Merkel gyilkos öröksége

2020. február 25. 7:14

Őry Mariann
Magyar Hírlap
Minél többet rugdossák az AfD szavazóit, annál dühösebbek lesznek.

„A pártelnökségre és kancellárjelöltségre pályázók jellemzésekor a német média kiemelten foglalkozik azzal, mennyire lesznek képesek megfelelni a szinte borítékolható 2021-es valóságnak, a Zöldekkel való együttműködési kényszernek. Ebben a viszonylatban kiemelendő az egyetlen jelölt, aki eddig hivatalosan bejelentette indulását: Norbert Röttgen volt környezetvédelmi miniszter. A Zöldekkel és a következő koalícióba való bekerülésre szintén esélyes szabaddemokratákkal való együttműködés Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnöknek sem esne nehezére. Ha őt választja a CDU, az egyébként elég egyértelmű értékválasztás, mivel Laschet régi merkelista, a 2015-ös migrációs válság (félre)kezelésében is támogatta a kancellárt.

A YouGov felmérése szerint egyébként Merz áll a legjobban: a megkérdezettek tizennyolc százaléka látná őt szívesen a CDU élén. Az eredményt persze érdemes annak fényében nézni, hogy a megkérdezettek negyvenhárom százaléka egyik lehetséges jelöltet sem támogatja, szóval Merznek korai lenne még ünnepelnie.

A fent említett kettős kihívásnak megfelelni nem lehetetlen, de a most uralkodó felfogással nehéz lesz. Markus Söder konzervatív bajor kormányfő például azt nyilatkozta a napokban, hogy az AfD ellenség, mert destabilizálja a demokráciát, a Zöldek viszont nem azok, mert ők támogatják. Érthető persze, hogy a német jobbközép miért reagál hisztérikusan a tőle jobbra állókra, de pusztító hatása lesz ennek a megbélyegzésnek. Az AfD-nek nem kevés támogatója van, akik ugyanolyan demokratikus választásokon mondanak véleményt, mint a zöldpárti vagy CDU-s szavazók. Minél többet rugdossák őket, annál dühösebbek lesznek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.


Jó vicc,de nincs nevethetnékem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés