Memorandumot intézett Orbán Viktor az EPP-hez

2020. február 18. 15:25
Az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük – olvasható a kormányfő memorandumában.

Az Európai Néppárt megújításának érdekében Orbán Viktor miniszterelnök memorandumot juttatott el a néppárti partnereknek – hívta rá fel a figyelmet Novák Katalin államtitkár a közösségi oldalán. A memorandumot változtatás nélkül közöljük:

„1. Az Európai Néppárt tagpartjai kezdetektől aktív és fontos szerepet játszottak az európai közéleti vitákban.

Az EPP nélkül Európában nem jöhetett volna létre vélemény- és politikai többség oly' fontos kérdésekben, mint a Szovjetunió kiszorítása Közép-Európából, a kommunista politikai rendszerek elutasítása és megdöntése, Európa újraegyesítése a szovjet megszállás alól felszabadított országokkal, a schengeni határrendszer kialakítása és az euró megalkotása.

Az EPP szilárdan és bátran tartotta pozícióját az európai viták viharaiban. Az EPP eltökélten demokráciapárti, antikommunista, piacpárti, antimarxista, nemzeteket támogató, az uniót a nemzeti egységekre építő, szubszidiaritáspárti, bürokráciaellenes, keresztény inspirációjú, az egy férfi és egy nő szövetségére épülő házasság és a keresztény családmodell híve és hangos
képviselője volt. Ezeket az értékeket bátran, büszkén és sikeresen képviselte minden ellenfelével, divatirányzattal és a baloldali liberális többségű médiával szemben is.

Vagyis az EPP missziója sohasem merült ki a kormányzati főhatalom megragadásában és megtartásában. Az EPP keresztény-konzervatív polgári társadalmi többséget akart, annak kialakításáért és megőrzéséért dolgozott. A kormányzati főhatalmat pedig mint a társadalmi többség természetes következményét igényelte és szerezte meg.

A kontinens polgárai a legtöbb tagállamban hosszú ideig méltányolták, elismerték és szavazataikkal kormányra juttatták az EPP tagpártjait. Az unió 27 országában 2011-ben még 16 kormányfőt adtunk, az Európai Parlamentben pedig 271 képviselőnk dolgozott.

2. Mára minden megváltozott.

Ma már csak 9 miniszterelnököt adunk, az Európai Parlamentben 187-en vagyunk, és csak kevés tagpártunk tud koalíció nélkül kormányozni.

Az Európában is súlyos örökséget hagyó kommunizmussal és marxizmussal szembeni fellépés helyett Fidel Castrót és Karl Marxot éltetjük. A kereszténydemokrata rajnai modell helyett egalitárius, szocialisztikus társadalomelméleteket karolunk föl. Szubszidiaritás helyett a brüsszeli bürokrácia megerősítését és a központosítást pártfogoljuk. A keresztény inspirációkat, ha vannak is, nem képviseljük nyíltan és öntudatosan.

Feladtuk az egy nő és egy férfi házasságára épülő családmodellt és a genderideológia karjába hanyatlottunk. A gyerekek születésének támogatása helyett a tömeges migrációban látjuk a megoldást népesedési problémáinkra. Ellenerő kifejtése nélkül tűrjük a schengeni határrendszer szétbomlását, és tehetetlenül szemléljük a Balkán országainak kimaradását Európa integrációjából.

Politikai ellenfeleinkkel szemben nem kínálunk vonzó alternatívát, az ő témáikat és az ő álláspontjaikat tekintjük viszonyítási pontnak. Belső ellentéteinket a széles nyilvánosság elé tártuk. A keleti és a nyugati, régi és új tagpártok közötti különbségeket nem szűkítjük, hanem tágítjuk.

Ezek vagyunk ma mi, az Európai Néppárt.

Régi és nagyszerű európaiként nem állunk ki, nem vállaljuk a küzdelmet a baloldali-liberális szellemi körökkel és az általuk befolyásolt és irányított médiával sem. Egy centrista, a keresztény jobboldalról baloldali irányba csúszó pártszövetség lettünk. A
választók szemében lassan megkülönböztethetetlenné válunk a liberális, zöld, szocialista baloldaltól. Olyan benyomást keltünk, mintha a kormányzatokban való részvételt szolgáló kompromisszumok váltak volna politikánk lényegévé.
A liberális baloldal támadásait nem védjük ki, nézeteinkben lépésről lépésre inkább idomulunk, és nem állunk ki a saját értékeink mellett. Nem emeljük föl eléggé hangosan a szavunkat a radikális anarchista, kommunista baloldalt kormányra segítő szocialistákkal szemben.

Olyan benyomást keltünk, mintha félnénk bevallani és nyíltan vállalni, kik vagyunk, és mit akarunk, mintha attól rettegnénk, hogy önmagunk vállalása miatt elveszíthetjük a kormányzati főhatalomban való részesedésünket.

3. Ebben a helyzetben elengedhetetlen az EPP jövőbeli küldetéséről szóló belső vita.

Sajnos a legutóbbi zágrábi kongresszusunkon erre nem került sor. Éppen ellenkezőleg: termékeny vita helyett olyan elnököt választottunk, aki behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be. Ezt a tényt a legutóbbi Politikai Közgyűlésen mindenki saját maga is megtapasztalhatta.

Mi, a Fidesz tagjai sohasem rejtettük véka alá az itt olvasható véleményünket. Mi úgy gondoljuk, hogyha egy pártcsaládnak egy tagpártja módosítani akarja a politikai irányvonalunkat, az demokratikus, legitim és természetes törekvés. A demokrácia, a politikai
siker mindig élő, vitázó folyamat eredménye lehet csak.

Ezért mi azt javasoljuk pártcsaládunk tagpártjainak, hogy fontolják meg az EPP stratégiai irányvonalának módosítását.

Azt javasoljuk, hogy térjünk vissza a martensi örökséghez. Wilfried Martens sikerrel egyesítette a jobbközép és a jobboldal különböző gyökerű és földrajzi hátterű pártjait, szövetséget kötött a hagyományos, kontinentális kereszténydemokraták és az északi konzervatívok között, offenzív bővítési politikával bevonta a volt kommunista országok keresztény, jobboldali, nemzeti irányultságú pártjait az EPP-be. Ezzel tudtuk megelőzni az addig legerősebb szocialista baloldalt az Európai Parlamentben. Szoros frakciószövetséget kötött a torykkal és együttműködési megállapodásunk volt az ECR frakcióval. Wilfried Martens az unión kívül is szövetségeket keresett a törökökkel, az oroszokkal. de még a kínaiakkal is. Az amerikai pártokra, különös tekintettel a republikánusokra természetes szövetségesként tekintett.

Azt javasoljuk, hogy tagpártjainkat ne csak a baloldallal, de a jobboldallal való otthoni együttműködésben, koalíciókötésben is támogassuk. Azt javasoljuk, hogy az EPP vezető testületeiben fejeződjön ki pártcsaládunk sokszínűsége és a centrista irányzat mellett a jobboldali keresztény irányzat képviselői is kapjanak helyet. Az egység a legfontosabb, de a mai helyzetünkben az egységhez, egy új egységhez csak az őszinte belső vitákon keresztül juthatunk el.”

 

Összesen 479 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kitűnő összefoglalás, inspiratív gondolatok, ragyogó dialógus-alap. Szerintem még célszerű lenne a belső párbeszéd folyamatában a transzcendentál-filozófiai alapokra utalni, mert ez lényeges a liberalizmustól való elhatárolódásban. Egy szolid, egészen rövid krisztológiai utalás is célszerűen behozható lenne a vitába / hiszen kereszténydemokráciáról van szó.../

Történelmi levél. Az epp maradéka fogja esténként sírva olvasgatni.
Szerintem ez a levél nem kap megfelelő választ, ezzel el is indít egy folyamatot.
Lelkük rajta.

Ez mi volt? Elbocsájtó szép üzenet?
Mindenesetre zseniális.

Kar, hogy nem ok eltek 40 evig bolsevizmusban! Megismertek volna a Dobrev Klara nagypapajat, a Donat Anna apukajat stb. Azok voltak a szep idok - nekik.

És nem történik semmi. Mi nyugodt szívvel kiléphetünk.

A legnagyobb, zseniális.

Amikor a fősodorbeli pártok nehezen tudnak gondolkodni
Akkor miért nem távoznak?

Az Indexen olvasható:
Bár a Fidesz képviselői nem voltak jelen a Néppárt február eleji politikai gyűlésén, mivel a magyar kormánypárt tagsága tavaly márciusban fel lett függesztve a pártcsaládban, a néppártiakban szintén felmerült az igény arra, hogy jövőjükről vitázzanak. Ezért, mint arról Donald Tusk, a pártcsalád elnöke az ülés után beszámolt, eldöntötték, hogy 2021 első felében egy kongresszuson vitatják majd meg a Néppárt értékeit és stratégiai irányvonalát, mivel a fősodorbeli pártok nehezen tudják újragondolni a politikai identitásukat.

https://index.hu/kulfold/eurol..

Hát, ezzel nem mondtál semmit. Nyilván azért mert, gőzöd nincs, milyen érveket tudnál szembeállítani ezzel az összefoglalóval.

Ezért felesleges az EP. Európát országok alkotják, nem pártok, az EP csak arra jó, hogy a belpolitikai megosztottságot kivetítsék az egész EU-ra. Bőven elég lenne az állam- és kormányfők tanácsa és a szakminiszterek testülete.

A statisztikai adatok cáfolnak.

Soha ennyit nem fordítottak az egészségügyben ingatlanberuházásra, berendezésekre, felújításokra.
Gyurcsány kormány pedig 26 ezer fővel csökkentette az egészségügyben dolgozók létszámát, akik többsége, amikor megnyílt a lehetőség, külföldre távozott.

Halálozás, átlagéletkor.

A halálozás nem nagyobb, mint korábban. A magyar társadalom elöregedett és mivel nem élünk örökké így a halálozások növekedni fognak.
2009 évben az átlagéletkor 40,8 év volt, 2019 évben 42,7 év. Vagyis tovább öregedett a társadalom.
https://www.ksh.hu/docs/hun/xs..


csak egy szerény megjegyzés, aki zsidóként, magyarként, németként, románként, szerbként, horvátként, bunyevácként, ruszinként, cigányként, szlovákként, baptistaként, reformátusként, Jehova követőjeként - a felsorolás nem rangrost jelent -mindenki egyforma , nem ért egyet Orbán Viktorral, az gondolkodjon el családja jövőjén.

Orbán a magyarság, benne a zsidóság - Hajrá Netanjahu - fennmaradásáért dolgozik, becsüljük meg. A balliberális hatosztályosok kíméljenek meg a hozzászólásukkal.

Mit vergődsz itt nyilvánosan?

Élőszóval el lehetne magyarázni nekik. S ez offenzív lenne, meg kicsit megpironkodtatná őket.

Miért hülyéskeded el azt, ami komoly?

Tanulj meg magyarul, utána írkáljál.

Néppárti vonalon ez nem az én reszortom...Egyébként pedig papként ez / is / a hivatásom.

Nem, te élsz lelki nyomorban.

Más a két műfaj. Weber akkor egy személyes és zaklatott kampányban jött, most inkább egy elvi tisztázás lenne a párbeszéd.

Azt nem te döntöd el, mire van igény.

A legsúlyosabb fajtából: kényszerképzetei vannak.

25 éve vagyunk barátok, és mindig igyekeztünk lojálisnak lenni egymás iránt, mondta Donald Tusk, az Európai Néppárt nemrég megválasztott elnöke.

termékeny vita helyett olyan elnököt választottunk, aki behozta a lengyel belpolitikai konfliktusokat és érdekeket az EPP-be. Ezt a tényt a legutóbbi Politikai Közgyűlésen mindenki saját maga is megtapasztalhatta.

Én a szívemet adtam neked,
és az árából vettünk egy labdát,
és mi együtt játszottunk éveken át.
Ugye mi jóbarátok vagyunk,
ugye mi jóbarátok vagyunk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés