Sneider Tamás: Nincs belső béke a Jobbikban

2020. február 21. 12:21
„A Jobbikban naponta történnek olyan dolgok, amelyek megnehezítik a jövőről való gondolkodást” – mondja Sneider Tamás a Mandinernek. A Jobbik nemrég távozott, előző elnökét a párton belül kialakult feszültségekről kérdeztük.

Van új elnök és elnökség – és vannak sértett emberek is a Jobbikban? 

A belső béke eddig nem teremtődött meg a Jobbikon belül, de bízom benne, hogy így lesz. Jelenleg elég bizonytalanok az emberek, hiszen

naponta történnek olyan dolgok, amelyek megnehezítik a jövőről való gondolkodást;

nem lehet tudni, hogy kire számít a mostani elnökség. A Jobbik jövőjéről véleményt formálni jelen pillanatban lehetetlenség, az elnökségen kívül a munkatársak, az országgyűlési képviselők bizonytalannak látják a jelenlegi helyzetet, várják, hogy pontosan lehessen látni, hogy merre tovább és hogyan.

Önre számít az új elnök?

A pártigazgatói posztra Lejer Zoltánt választotta az elnökség, az ő pályázatát jobbnak ítélték meg, mint az enyémet. Jelenleg nincs túl sok dolgom, nyilván majd a szociális területen, amellyel mindig is foglalkoztam, fogom folytatni a munkám. 

A Népszava értékelése szerint a Jobbikban egy központosított vezetés valósul most meg.

Egyetértek a Népszavában megjelent értékeléssel. Maga a frakció vezetése sem válik már el az országos elnökségétől – ez korábban nem így volt. Azt hiszem, egyetlen ember volt, Lukács László, aki azt mondta, hogy mivel megválasztották országos alelnöknek, akkor lemond a frakcióvezető-helyettesi tisztségéről, de a többieknél ez nem fordult elő.

Egy sokkal szűkebb körre szűkült a pártvezetés.

Nekem más volt a vezetési stílusom: én leosztottam a feladatokat, ezért kértem, hogy legyen elnökhelyettes a pártban, és ez a leosztás jól is működött. Most sokkal központosítottabb, szűkebb vezetésre szabott az irányítási rendszer. Azt nem tudjuk, hogy ez jó vagy rossz, azt majd az idő dönti el. A DK is ilyen: próbálja azt mutatni, hogy demokratikus, de teljesen Gyurcsány Ferenc személyére épülő párt, ilyen szempontból elég diktatórikusnak mondanám. De ilyen a Fidesz is, ott is ugyanez a módszer van, és ezt a Fidesz nagyon jól tudta alkalmazni: az erősen központosított, egy személyre szabott politikát.

Jakab Péter a fideszes mintából tanulhatott, hogy így kell rendet vágni egy pártban?

Lehet, de azt látom, hogy Orbán Viktor valahogy humánusabban kezeli a dolgokat a személyzeti politikájában. 

Ha lecsendesedik a vihar, mindenki beáll a sorba, a munkába, akkor mindenki – ön is – lojális marad? Vagy lehet lemorzsolódás, esetleg a Mi Hazánk mégis befogad távozókat?

Nem, a Mi Hazánkkal nem ok nélkül történt a szakítás. Sokszor nem is ideológia mentén történnek az elválások,

a politika sajnos olyan, hogy gyakran a pénz sokkal többet jelent, mint az elvek.

Az tény és való, hogy én magam és az én elnökségem egy mérsékelt, jobbközép néppárti irányvonalat kívánt vinni, és ehhez ragaszkodunk. Tehát van egy elvi elképzelés. Hogy lesznek-e lemorzsolódások, azt nem lehet megmondani. Nyilván a vezetéstől is függ, hogyan kezeli majd a helyzetet. Ha a munkatársak azt látják, hogy humánusan mennek a dolgok, ha mindenkinek adnak valamilyen lehetőséget, akkor biztos vagyok benne, hogy mindenki be tud állni a sorba. Ha viszont az ellenkezőjét látják, akkor ha van valakinek tüske a szívében, az el is mérgesedhet. 

Ön akkor is lojális marad, ha húzóemberből esetleg a harmadik vonalba sorolják hátra?

Önmagában engem ez nem zavar. Engem a párt, a mozgalom és a választott elvek érdekelnek. Ha a párt tud fejlődni, akkor én örülök. Ha akartam volna továbbra is az első sorban lenni, akkor indulhattam volna elnöknek is, de én magam is azon dolgoztam, hogy Jakab Péter legyen az elnök. Én voltam az, aki megkért más elnökjelölteket, hogy ne induljanak el, lebeszéltem őket erről. Én a második-harmadik vonalbeli szerepet is el tudom fogadni, csak a Jobbik tudjon fejlődni. Ez a legfontosabb a számomra.

***

A Mandiner teljes Jobbik-riportját itt olvashatják.
 

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem a jövőről való gondolkodás 2017 ősze óta totálisan értelmezhetetlen a Jobbik esetében. Ekkor történt híres Spinoza házi Vona-interjú Rangos Katalinnal. A mai napig nem értem, miféle szándéka volt ezzel Vonának, hiszen 2018 tavaszán a Jobbik önállóan indult. Persze mostanság már érthető a dolog, a Jobbik is a szétesett, szétzilált baloldalon reméli, hogy voksokat tud magának kihalászni.

Válaszok:
hátakkor | 2020. február 21. 18:20

Ahogy gyengül a "Jobbik", úgy lesz a baloldal martalékává, mert az önálló indulása már nem eredményezne Parlamentbe jutást.

Válaszok:
hátakkor | 2020. február 21. 18:46

Jákob abban bízik hogy Dobrevék beragasztják bejutó helyre, talán még Sziszit. Is. Ferinek is 3%-a volt és pofátlanul nem csak magát rakatta be Molnár Gyuszival a Kecskeházy listára, hanem még Fodor Gabikát is rájuk tolta. Amikor már minden bejutó hely aranyat ért.

Amíg a Mozgalom volt az ellenzékek legerősebbje még volt is értelme Spinózázni. A Mozgalom szellemi értelmiségi háttere - Heller anyó - hozta is a lumpen, meg új-lipóciai szavazatokat. 20%!
Most a Mozgalom frakció tolja a Dobrev lista szekerét, pár bejutó helyért. Dobrevék orrba nyomják Jákobot.
Leosztották Vadainak a Jákob ambiciót.

Válaszok:
Megtalálta | 2020. február 21. 18:48

Jákob nem fog meglepődni, hogy a sántán is fürgébb lábú szemüveges Kálmán asszony is előbbre kerül a Dobrev listán, mint Ő a pontyszemeivel.

Ezt sem értette Zázri. Ahelyett, hogy a helleri tézisek szerint 10..20%-on bevonzotta volna az 5% körül billegőket, vagy ad absurdum koalaképes a népi kormányzatba, most inkább ezek billegnek a bejutási küszöb szélén és biza nekik kell tolni Dobrevék szekerét. Kaptak egy egri meg egy dunapentelei helyet, innentől nincs más, csak a Dobrev, meg persze Gyuri bá.
Meg is kérdezem legközelebb a fizetett funkci mozgalmár zázrista barátomat, aki jogosan antikommunista családban cserepedett fel és antikomcsi, de tom a választ. Orbán ellen akár Dobrev. Is. Súlyos.
Azt hiszik kapnak is egy fillért Dobrevéktől. :) Meg bejutó helyet párat. Kevesen tudják, de a G.Lajos tiltott pártfinanszírozásán is G.Lajos média cége keresett. Ennyire hülyék. És még büntit is fizettek.
Ahogy látom a pontyszemű megint feljebb tolja a vonalat. Gyuri bá Alex fiának pedálozik. Ott viszont nincs ingyen zsé, teljesíteni kell.

"Amíg a Mozgalom volt az ellenzékek legerősebbje még volt is értelme Spinózázni."

Mert eltérően ítéljük meg a "Spinózázás" jelentőségét. Sokan úgy tekintenek erre az eseményre, hogy a Jobbik ki akart egyezni a baloldallal. A Jobbik 2014-2015 folyamán érte el a legnagyobb népszerűségét, és át akarta venni a Fidesz helyét a jobboldalon. Ennek része lett volna az a stratégia, hogy a baloldal elismeri a Jobbikot, mint vetélytársat. Nem mint szövetségest, hanem csak mint ellenfélt.

A nagy tervvel csupán az volt a probléma, hogy egyrészt alábecsülték a Fidesz, és Orbán Viktor képességeit, másrészt, ki akarván kerülni a "nácipárt csapdából", a baloldal elfogadásában reménykedtek. Csak hát kurvára benézték ezt az egészet.

A baloldal eleve a Fideszt sem tekinti legitim ellenfélnek. A baloldal gyakorlatilag az egész jobboldalt illegitimnek tekinti, kivéve persze a komprádor - kvázi jobboldali-megélhetési figurákat, akik kábé annyira jobboldaliak, mint amennyire Trockij volt jobboldali Sztálinhoz képest.

Ennek fényében elmenni a Spinóza házba, és megalázkodni a baloldal előtt nincs semmi értelme. Kiegyezni a baloldallal, és meghunyászkodni előttük két különböző dolog. Azt pedig látni kell, hogy ezzel a baloldallal kiegyezni nem lehet.

Igen, de addig kínálkoznak, hogy mszp már nem lesz, DK-nak nem kell egy 4%-os funkcionárus csipet-csapat, a Momentánnak meg megvan a saját baja. Örülnek, ha bejutnak, nem hogy másokat is bevigyenek.
Soros Sanyi NGO-i lesznek. Sziszi tuti. Emberi jogok, nyitott társadalom meg minden. Beiratkozik a Nádor uccai ( Münich Ferenc cucca) janicsárképzőbe.
A Fradi B közép kokain beszállátója, meg jogi agya. Amúgy hajráF!

Aki a Mozgalomra akar szavazni, az jobban teszi, ha direktben szavaz a komcsikra. Right?
Tunya felkészült a Mozgalom mozgására, eddig napi szinten követte. Jelen állás szerint a Bojlerre fog szavazni. Nem ő lövetett, hanem csak az idióta férje. Már nem a cukifiúra szavaz Tunya. Talán követi még a zsúrpubi youtube csatornáját, benne van a pár ezer nézőben, csupa okos dolgot tud felszívni onnan.
Csak Jákobnak meg nincsenek talpasai, fekete lajbiban sem. A héten 22 kést számolt meg a hátában, így kér bejutást a Szemlőhegy uccába. Ahol a csillár ÁFÁ-ját is elcsalták.
Jó helyen van a Mozgalom. Putyin járt arra, meg az eltűnt szolnoki lány, Jákobot Vadainak adresszálják.

"A Fidesz nagyon szeretne indulatokat szítani a mozgalmárok között."
De sehogy nem megy ez a szítás a Fidesznek. Ezért magukat falják fel a mozgalmárok. A halotti tetemüket fogják felkínálni Dobrevéknek, Csak a Dobrevék nem olyan kegyesek, mint Ferivel voltak Molnár Gyusziék ( nem ingyé'). Jákobnak odasnúroznak egy 10 forintost, hogy menj a 'csába. G.Lajos szépen lehúzta a Mozgalmadat, most megismeritek Kleinéket!
Mit tud Jákob felkínálni Dobrevéknek 22 késsel a hátában? Hogy van egy még legélesebb késünk? A Tunya?

Tunya a Mozgalom még addig van, amíg a frakció, meg a Párt, alapítvány kap pénzt. A melósoktól, az adófizetőktől, ha követed a Jákobot. Most épp Jákobot. Kaptatok még Dunepentelén egy helyet, de Dobrevék már a macaroni momentán beszántásán ügyködnek. A Mozagalom megvan, bent van. Az mszp meg a Mozgalom önként dobta oda magát Piroska nénének, meg idióta vejének. Ha nagyon kegyesek, kaptok két helyet a listán. Jákob, meg Sziszi. A választási demokrácia ünnepen Sziszi szolgálja fel ezüst tálcán a kokót, Feri demokratikusan marad a szatmárinál. Az olyan népi. És megin lógni fog Feri orra, meg Jákob szeme átmegy paralellből konkávba. Tartaa meg a Mozgalmat a Gondviselés 2022-ig! Szurkolok Nektek! Végre terített a betli. Nem a Gyárfás tévében magunkfajtáztok.
Ferinek egy választási igérete van. Káosz jön.

Tunya, ha egymás között kezdetek kilőni szemeket, akkor Jákob pontyszemei könnyebben adják magukat, mint a Nagyformátumú pápaszemei. A mi szemeinket ne lőjétek ki pls.! Kegyelem!

Hehe, a kis operett-Buharin.

:)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés