Négy színházat kivonunk az állami veszélyeztetés alól

2020. február 25. 13:19

Karácsony Gergely
Facebook
Megvédjük a Katonát, az Örkényt, a Radnótit és a Trafót, átvesszük a Szabad Tér Színházat.

„Holnap tárgyal a Fővárosi Közgyűlés Budapest idei költségvetéséről, a szűk mozgástéren belül a budapestieknek tett vállalásainkból indultunk ki. Köztük egy fontos ígéretből, amelyet decemberben tettem a Madách térre összegyűlt több mint tízezer embernek, és mindenkinek, aki velem, együtt vallja: a kultúra nemzeti alap. Azt mondtam ott, megvédjük a színházainkat, amelyeknek egy rossz és káros törvény veszélyezteti a művészi szabadságát. Utálatos helyzet, utálom magam is ezt a törvényt, ezért úgy kellett ebben az ügyben is számolnunk, hogy figyelemmel legyünk arra, nem csak színházakat kell finanszíroznunk ebben a városban. A vállalás betartása tehát nem veszélyeztetheti a város működőképességét.

Ezért a vége felé közeledő tárgyalásokon a kormánnyal az alábbi elveket követtük:

1. Nem adunk át egyetlen színházat sem a kormánynak, még ha kérik, akkor se: minden színház fenntartói joga a fővárosnál marad.

2. A művészi szabadságukban veszélyeztette színházakat tisztán önkormányzati finanszírozásba vonjuk, vagyis nem lesz az államnak beleszólása a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti munkájába.

3. A tisztán önkormányzati finanszírozású színházak mellett lesznek a városban vegyes – vagyis állami és önkormányzati – , és tisztán állami finanszírozási kőszínházak is. Utálatos helyzet, mondom, de ezt kényszeríti ránk a fővárosnak hagyott szűk mozgástér.

4. Biztosítani kell a független színházak és előadóművészek művészi szabadságát azzal, hogy a támogatásukra eddig biztosított pénzt ezután is megkapják, a fővárosi művészek esetén pedig ennek a támogatásnak az elosztásáról a főváros által jelölt kuratórium dönt elvszerű módon.

5. A fővárosi Szabad-Tér Színházat - amely nevével ellentétben nem klasszikus színház, inkább színpad és rendezvényhelyszín -, a jövőben valós funkciójának megfelelően üzemeltetjük tisztán önkormányzati finanszírozásból. Ezt a színpadot többek között független színházi produkciók befogadására is alkalmas helyszínné tesszük, ehhez igazítjuk a cég jogi státuszát és működtetését. Így védjük meg a kormányzati befolyástól veszélyeztetett művészszínházainkat. Számomra ez az elsődleges. A kialakult helyzetet a kormány kényszerítette ránk, ebből próbáljuk a legtöbbet kihozni – bízva abban, hogy nem kell már sokáig együtt élnünk ezzel az utálatos törvénnyel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 251 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor ezekben a színházakban tombolhat a szatíra.

Jövőre meg bejelentik, hogy nem tudják finanszírozni a színházakat ezért leépítik, az épületeket meg eladják.

Én is így értettem. :D

És ez az undorító mocsadék féreg Budapest főpolgármestere.

Ha jól értem, a kormánynak sikerült kimentenie a kezetek közül néhány színházat.

Persze, "elvszerű" módon nem akarják elfogadni a szakmai ajánlásokat.

Kínából már nemcsak kínai szintetikus drogokat lehet rendelni, de a jelek szerint küldenek a csomagokban koronavírust is a vuhani laborból.

Lehetett sejteni, hogy mennyire képes. Zugló talán sikertörténet volt? Pedig az csak egy kerület.
És nem arról van szó, hogy Kariferit befeketített a kormánymédia, ő maga sem dicsekedett semmiféle zuglói eredménnyel. Gyanítom azért, mert nem nagyon volt mivel.

Nem kell, hogy feltétlenül jó szakember legyen. Nem mindenki "születik" főpolgármesternek. Viszont ilyen esetben nem árt, ha jó szakemberek veszik körül, nem pedig pártkifizetőhelyként használják a főpolgármester-helyettesi-, és egyéb tanácsadó pozíciókat. Kariferi mindkét hátrányos szituációt ötvözi.

Karácsony szerint utálatos helyzet, ha az ORSZÁG fővárosában az
ORSZÁG lakosainak adópénzéből az ORSZÁG tulajdonmában lévő
színházak működnek.

B+ Kergeri ez nem a párizsi kommün!

Nekem az jött le a posztból, hogy Kergeri vonyít.

Az egész cirkusz arra volt jó, hogy most a színházak nem tudják, mennyi pénzt fognak kapni, ezért nem tudnak tervezni. Kariferi amihez hozzányúl, ott kő kövön nem marad.

1. Akkor a színházakat is a főváros finanszírozza ugye?
Eddig 20%-ban, ezentúl 100%-ban fogja ugye?
2. Eddig sem szólt bele a színházak szakmai munkájába a kormány.
4. Nem azt mutattak be eddig is a független színházak, amit csak akartak? pl. a Krétába Schilling Árpád?
5. Még nem is láttad Bán Teodóra pályázatát, amikor eldöntötted, hogy nem ő lesz a vezetője.

Hazug gyurcsánybáb vagy!

Te egy X vagy nicktolvaj!

Te egy X vagy nicktolvaj!

Jobban jártak volna, ha hagyják elásni Kariferit Zuglóban...

Miért nem az összes színházat?
Van ott pénz ahol ennyi plusz állás létesítése történt. Már azon se lehetne csodálkozni, ha a Fővárosi Önkormányzatnál a piálásért is fizetnének.

Hogy is mondta Karácsony amikor még zuglói korszakában elmesélte sanyarú helyzetét valakinek, akinél véletlenül mikrofon is volt?

"Hatalmi kérdések közelébe nem engednek, azon kívül azt csinálok amit akarok."

Most, főpolgármesterként még inkább érdemes kordában tartani. Ezért van ideje annyit lógni a Facebookon, elmenni a londoni főpolgármesterhez és isteníteni, mennyire élhető London. Amikor füttyentenek, akkor aláír, vagy mond valami dörgedelmeset, aztán kiküldik a szobából.

Tévedsz nicknévtolvaj. Pont ezzel kívánta rendezni a színházak által nehezményezett dolgokat a kormány.
Drágították a függetlenek a jegyeket, pl. Pintér Béla és Társulata, még mielőtt megvárták volna, hogy megkapják a Tao helyetti pénzt. Minden színházigazgató kijött az előadások előtt pénzt, támogatásokat kérni a közönségtől. Kaptak pénzt az - államtól.
Egyáltalán nem lehetetlenülnek el. Próbálj jegyet szerezni Pintér Bélára.
Mondjuk én tudok, mert be sem mutatták a legújabb darabjukat, még mentek a próbák, amikor nekem már megvoltak a jegyeim rá.
De te tudnál-e?

Karácsony Gergely, a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Trafó művészeti vezetője. + Politikai komisszár.
Főpolgármesteri fizetéssel, a közösség pénzén, 1 millió 490 ezer 745 forintot felvéve.
A főpolgármesteri operatív munkákat kiadta a jó barátoknak, még több milliós bérezéssel.
Mindenki nyer, csak Budapest választói, akik ráfaragnak az ügyes Biciklista húzásaira.

Ezt most Karácsony mentségére, Karácsony védelmére hoztad fel, vagy egyszerűen nem tudsz válaszolni, de muszáj volt írni valamit?

A Karácsony szopkodás - ha már ebben a stílusban beszélgetünk - tudom, hogy szerinted politikailag korrekt, sőt kívánatos. De ez téged illusztrál. Csak azért említem, mert ha egy politikai véleményt így minősítesz, akkor ebből következik, hogy a te véleményed is leírható ily módon.

Gondolom, magadból indulsz ki, amikor úgy gondolod, hogy nincs saját vélemény, vélemény csak úgy alakulhat ki, hogy szopkodni kell valamelyik véleményvezért, vagy politikust, szajkózni, amit ezek mondanak. A te IQ szinteden ez lehet, hogy így van, de ettől valamivel feljebb nem így működik.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. február 26. 13:03

Ne diskuráljatok a nicktolvajokkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés