Novák Katalin: A családpolitikában is erősek a lengyel-magyar kapcsolatok

2020. február 20. 9:30
A visegrádi országokat, ezen belül Budapestet és Varsót nem csak a migrációs álláspontja, hanem számos más közös érdek és érték is összeköti, amin tovább fognak dolgozni a jövőben is – mondja Novák Katalin, akit most tüntettek ki a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével.

Andrzej Duda lengyel államfő a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntette ki Novák Katalint, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát „a lengyel-magyar kapcsolatok mélyítéséért tett elévülhetetlen érdemeiért”. A kitüntetést szerdán Marlena Malag munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszter adta át a budapesti lengyel nagykövetségen. Marlena Malag laudációjában kiemelte, hogy Novák Katalin a családbarát politika kialakítását szolgáló több lengyel-magyar projekt kezdeményezője, részt vett abban, hogy szociális témákban a nemzetközi színtéren és a visegrádi együttműködésben közös állásfoglalásokat alakítsanak ki, és szószólója a társadalmi kapcsolatokat erősítő kezdeményezéseknek. 

„Mindig megtisztelő egy ilyen kitüntetés, és ez esetben kivételes megtiszteltetésről beszélhetek, hiszen a lengyelek méltatása különösen kedves a szívemnek. A jelenlegi, sőt a korábbi lengyel családügyi miniszter is Budapestre jött a demográfiáért felelős kormánybiztossal együtt” – mondja Novák Katalin a kitüntetés kapcsán a Mandinernek. 

A lengyel-magyar kapcsolatok alakulásáról úgy vélekedik: ő személy szerint két dimenzióban, a kormányközi, illetve a pártok közötti kapcsolatok terén is együttműködik a lengyel vezetéssel. „A lengyel és a magyar kormány közötti kapcsolatok különösen erősek, még a V4-csoporton belül is kiemelkedik Budapest és Varsó együttműködése. Ezen belül is fontos terület a családpolitika: a lengyelek figyelik, milyen lépéseket teszünk, milyen megoldásokat vezetünk be, inspirálódnak ebből, de mi is tanulunk tőlük például érdekes a demográfiáért felelős kormánybiztos intézménye is. Varsóban és Budapesten is azt valljuk: a családokban van a jövő, a családok támogatására kell koncentrálnunk, a gyermekvállalástól a kisgyerekes családokon át az idősek segítéséig”. 

Novák Katalin Fidesz-alelnökként a pártok közötti kapcsolatokon is dolgozik: „A Jog és Igazságosság is egy erős kormánypárt, amely sok területen hasonló nézetekkel, értékrenddel bír, mint a Fidesz. Jelenleg nem egy pártcsaládon belül létezünk, de így is rendszeresen együttműködünk”. 

A V4-ek közötti kapcsolatok megerősödtek az elmúlt években, de a migráción túl is vannak erős közös érdekek? Novák Katalin szerint igen: „Minden országnak megvannak a maga egyedi nemzeti érdekei, de a visegrádi országokat számos dolog köti össze, a történelmi múlttól a jelen kihívásaiig. Nem csak a földrajzi közelségről van szó: a történelmi tapasztalataink, a kulturális világunk, a kommunizmus örökségének tanulságai is összekapcsolják ezeket az országokat. A visegrádi együttműködés jóval régebbre nyúlik vissza, a migrációs válság óriási kihívása miatt megjelenő közös érdekek csak újraerősítették a kapcsolatainkat.”

Az államtitkár emlékeztet: „Érdekes, hogy a V4-ek minden kormánya más pártcsaládhoz tartozik, de mégis erős az együttműködésünk, legutóbb például az uniós vezető pozíciókról szóló tárgyalásokban képviseltük közös érdekeinket, most pedig a következő hétéves uniós költségvetés kapcsán szólalunk fel a minket összekötő érdekek mentén”.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés