2010-2020: a magyar siker évtizede

2020. február 21. 12:35

Deák Dániel
Magyar Nemzet
A 2010-es évek egyértelműen Magyarország egyik legsikeresebb évtizedeként vonulhat be a történelemkönyvekbe.

„Hiába beszélt tévképzetei közepette Gyurcsány Ferenc arról, hogy az elmúlt években Magyarország tönkrement, a valóság és a tények teljesen mást mutatnak. Gyurcsány arra épít, hogy sokan már nem emlékeznek a 2010 előtti időszakra, illetve azt az új generációt igyekszik megszólítani, amelynek életkorából fakadóan még nem is lehetnek emlékei ezekről az évekről. Ezért rendkívül fontos az emlékeztetés, a tények felsorakoztatása, amelyek világos választóvonalat nyújtanak a 2010 előtti és utáni évtized között.

A 2010-es évek egyértelműen Magyarország egyik legsikeresebb évtizedeként vonulhat be a történelemkönyvekbe, amelynek alapja az instabilitással és válságok sorával küzdő Európában a komoly versenyelőnyt jelentő stabil politikai rendszer volt. Elég csak az ellenpéldaként szolgáló MSZP–SZDSZ-koalíció 2002 és 2010 közötti országlására gondolni, amelynek során a koalíciós kormányzás belső feszültségei nem tették lehetővé a világos politikai iránymutatást, az ország vezetése csupa hozzá nem értő figurákból állt, a politikai instabilitás hatására pedig már a 2008-as gazdasági világválság előtt is romló összképet mutatott az ország gazdasági helyzete és társadalmi állapota.

Nézzük csak a tényeket! 2002 és 2010 között nem volt egyetlen olyan év sem, amikor csökkent volna a munkanélküliség Magyarországon. 2002-ben csaknem hat százalék volt az álláskeresők aránya, a 2008-as globális pénzügyi válságot megelőző évben már majdnem nyolc százalék, 2010-ben pedig már jóval tíz százalék fölé nőtt az álláskeresők aránya. Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma elkeserítően alakult: a 2010 előtti időszakban a magyaroknak kevesebb mint hatvan százaléka dolgozott csupán.

Ezzel az adattal egyébként Európa szégyenpadjára kerültünk, hiszen még a kelet-európai országokban is alacsonynak számított ez a foglalkoztatottsági szint. Miközben nagyon sok embernek nem volt munkája, a reálbér is évről évre csökkent, ráadásul egyetlen egy olyan esztendő sem volt, amikor ne lett volna alacsonyabb a pénzromlás üteme három százaléknál. 2007-ben például nyolc százalékkal ért kevesebbet a pénzünk a boltokban, mint az azt megelőző évben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bla-bla-bla.
Az fáj nektek a legjobban, hogy nem ti vagytok hatalmon, ilyenkor még a cukor is keserű, a demokrácia is csak afféle diktatúra.
Én meg pont láttam, hogy a "89 utáni magyar demokrácia fénypontja" (mert nyilván így gondolod a 2002-2010 korszakot) egy elvesztegetett évtized volt, folyamatos anyagi lecsúszással.

Hatalmas siker: Dobrev, Donáth, Cseh,....! :D

Ide hiába jársz kampányolni a barátaiddal együtt, nem fogsz sokra menni :)

Látod, én az ilyen birkázó-cigányozó hozzászólókon látom, hogy mennyire lenézi embertársaid. Úgyhogy mégy te is a levesbe a többi hozzád hasonló mellé.

Mondjuk elég egymás mellé tenni egy 2009-es és egy 2019-es adókalkulátort, hogy lehessen látni, ugyanakkora bruttónál is mennyivel több a nettó, különösen, ha vannak gyerekek...

Ez a náci névtolvajom. Iksz neki

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés