Szemrebbenés nélkül orozza vissza a Bánffy-erdőket a román állam

2020. február 21. 11:14
Újabb három erdőtől fosztották meg jogerősen Bánffy Dániel örököseit.

Bár az erdőket korábban visszaszolgáltatták nekik, soha nem vehették ténylegesen birtokukba – számol be a Főtér.ro.

Ha egyetlen példán keresztül kellene szemléltetni, hogy milyen aljas rágalmakkal forgatta ki vagyonukból az erdélyi nemeseket a kommunista Románia, majd harminc évvel a kommunizmus bukása után milyen mechanizmusokkal akadályozza azt, hogy az örökösök visszakaphassák az elkobzott vagyont, akkor a Bánffy-erdők körüli hercehurca kiválóan alkalmas erre.

Mintegy 800 hektár erdőért és szántóföldért folytatnak szélmalomharcot Bánffy Dániel örökösei, s bár a vagyon egy töredékét hosszan tartó pereskedés árán sikerült jogerősen visszaszerezni, az állam nem hagyja magát, és az elmúlt években sorra visszaállamosította ezeket.

Újabb rossz hírt kaptak az örökösök

A Fehér megyei törvényszék harmincöt hektárnyi erdő birtoklevelét érvénytelenítette, ezzel gyakorlatilag visszaállamosítva az egyszer már visszaszolgáltatott, Magyarlapád területén található erdőket. A Fehér megyei prefektúra összesen hét pert indított a Bánffy-örökösök ellen, ebből négy esetben a mostanihoz hasonló döntés született 2018-ban.

Fehér megye prefektusa – akárcsak más megyék prefektusai – a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) által kibocsátott dokumentumra hivatkozott. Azzal érveltek, hogy Bánffy Dániel vagyonát nem a kommunista rezsim államosította jogtalanul, hanem egy bírói döntés eredménye a vagyonelkobzás. Bánffy Dánielt ugyanis 1952-ben nyolc év kényszermunkára és tíz év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték 1940 és 1944 között elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekre való felbujtás miatt.

Csakhogy maga a büntető eljárás egy mintaszerű koncepciós per volt

Ráadásul a leszármazottak szerint Bánffy Dániel vagyonát 1947–1948-ban államosították, így az 1952-es ítélet kimondásakor már nem volt vagyon, amit elkobozhatott volna tőle a román állam. És az sem mellékes körülmény, hogy a vádak alól 1946-ban, a kommunista befolyástól még független kolozsvári táblabíróság felmentette Bánffy Dánielt.

Ennek függvényében nehéz megfelelő jelzőt találni a jelenleg zajló visszaállamosítási folyamatra, de hogy aljasabb módszerrel csinálják, mint a kommunisták, az is biztos…

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó. Akkor Erdély az erdélyieké, tehát jár nekik az autonómia.

Pedig Románia, biztos, hogy egy "jogállam".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés