Ürge-Vorsatz: Hatalmas lépést tett előre a kormány

2020. február 20. 10:07
„Nagyon nagy dolog, hogy a klímaválságról beszélünk, és hogy a miniszterelnök úr az elkövetkezendő évek három legfontosabb problémája közül elsőként ezt említette. Azt gondolom, hogy ez hatalmas előrelépés” – mondta Ürge-Vorsatz Diána.

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége, akit Simon András műsorvezető kérdezett a miniszterelnök által meghirdetett klímavédelmi intézkedésekről. Az ATV műsorvezetője több dolgot kiemelt, ami szerinte hiányzik a klímavédelmi akciótervből, és arról kérdezte a kutatót, van-e hiányérzete az elhangzottakkal kapcsolatban.

A klímakutató azonban végig dicsérte a kormány által meghirdetett törekvéseket

Nem esett semmi szó a fosszilis erőművekről, a közlekedés és a szállítás átalakításáról, olyan dolgokról, amiről én azt gondolom sokkal nagyobb mértékben szennyezik a környezetet. Elégedett, vagy hiányérzete van a miniszterelnöki évértékelő után?” – tette fel a kérdést a műsorvezető. Végül is esett ezekről szó, hiszen ha a Magyarországon megtermelt elektromos áram 90%-a szén-dioxid-semleges lesz 2030-ra, az egyértelműen azt jelenti, hogy valószínűleg a lignit-alapú energiatermelést kivezetjük, tehát itt érintettük” – mondta a klímakutató.

Az atomenergiai is szóba került

Paks II. kapcsán a műsorvezető arról kérdezte Ürge-Vorsatzot, hogy mi a véleménye az atomenergiáról.

„Nekem etikai aggályaim vannak az atomenergiával (...) noha a legtöbb klímavédelmi program megpróbálja inkább megújuló energiával kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat, az biztos, hogy nagyon sok forgatókönyvben nagy szerepe van az atomenergiának is” – válaszolta. „És az összes többi rendben van? Például a szállítás vagy a közlekedés megújítása. Erről szerintem egy árva szó nem esett. Hogy emberek milliói, tízezrei, százezrei ingáznak napi szinten. Vagy hogy a városszerkezetek olyanok, amilyenek... Azt gondolnám, hogy ehhez képest az eldobható műanyag vagy a betétdíj, persze fontos, de szépségtapasz” – kommentálta a szerdai bejelentést a műsorvezető.

Baj, hogy csak a klímavédelmen van a hangsúly

Azt gondolom, hogy az egyszer használatos műanyagok vagy a szemét, vagy a folyók szemétmentesítése, ezek nem feltétlenül a klímavédelem szerves részei. De én ezt nem tartom bajnak. Szerintem az a baj Nyugat-Európában és talán az egész világban, hogy aránytalanul nagy hangsúlyt kapott csak a klímavédelem. És sokszor a többi terület rovására. Szerintem nem baj, ha ez egészben van kezelve” – mondta Ürge-Vorsatz, majd hozzátette: „Én azt gondolom, hogy a közlekedés is azért fontos helyen volt említve. Az elektromos közlekedés. Persze nagyon sok mindent lehetne még említeni.” Végül kiemelte, hogy ha mindenképpen az a fontos, hogy mit hiányolt, akkor ő leginkább az épületek további energetikai korszerűsítésének bejelentését várta volna.

Hatalmas előrelépés

Ennek ellenére egyik ország sem, senki nem tud egyszerre mindent megoldani. Szerintem hatalmas lépés ez így, ahogy van. Fantasztikus dolog, hogy klímaválságról egyáltalán beszélünk, és hogy a miniszterelnök úr az elkövetkezendő évek három legfontosabb problémája közül elsőként ezt említette. Azt gondolom, hogy ez hatalmas előrelépés” – fűzte hozzá.

(Mandiner)

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt a kis mocskot, ezt az egykori MNB-s szóvivőt minimum táborba, munkatáborba küldeni lehetne, az talán hatna a kis aljadékra...
A feminin kis mocsok Szöllősi Györgyi tegnap reggel azt gügyögte érthetően, szó szerint:
"Orbán Viktor azt mondta, a cigányok nem dolgoznak..."

Ez a FIDESZ rudalmassága, amit annyiszor figyelmen kívül hagytok. Pl. ez a nő az elmúlt években mindent csinált, csak dicshimnuszt nem zengett a kormányról. Erre tessék.

Korrekt elemzés, végre egy szakember szólal meg, politikai kötőfékek, zablák nélkül. A Klubrádió műsorvezetője egy szánalmas figura.

Itt szerintem nem az államokkal, kormányokkal van baj. Rosszak a célpontok, vannak, akiket senki sem mer célba venni.

Talán nem kéne a hatalmas óceánjárós nyaralásokat futtatni, és az is agybaj, h. Nigerből szállítanak vágott zöldbabot, virágot repülőn Frankfurtba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés