Negyven év után megnyílt a Szerelmesek háza Pompejiben

2020. február 18. 18:05

Az épület éveken át tartó felújításon esett át.

2020. február 18. 18:05

Negyven év után megnyitották a Szerelmesek házát (Casa degli Amanti) Pompejiben a látogatók előtt. Az épület éveken át tartó felújításon esett át, miután egy 1980-as földrengés megrongálta – mondta el a keddi megnyitón Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

Egy nagyobb európai uniós felújítási projekt fejeződött ezzel be, melynek eredményeként az ókori romváros három fontos épülete újult meg. Ezek között van az 1933-ban feltárt, majd 1980-ban az irpiniai földrengés miatt erősen megrongálódott Szerelmesek háza. Ez az egyetlen épület Pompejiben, amelynek emeleti szintje is csaknem teljes épségben megőrződött.

Az épület feltételezhetően bordélyház volt. Nevét a bejárat melletti feliratról kapta: „Amantes, ut apes, vita(m) mellita(m) exigunt. Velle” (A szerelmesek, mint a méhek, olyan édesen élik az életet, mint a méz. Bárcsak így volna).

A másik két újonnan megnyitott épület az Európa hajó háza és a Gyümölcsöskert háza. Előbbi neve egy metszett falfestményre vezethető vissza, melyen az Európa nevet viselő teherszállító hajó és mellette kisebb hajók láthatóak. A Gyümölcsöskert házában kerteket ábrázoló színpompás festmények láthatóak.

A freskókkal díszített Szerelmesek házának felújítási munkálatai 2014-ben kezdődtek, hogy megmentsék a történelmi jelentőségű helyszínt a széteséstől. A szerkezet a külső jellemzők alapján az időszámítás előtti első századra vezethető vissza, míg a díszítés az időszámítás előtt 62-t követő időszakból származik.

A projektre az Európai Unió és Olaszország 2012 óta összesen 105 millió eurót (35 milliárd forintot) biztosított.

„Pompeji az újjászületés jelképe és például szolgál egész Európa számára az uniós pénzek felhasználását illetően. Hála az Európai Unió finanszírozásának, Pompejiben ismét végezhető régészeti kutatómunka” – mondta Franceschini.

A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta.

Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. A megőrződött település 44 hektárját feltárták.

Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2020. február 19. 12:42
Ez a kis kerítés, meg azok a slagok. Ezen a képen elég snassz ez az évtizedekig újítgatott látnivaló.
Akitlosz
2020. február 19. 01:12
A rómaiak még tudtak élni. 2000 év múlva nem fognak mai bordélyházak romjait találni a régészek.
kisgul
2020. február 18. 19:56
Buziknak belépni tilos!
Tehetős Totó
2020. február 18. 18:51
Ugye az megvan, hogy 44-ben az amcsi légierő megbombázta Pompejit. Szerencsére kevesebb élő volt benne, mint a többi célpontban...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik