogy semmi sem igaz abból, amit mondasz, és hogy a hozzád hasonlóknak nincs helye a világon, mert akadályozzák a nagy álmot! Nos, kicsim, ez a kommunizmus dermesztő meséje.

A legszörnyűbb, hogy mindez valóban megtörtént. Egy tökéletesnek hazudott jövőképért gyilkolták meg embertársainkat. Milliószámra. Hannah Arendt kifejezésével élve: »adminisztratív tömegmészárlás« keretében. Miközben az egész világot arról győzködték, hogy a kommunizmus a »létező világok legjobbika«.  Ennek a hazugságnak furcsamód azok dőltek be leginkább, akik nem szereztek róla elsőkézből tapasztalatot, mert a Vasfüggönyön túl, biztonságban és jólétben, és ami még fontosabb: szabadságban éltek.

Ez intő jel. Megtanulhatjuk belőle, hogy a szabadság nem véd meg az ostobaságtól. Vagyis: aki szabad, gyakran elfelejti, milyen is szabadság nélkül élni. Mi, itt Közép- és Kelet-Európában, 30 évvel ezelőtt nyertük vissza a szabadságunkat és a függetlenségünket. Mi még emlékszünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha hívőkre és hitetlenekre osztották a társadalmat és a hitetlenekkel szemben eljártak, akkor miképpen lehetséges, hogy még mindig közel 10 milliós nemzet vagyunk?

Schmidt Mária melyik kategóriába tartozott? Amennyiben a hitetlenek közé, akkor miképpen kerülte el a hatalom korbácsát?

Schmidt Mária írásában sok igazság van, de tulzott mértékben kisarkított. Mondhatni fehér és fekete kategóriába tartozó, holott sokkal többszínű.

Vádolsz, majd igazolsz. Végül ismét olyannal vádolsz, ami a megerőszakolt véleményeden alapszik.

Ugye azt írtam, hogy semmi sem csak fehér, vagy csak fekete. Igaz nem írtam le, hogy nem szabad általánosítani, de az elöbbi mondatban ez is benne. van.
A hozzászólásodban te is különbséget teszel a rákosi és káder rendszer között. Azonban mindkét rendszerben további részeket lehet megállapítani.
A rákosi rendszerben (cselédek, bérmunkások, oktatáshoz hozzájutás, egészségbiztosítás, stb) soknak lett jobb, mint előtte. Ez nem teszi semmissé ez elkövetett bűnöket, de ez is hozzátartozik. Ugyancsak a kádár rendszer is két fő részre osztható. Ezt az ismert szlogen is jól jelzi: Aki nincs velünk, az ellenünk van. Aki nincs ellenünk az velünk van. Ez sem teszi semmisé a kádár rendszer visszásságait, bűneit, de ez is hozzátartozik.
Ezzel kapcsolatos a hozzászólásom, a kérdésem.

Ehhez semmi köze annak, hogy ki mikor született. Legfeljebb annyi, hogy én 10 évvel idősebb vagyok, mint Smidt Mária és így közvetlenebb tapasztalatom van, mint neki.
Egyetlen szóval sem vitattam az áldozatok számát, sőt meg sem említettem. Ezzel kapcsolatos: ,,Schmidt Mária írásában sok igazság van,, kijelentésem.

Így a vádat amit írtál visszautasítom, mert biztos vagyok benne, hogy a változásért tettem annyit az életem során, mint a szerző, vagy bárki más itt a fórumon, és eközben nem gazdagodtam meg. Csak annyim van amiért megdolgoztam, amihez a családom munkájával segített.

Már megint vádolsz. Jogtalanul. Szándékosan félremagyarázod amit írtam. Nem relativizálom egyik rendszert sem, csak a komplexitást hiányolom.
Megint olyant vindikálsz nekem a 10 millióval kapcsolatban, amit nem állítottam. Ennek során pedig nem veszed figyelembe, amit viszont állítottam.
Ezt az abortusz témát azért gondold át és nézzél utána.
Schmidt Máriával nem vagyok konfliktusban, bár az igaz, nem tartozik a szimpatikus személyek közé. A hozzászólásom sem érintette közvetlenül, csak közvetve. Persze lehet - én biztos vagyok benne, hogy nem - pár milliárddal a bankszámlán, amit részben örököltem, másként fogalmaznék. Esetleg befognám a szám és nem írogatnák.

,,Amit írsz, kicsit arra emlékeztet amikor a jelenkor ballibsijei ugyan hímezve-hámozva elismerik, hogy a kommunizmusnak voltak áldozatai, de általában ezt azzal kompenzálják, hogy hát azért pozitívumok is voltak és azok felülírják a negatívumokat."

Ezt csak te állítod. Ilyent én nem írtam. A diktatúrának mindig vannak áldozatai, így a rákosi és kádár rendszernek is voltak. Ezt semmi sem kompenzálja, semmi nem változtatja meg. A tényszerűséghez azonban sok minden hozzátartozik.
Számomra visszataszító, amikor erkölcsből akarnak olyanok kioktatni, akik milliárdokat szereztek, mert jó időben jó helyen voltak.

Az abortusszal kapcsolatban nem ezt írtad, hanem általánosan fogalmaztál. Ahogy most megfogalmazod ebből is látszik, hogy 1950-1990-ig változó volt.
Egyébként nem a wiki az irányadó, hanem a KSH.
L. http://www.ksh.hu/docs/hun/xft..

A többi amit írsz megint rizsa.

A visszaidézett szöveget valóban nem lehet félreérteni, te mégis félreértetted. Két eset lehetséges. Nem tudod értelmezni, vagy szándékosan félreérted.

Az általad ídézett szöveg azt cáfolja, hogy nem lehet két részre osztani a társadalmat, hívőkre és hitetlenekre. Arra is írtam példát, hogy miért nem.

A kommunizmusnak az volt a legnagyobb bűne, hogy elvette az ember lelkét, és az erkölcsét. Anyagként kezelte és úgy is viselkedett vele.
Schmidt, a milliárd és felhasználása tekintetében, sok mindenben hasonlít Soros Györgyhöz. A képzettségével nem kívánok foglalkozni, mert személyeskedésnek tűnne, ahogy a gyermeknevelése is.
Ami pedig a ,,csóró proletárok"at illeti sok esetben tisztességesebbek, mint a sok milliárddal rendelkezők.

Ez a válaszom
Berecskereki 2020. február 26. 16:49

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés