Nem-semleges lesz a Google képelemzője

2020. február 22. 11:43
Vége a férfiak és nők uralmának a Cloud Visionban.

Csak a „személyek” szót használja mostantól a Google Cloud Vision API nevű képelemzője azokon a fotókon, ahol emberek láthatóak – írja pénteki cikkében a forbes.hu.

Mint azt a Business Insiderre hivatkozva írják, a Google Cloud Vision API egy olyan szolgáltatás fejlesztők számára, ami mesterséges intelligencia segítségével képes felismerni, mi látható a fotókon, legyen az logó, arc vagy akármilyen objektum. A z amerikai gazdasági portál értesülései szerint mostantól az eszköz nem fogja használni a „férfi” és „nő” szavakat a fotók felcímkézésekor, mondván, hogy egy személy nemét nem lehet megállapítani csupán az alapján, hogy hogy néz ki egy fotón – közölte a forbes.hu.

Ezért – olvasható a cikkben – mostantól olyan szavak lesznek használatosak, melyek nem próbálják meg meghatározni a fotón szereplő emberek nemét (pl. „személy”). A változásról a Google csütörtök reggeli e-maile értesítette a Cloud Vision API fogyasztóit. Ebben azt írták: „Mivel egy ember neme nem megállapítható pusztán a megjelenése alapján, úgy döntöttünk, ezeket a címkéket eltávolítjuk, hogy igazodjunk a Google Mesterséges Intelligencia Elveihez.”

A Forbes emlékeztett arra: a mesterséges intelligenciával működő képelemző eszközök „előítéletei” már régóta vita tárgyát képezik, mert gyakran hamis feltételezések alapján címkézik fel a fotókat.

(Mandiner)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Avagy: az elemző nem mer elemezni...

"Nem-semleges lesz a Google képelemzője"
Akkor engem nem fog felismerni.

"mondván, hogy egy személy nemét nem lehet megállapítani csupán az alapján, hogy hogy néz ki egy fotón, közölte a forbes.hu."

Viszont azt, hogy kik az idióták, az egy ilyen cikk alapján simán megállapítható.

"... hogy egy személy nemét nem lehet megállapítani csupán az alapján, hogy hogy néz ki egy fotón..."
Hát, tényleg vannak ilyenek! :D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés