A cionizmus vége

2020. február 24. 9:20

Balázs Gábor
Mérce
Ha a cionista politikai tervnek a mostani apartheid lett a vége, akkor egyszerűen fel kell hagyni vele.

„Közvetlenül a cionista ideológiából következik, hogy egy olyan Izrael, amely erre az etnicista ideológiára támaszkodik, nem elégedhet meg azzal, hogy a zsidó hegemónia számtalan jelével (zászló, himnusz, nyelv, szimbólumok stb.) teszi egyértelművé, hogy mit jelent az, hogy magát »zsidó államnak« definiálja. Etnicista karakteréből az is következik, hogy nem lehet minden lakosának, minden állampolgárának egyképpen az országa. Mi pedig nem tudunk támogatni olyan államot, amely a »zsidók állama« csupán, nem a területén élő összes emberé. Álláspontunk (Shlomo Sand kifejezésével) posztcionista: Izrael állam léte ténykérdés, a cionista terv történelmi beteljesülése, az izraeli társadalom létrejötte befejezett folyamat. Azonban ez nem jelenti azt, hogy támogatnunk kéne Izrael kolonizációs és apartheid politikáját, sőt: célunk, hogy megváltozzon Izrael államnak az etnicista (és így természetesen antidemokratikus) karaktere.

Hiszen Izrael gyarmatosító, apartheidpolitikája a megszállt területeken nem egyszerűen csak minden megszálló politikának velejárója, hanem közvetlenül következik a cionizmusból is. Izrael elősegíti a területek, természetesen kizárólag zsidók révén történő, benépesülését, de mindeddig ódzkodott ezen területek jogi értelemben vett annektálásától, hiszen akkor állampolgárságot kellett volna adni a nem zsidó lakosainak is. Ezzel Izrael állama nagyban hozzájárult a megszállt területek összetéveszthetetlen kolonialista-apartheid jellegéhez: vannak a zsidó »felsőbbrendű emberek«, és vannak a másodrendű arabok. Mondanunk sem kell, hogy a zsidó etnikai felsőbbrendűség ezen gyakorlata megfertőzte magát a »demokratikus« Izraelt is: az elnyomó sem marad érintetlen az elnyomás riasztó tüneteitől.

Egy szó mint száz: a cionizmus etnicista jellegéből következik a mai Izrael, a »zsidó állam« apartheid politikája. Utóbbi ellenzőinek ellenezniük kell immár az előbbit is – ezt is teszik szerte a világon, és persze Izraelben is. Azaz: a cionizmus véget ért. Vagy legalábbis végett kellene hogy érjen, az izraeli etnokráciával együtt. Ha a cionista politikai tervnek a mostani apartheid lett a vége: egyszerűen fel kell hagyni vele.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Soros vagy párhuzamos.

,,Azaz: a cionizmus véget ért. Vagy legalábbis végett kellene hogy érjen, az izraeli etnokráciával együtt. Ha a cionista politikai tervnek a mostani apartheid lett a vége: egyszerűen fel kell hagyni vele.,,

Helyette lenne a ,,a nyílt társadalom" ideológiája, másként fogalmazva a teljes káosz.

(Egyébként a szerző úgy keveri az egyes fogalmakat, mint tyúk a pelyvát.)

mérce=kurucinfo, összenő, ami összetartozik

Ha egy állam "etnicista", akkor TERMÉSZETESEN antidemokratikus a szerző szerint. Nagyjából erről szól a nyílt társadalom eszméje, a nemzeteket megsemmisíteni akaró föderalista EU víziója is. Tudniillik ebben a paradigmában minden ország, állam, nemzetállam per definitionem "etnicista". Ami a legszörnyűbb szitokszó "demokratáéknál".

ja, csak a zsidóknak nem kehet nemzetállama. Az izraeli arabok nem akarnak az arab Palesztinában élni, annyira el vannak nyomva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában