Készül az új többség 2022-re

2020. február 24. 11:45

Mráz Ágoston Sámuel
Magyar Nemzet
Hiába tagadják, a Gyurcsány-koalíció már rég létrejött.

„Ugyanakkor a baloldal hanyatlása nem jelentette még automatikusan a jobboldal virágzását, ahhoz Orbán Viktornak új stratégiára, a kiábrándult baloldali szavazók megszólítására volt szüksége. Ezt fejezte ki az „új többség” jelszava, amellyel 2010-ben történelmi győzelmet aratott a jobboldali politikai közösség. 2022-ben a Fidesznek a győzelméhez ismét új többségre van szüksége. Nem a jelszavak, hanem a rögvalóság szintjén. Előreláthatóan a következő országgyűlési választásokra „két és fél pártrendszer” alakul majd ki, amelyben az egyesült baloldallal, a Gyurcsány-koalíció­val szemben áll majd az Orbán-párt. Lehet, első hallásra erősek e nevek, de valójában precíz helyzetleírások.

A valódi néppártként felépített Fidesz minden támogatója egyetért abban, hogy Orbán Viktornak kell lennie a miniszterelnöknek. Ő az, aki a radikálisan és a mérsékelten nemzetieket is meg tudja szólítani, az ősjobboldaliakat és az exbalosokat is megnyeri. A kormányfő kormánypártjának előnye az is, hogy koherens világképet, szervezeti fegyelmet és országvezetési teljesítményt is fel tud mutatni támogatóinak. Ezzel szemben kihívója, a Gyurcsány-koalí­ció éppen az ellenkezője mindennek. Persze a Momentum és Jakab Péter tiltakozik az exkormányfővel állítandó közös lista ellen, a választókerületi közös fellépéssel szemben azonban semmilyen kifogásuk nincs.

Így, hiába tagadják, a Gyurcsány-koalíció már rég létrejött. Persze formailag és tartalmilag, de a volt kormányfő vitatott személyisége miatt is egy széttartó kooperáció benyomását keltik. Elég, ha az ideológiai kérdések kavalkádjára gondolunk: a posztfasiszta és antifasiszta erők összefogása könnyen okoz feszültségeket. Végül a ­rossz emlékű kormányzás tehertételéről sem szabad megfeledkezni, ami az intellektuális hézagok mellett jelentősen nehezíti a valós alternatívaállítást.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kötve hiszem, hogy ez a baloldali Fegyenc-koalíció októberhez képest növelni tudja a szavazatai számát, pedig már akkor is vereséget szenvedett.

Aki a Gyurcsány sleppet akarja visszahozni, rájuk szavaz, az az ország sírját ássa meg.
Elég volt belőlük a 4+8 év!

További bizonyítékként pedig ott van az általuk most elnyert önkormányzatok ténykedése.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés