Mégis, kinek a pénze?

2020. február 19. 6:30

Szőcs László
Magyar Nemzet
A magyarul kohézió a jogállamisághoz kötött kritériumokkal aligha fogja elérni célját: úgy csak az európai egyenlőtlenségeket betonozza be.

„Mert ha megterhelik, akkor ennek otthon, Berlinben, Hágában, Stockholmban vagy Bécsben – hogy néhány gazdag fővárost említsünk – választási tétje lehet. Nálunk viszont, Európának a brüsszeli zsargonban csak nettó haszonélvező országoknak nevezett keleti felén ahhoz fűződik – igen, jól olvassák, nemzeti – érdek, hogy a magyar, a lengyel vagy a román miniszterelnök úgy térhessen haza: a lehető legtöbbet hozta ki az osztozkodásból. Szükség lesz Orbán Viktor rutinjára: Angela Merkel és a holland Mark Rutte mellett ő a harmadik vezető, aki hét éve már végigtárgyalta ezeket a kérdéseket.

Az osztozkodást – megint csak brüsszeliül – kohéziónak hívják: csökkenteni akarják a különbségeket Nyugat és Kelet, gazdagok és szegényebbek között. A gyakorlat akkor éri el a célját, ha egyszer mi is felzárkózunk. Addig azonban egy ilyen csúcs alkalmával érdekellentét áll fent a befizetők és a haszonélvezők között. Ez így volt hét és tizennégy éve is. De most két új csapásirány is van. Az egyik, hogy az EU avatott vezetői más területek finanszírozásában látják a jövő Európájának zálogát, mint korábban. Elsősorban ne a vadakat terelő juhász markolhassa fel az uniós eurókat, ne a falu végi kurta kocsma lényegüljön át kacsalábon forgó EU-konform szálláshellyé! Épüljön a XXI. századi információs szupersztráda, védekezzünk az éghajlatváltozás káros hatásai ellen! – ez a korszerű elképzelés. Lássuk be, közös érdekünk, hogy Greta Thunberg se melegedjen további két Celsius-fokot.

De van egy másik, rafináltabb csapásirány is: a fránya jogállamisági kritérium. Lényege: amennyiben egyes – egészen véletlenül gazdagabb – tagországok úgy gondolják, hogy nálunk például túl centralizált a politikai rendszer, Lengyelországban csorbul a bíróságok függetlensége, Romániában pedig túl nagy a korrupció, akkor ezt többségi álláspontként fogadtatják el, és visszatarthatnak a kifizetésekből. Ez egyrészt önkényesség – milyen alapon ítéli meg egyik vagy másik ország a harmadikat, a negyediket? –, másrészt az a felfogás az alapja, hogy Kelet jutalomból, már-már alamizsnaként kapja Nyugat euróit. Ez nem igaz. Ez a kérdés az európai munkamegosztáshoz, az évszázadok alatt kialakult és a kommunizmus alatt megszilárdult egyenlőtlenségekhez, az 1990-es évek elejének privatizációjához vezet vissza.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nyugati polgárokat pár év alatt már ellenünk hangolták a nyugati politikusok.
Majd kiderül, mit érünk el mi?

"Ahogy Mürkül eldöntötte, hogy nem tetszik neki a türingiai eredmény, ezért újraszavaztatják őket "
Még csak újra sem szavaztatják őket. Az az osztrák módszer.
Egyszerűen lemondatják 24 órán belül a megválasztott miniszterelnököt, másik kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés