Időközi választások: nincs meglepetés, de két év sok idő a politikában

2020. február 25. 7:58

Sanyó Ádám
Mérce
Egy biztos: a Fidesz gyengült, de annyit nem, hogy hatalma tényleg veszélyben legyen.

A két eredmény közül a Fejér megyei 4-es körzet eredményei mutatják meg leginkább, hogy lassan fogyatkozik a Fidesz támogatottsága, és az ellenzéki pártok aktív szavazói tábora növekedett. A Vox Populi közvéleménykutatásokat összesítő odala (Tóka Gábor politológus professzor jóvoltából) egy nagyszerű trendábrán mutatja be, hogy az októberi önkormányzati választások óta – a közvélemény-kutatások számai alapján – lassan erodálódik a Fidesz támogatottsága, és ezzel párhuzamosan az ellenzéki tábor is erősödik. A 2020 januári közvélemény-kutatások összesítéséből az alábbi arányok figyelhetők meg a két tábor nagyságában (a Mi Hazánk 2,5-3%-os, míg egyéb pártok 1%-os támogatottsággal rendelkeznek): Az önkormányzati választás meglepetésgyőzelmei óta az ellenzéki tábor stabilan erősödik, jelenleg az MSZP-Párbeszéd-Jobbik-DK-Momentum-LMP hatos a biztos szavazók 45%-át tudhatja maga mögött, míg az MKKP 3,5%-on áll. Ez a 48,5%-os tábor még elmarad a 2018-as 51%-tól, de lassan közelíti azt.

Ezzel párhuzamosan a Fidesz a korábbi 50-52%-os támogatottsági szintről 47-48% közé süllyedt. Ez az eredmény még biztosan elég lenne egy győzelemre 2022-ben (hiszen a választókerületek aránytalan megrajzolása miatt 2011 óta a Fidesz 3-3,5%-os szavazathátrány esetén is a mandátumok többségét szerezhetné meg). Ám sokkal közelebb van egymáshoz a két tábor, mint fél évvel ezelőtt voltak. Ráadásul most már bizonyítékot is kapott arra az ellenzéki oldal, hogy egy közös jelölt mögé képes a szavazók nagy többsége besorolni. Így már csak az a kérdés, hogy 2022-ig milyen közös programmal, miniszterelnök-jelölttel (vagy jelöltekkel), egy vagy több listával, és kampánnyal készül majd az ellenzék. Emellett a lassuló gazdasági környezet is árthat a Fidesz támogatottságának – és mint látható, további néhány százalékos esés is elég lehet ahhoz, hogy az ellenzéki pártok kerüljenek többségbe 2 év múlva. Azonban a politikában két év sok idő, így sok váratlan esemény befolyásolhatja a jelenlegi erőviszonyokat.

Egyelőre egy biztos: a Fidesz gyengült, de annyit nem, hogy hatalma tényleg veszélyben legyen, és az ellenzéknek is dolgoznia kell azon, hogy 2022-ben a 106 választókerületben legalább 70-80 helyen hiteles, jó jelöltet állítsanak majd a Fidesz jelöltjével szemben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tehát: az ellenzéki hatos tábor a 2018-as 51%-ról 48,5%-ra "erősödött", ugyanakkor a Fidesz érezhetően gyengült...

Amire viszont a tavalyi önkormányzati választások rámutattak. Az emberek nem foglalkoznak úgynevezett elvekkel. Simán odaszavaz az elvileg "demokrata" a nemrég még EU zászlót égető, zsidólistázó Jobbikra. Ahogy a "nemzeti radikális" is leadja a voksát a DK-s volt munkásőrre. Ebből kell kiindulni.

Az önkormányzati eredményekből még jól is ki lehet jönni. Most ízelítőt kaphatunk abból, mit művel az ellenzék hatalmi pozícióban. Ha ez sem érv ellenük, akkor semmi.

"Egy biztos: a Fidesz gyengült"

Diplomás kommunista.

Ez egy elnagyolt szubjektív vélemény amit a szerző elővezet. A számok sem stimmelnek.
Az önkormányzati választásokból pedig nem lehet az országgyűlési választásokra következtetni, mert egészen más a szavazó körzet. A szerző is megjegyzi, hogy a szavazatok többnyire összeadódnak, ugyanakkor korrekció nélkül összeadja.

A különbség pedig hibahatáron belül van, így még az sem zárható ki, hogy a Fidesz/KDNP erősödött az Összefogás meg gyengült.

Továbbá.

Ha az önkormányzati megyei listás szavazatok összeadjuk, akkor a FIDESZ/KDNP jóval 50 % felett van.
Ezt az is bizonyítja, hogy a megyei önkormányzatokat a Fidesz/KDNP nyerte.

1.)
Bizony, lemaradtál:
https://444.hu/2014/03/10/a-ti..

2.)
A kerülethatárok ööögyes átrajzolásának (gerrymandering)
szemlétetes magyarázata:
https://www.fairvote.org/new_p..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés