De hát miért nem érzik az emberek, hogy jobban élnek?

2020. február 19. 20:45

Büttl Ferenc
Mérce.hu
Ha Mészáros Lőrinc és az én átlagos vagyongyarapodásunkat nézem, akkor boldognak kéne lennem, de nem vagyok az.

„Nos, hogy az emberek nagy része miért nem érzi úgy, hogy nem javult a pénzügyi helyzet, annak ellenére, hogy szép emelkedést mutatnak a statisztikák, annak nagyon egyszerű oka van: azért nem érzik úgy sokan, hogy javult volna a pénzügyi helyzetük, mert a háztartások nagy részének nem javult a pénzügyi helyzete. Vagy legalábbis nem javult számottevően.

Lássuk a részleteket! A KSH-statisztika szerint szépen nőttek a reálkeresetek, de még a reáljövedelem is (lásd az ábrát lentebb), de a KSH kereseti statisztikájával két nagy probléma is van: egyrészt, mint tudjuk, ez csupán a munkavállalók egy részének a kereseti átlaga, másrészt pedig átlag és nem medián.

Azt tudtuk, hogy a kereseti statisztika csak az 5 főnél többet foglalkoztató vállalatoknál foglalkoztatottak kereseteinek átlagát mutatja, de 2019. decembere óta azt is tudjuk, a Székely Sándor országgyűlési képviselő közérdekű adatigénylése nyújtott válaszból, hogy csak 2852357 alkalmazott fizetésének az átlagát közli a statisztikai hivatal. Az összes foglalkoztatott létszámából kivonva megadott számot kiderül, hogy a KSH kereseti statisztika 1,7 millió munkavállaló keresetével egyáltalán nem foglalkozik. A hiányzó 1,7 millió kereseti adat ráadásul alapvetően átlag alatti adat, hiszen a mikrovállalkozások, önfoglalkoztatók jellemzően alacsonyabb munkabéreket képesek kifizetni (az alacsonyabb termelékenységük okán), mint a nagyobb vállalatok.

A kereseti átlag tehát erősen torzít felfelé a számbavétel módszertanából adódóan. Másrészt az átlag jellemző módon szépen tud növekedni akkor is, ha kevesek bére gyorsan növekszik, míg sokan keresnek kevéssel többet. Ahogy mondani szoktam, ha Mészáros Lőrinc és az én átlagos vagyongyarapodásunkat nézem, akkor boldognak kéne lennem, de nem vagyok az és ugye ki sem kell fejtenem, hogy miért. A statisztikai jelzőszámok közül a medián – mediánkereset – alakulása relevánsabb mutató, mert az azt mutatja, hogy hogyan alakul az a kereseti összeg, ami alatt és felett találhat a keresetek fele – fele. Az átlagkereset 2014-ben 21,5%-kal haladta a meg a medián keresetet (számokat lásd itt), és mivel nincs okunk feltételezni, hogy a különbség a két mutató között jelentősen változott volna, így valószínűsíthetjük, hogy a mediánkereset (ami alatt az összes kereset 50%-a található) korántsem nőtt olyan mértékben, mint az átlagkereset.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 252 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nekem külön tetszik, hogy miközben az egyik mondatban százezreket vízionálnak külföldre, a másikban az orvosok számának gyarapodását fikázzák. Kevés nekik a 2010-hez képest 6000-rel több orvos. Erre az a válasz, hogy de az a magán szektorban van. És nincs közöttük senki, akinek feltűnne, hogy valami hiba van. Az elszegényedő, elfogyó országban emelkedő magánpraxisok, egyetlen agyhalott balos fejében sem ütnek szöget!

2022-ben 6 gyerekem fog szavazni. Egyik sem vevő a momentumra. Igaz, a 24 évesem éppen tegnap jegyezte meg, hogy ebben a városban, ahol élünk, ő többször hallotta, hogy Kádár alatt jobb volt, mint hogy jó napot kívánok.

bolsevik propaganda

6 gyerek fog szavazni. 4 még 18 év alatti lesz. Mi vagyunk a közellenség a balliberális oldalon. Keresztény fehér, hetero, férfi és nő... :) a kedvencem a gyurcsányi nonszensz, abból a 8 évből, gazdagként kimaradtunk a családi adókedvezményből és jogosultak voltunk a gyerekvédelmi támogatásra. Hatalmas bruttó, szegénységi küszöb alatti nettóval.

Mindenhol visszacsinálták a magánnyugdíjat. Csak egy kisérlet volt az államkassza megcsapolására. A pénz mögé az értéket a munka teszi. Ezt ti agyhalottak nem értitek, mert ha értenétek, akkor nem támogatnátok a balliberális ügynököket. Jobb képességűek ezt 10 évesen megtanulják, és valamikor 18 éves koruk előtt megértik. Ti meg sohasem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában