Egy szülés valódi ára

2020. február 21. 8:32
Kremmer Sarolta
Mérce
Hogyan zajlik ma egy átlagos kórházi szülés Magyarországon?

„A hálapénzről szóló sorozatunk első részében áttekintettük az egészségügy egészét emésztő jelenséget, most a szülészeti ellátás felé fordulunk: hogyan zajlik ma egy átlagos kórházi szülés Magyarországon? Milyen szerepet játszik ebben az orvosoknak csúsztatott boríték?

A XX. században a szülészeti ellátás gyökeres változásokon ment át Magyarországon. Az évszázad elején a szülések 95%-át még bábák kísérték, otthon zajlottak. A szülőotthonok kialakításával és az intézményesítést támogató rendeletekkel elérték, hogy folyamatosan emelkedjen a kórházakban vagy szülőotthonokban világra hozott gyerekek száma, de még az ‘50-es évek elején is arányaiban több szülés történt intézményen kívül.

A javuló életszínvonal, a higiéniás viszonyok és az orvosi technológia fejlődése mind hozzájárultak ahhoz, hogy a XX. században egyre csökkenjen az anyai és a perinatális (a terhesség 28. hetétől az újszülöttkor 6. napjáig tartó) halálozás. Az anyai halálozási arányszám kiszámítása és országok közötti összehasonlítása nem egyszerű feladat, mivel minden olyan haláleset ide tartozik, ami a terhesség vagy a szülés alatt és a szülést követő 42 napos időszakban történik.

Beavatkozásokhoz (vagy ezek elmulasztásához) direkt és indirekt módon is kötődhetnek, az okok sokszor nem egyértelműek, a bejelentési protokollok pedig országról országra változnak. Az egyes világszervezetek mint például a WHO, az UNICEF vagy a Világbank más és más adatokkal dolgoznak, azonban az általunk átnézett felmérések mind hasonló képet adtak arról, hogy Magyarországon ez az arányszám az EU átlagához képest magas.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden anyai halálozás, és persze minden csecsemőhalálozás is végtelenül szomorú és tragikus. Csak remélni merem, hogy a szerző nem arra akar kilyukadni, hogy a nők inkább ne is szüljenek. Ennél még az is jobb konklúzió lenne, hogy Orbán a hibás...

Annyiba kerül, amennyiért a jobb ellátás reményében "fogadnak" orvost.

"Szerintem csak a hazai egészségügyet akarja fikázni."

Nagyon valószínű, hogy igazad van. Már az is gyanús, hogy a MÉRCE hozza.

A szerző: Kremmer Sarolta az ELTE TÁTK szociológia alapképzésén végzett 2018-ban, jelenleg a Semmelweis Egyetem szülésznő szakának hallgatója. Témái a reproduktív jogok, a szülés és az anyaság társadalmi vonatkozásai. http://ujegyenloseg.hu/author/..

Itt egy másik írása: https://merce.hu/2019/04/22/ho..

Válaszok:
Megtalálta | 2020. február 21. 11:20

Már látom, hogy ez se fog semmi hasznosat csinálni az élete során, csak másokat mocskolni, meg nyavalyogni.

A szociológusképzés egy rakás ingyenélőt termel csak ki, akiknek a munkája az alapvető tudományos kritériumoknak sem felel meg. Esszéket gyártanak a médiákba, meg az egyetemi folyóiratokba egy,ásnak. Sőt, sokszor egymásnak se, mivel ezekre az írásokra a hivatkozások száma sokszor 0. Azaz zéró.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában