Megkezdték Franciaország legrégebbi atomerőművének fokozatos leállítását

2020. február 23. 11:34
A francia kormány azt tervezi, hogy 2035-ig az ország 19 atomerőművének 58 atomreaktorából 14-et bezár.

Megkezdődött Franciaország legrégebbi atomerőművének fokozatos leállítása. A működtető EDF francia energiaszolgáltató azt közölte, hogy a német határhoz közeli, Rajna menti fessenheimi atomerőmű első blokkját szombat hajnalban kapcsolták le. A létesítmény második blokkjának leállítására június 30-án kerül sor.

Az 1977 óta működő létesítmény bezárására még az előző elnök, Francois Holland tett ígéretet, de a leállítás tényleges megkezdését rendre elhalasztották. A francia kormányközlönyben február 19-én jelent meg az a kormányhatározat, hogy két szakaszban leállítják a két energiablokkot, az egyiket február 22-én, a másikat pedig június 30-án. 

A kormány azt tervezi, hogy 2035-ig az ország 19 atomerőművének 58 atomreaktorából 14-et bezár (beleértve már a fessenheimit is). Franciaországban az elektromos áram több mint 70 százalékát termelték az atomerőművek 2018-ban. A kormány elképzelései szerint ez 50 százalékra esik 2035-re, miközben nő a megújuló energia aránya.

(MTI)

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így van. Ha nem csökken az emberiség számossága, meg energiaigénye, akkor durván marad a nap mindenféle energiája ( a szél, meg a víz is az, a fosszilis is az, tárolt napenergia, a fotonok elektronokká alakítása) meg az anyag nukleáris energiája. Urán, tórium. A Hold hatása, gravitáció ( apály, dagály) elenyésző.
A falunyi klasszikus naperőművek - amikor a nap hőjét tükrökkel lővik hevítőbe, egyelőre nem túl sikeresek, pedig adná magát. Ivanpah: https://www.mnnsz.hu/megnyilt-..

Befektetési oldalról nézve sok csőd volt. Nagy megrendelések, amit a fogyasztók, meg az adófizetők fizetnek meg, egyelőre ez az energiabiznisz.

Az energia nem újul meg, átalakul. El tudnám mondani Szél Dettinek, de nem akarom. Nem értené. Egy rossz angol szót ( hogy eladható legyen az egész biznisz) ferdítettek át. Renewable. Még a fenntartható energia is jobb szó ( sustainable). A lényeg, hogy a milliárd ( ?) évek alatt fosszilisban felgyülemlett napenergia ebben a tempóban lehet, hogy - legalábbis gazdaságosan bányászhatóan - hamar elfogy, mint amennyi idő alatt keletkezett, A németek a proviciákban keletkezett jövedelmet ( figyelem! az is energia) nagyban olyan kisérletbe fektetik, amikor a nukleáris energiát kiváltják lignit és szénenergiára. Nagy biznisz. A fogyasztók és adófizetők ( a proviciákról is) fizetik. Meg allokálják más szomszédos baráti országokra az energiamixüket. Még két év és meglátjuk, hogy esetleg még is meghagynak pár nukleáris erőművet, vagy a világháborúkhoz hasonlatosan megvárják a teljes összeomlást. A német genetikailag hajlamos elmenni a falig dogmatikusan, bár most már van több százezer importált részecskekutatójuk is, az új-németek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés