Kína amerikai újságírókat utasított ki egy véleménycikk miatt

2020. február 20. 14:09
A kínai külügyi szóvivő szerint az írás kétségbe vonta a kínai kormány és a kínai nép koronavírus elleni küzdelmét.

Kína visszavonta a Wall Street Journal három Pekingben dolgozó munkatársának a sajtóengedélyét, válaszul egy február elején megjelent véleménycikkre. A kérdéses cikk Kína Ázsia igazi betege címmel jelent meg és a koronavírus gazdasági következményeivel foglalkozott. Szerzője az amerikai akadémikus, a Yale Egyetem volt professzora Walter Russel Mead. 

Geng Shuang, külügyi szóvivő szerint az írás kétségbe vonta a kínai kormány és a kínai nép koronavírus elleni küzdelmét, és a szerkesztő ezzel a szerintük rasszista címmel megbélyegezte a kínai népet. „A kínai emberek nem látnak szívesen olyan médiát, amely rasszista gondolatokat jelentet meg és Kínát rágalmazza” – áll a kínai külügyminisztérium közleményében, amivel az újságírók kitiltását indokolták.

A kínai hatóságok lépése – a véleménycikken kívül – arra is lehetett reakció, hogy a napokban az Egyesült Államok átminősített öt kínai médiakiadványt, így Amerikában az ezeknek a médiumoknak dolgozó kínaiakat nem újságíróként kezelik, hanem párt funkcionáriusként.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés