Kelet-Európa többet ad a Nyugatnak, mint amit visszakap

2020. február 17. 8:44
Clotilde Armand
Financial Times
Ha a Nyugat felrúgja a korábbi, íratlan egyezséget, akkor azzal egész Európa társadalmát veszélyezteti.

„Az uniós tagság hatalmas előnyöket adott Közép- és Kelet-Európának, de a nyugati országok is hatalmasat profitáltak a bővítésből. Nagyon itt van az ideje annak, hogy a nyugat-európai politikusok is megmagyarázzák a választóiknak, hogy az EU pénze nem adomány, inkább quid pro quo: valamit valamiért.

Ebből kiindulva, teljesen rossz felvetés – és politikailag veszélyes –, hogy az uniós költségvetésnek nyertesei és vesztesei vannak – mindannyian egy közös piac előnyeit élvezzük. Amikor Európa keleti része csatlakozott, akkor egy kimondatlan alku köttettet: a Kelet lebontotta a piaci korlátozásokat, és megengedte a Nyugat cégeinek, hogy kikaparják a maguk részét ezen országok gazdaságából. Cserébe a Nyugat megígérte, hogy állj azokat a költségeket, amelyekre a korábbi kommunista országoknak irtózatosan szüksége van ahhoz, hogy megvalósuljanak a szükséges infrastrukturális fejlesztések.

A Nyugat tehát profitot termelt, míg a Kelet fejlődőt cserébe. Az egyezség kölcsönösen előnyös volt. De ha a Nyugat most visszalép a korábban megadott ígéreteitől, akkor Európa társadalmi szerződését veszélyeztetik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Financial Times - bár nem ismerem - megkockáztatom: most teljes mértékben pragmatikus szempont alapján járt el.
Ez még magát a "nagy" - értsd: bennfentes infós - G. Sorost is felülírja.
Meg akarja óvni Brüsszelt, attól a katasztrófától, hogy hallgasson a Karácsonyista "Szabad Városok" és a többi liberális baromságok szirénhangjaira.
Az FT hajszálpontosan tudatában van a reálfolyamatok és reálpénzek, valamint a hagymázas Soros-féle nyílt társadalmi őrültségek közötti szakadékkal.

Clotilde Marie Brigitte Armand (született 1973. június 28-án) egy francia- román politikus és üzletasszony, jelenleg az Európai Parlament tagja .

Ettől még lehet igaz amit megfogalmaz.

senki sem akar kiválni. Ezt csak ti terjesztitek. És csupán azért, mert idegen érdekeket képviseltek. Mocskos hazaárulók!

Nem saját kútfő, de 100%!!!

"nemasanyivagyok

Sajnos jobboldaliak is beszopják a bal-liber média agymosó propagandáját. Mészáros pályázatokon szokta nyerni az üzleteit sokszor milliárdokkal olcsóbban, mint a nemzetközi versenytársak. Mindig pontosan szállít jó minőségben. Rengeteg pénzt spórol meg a magyar adófizetőknek már csak azzal is, hogy versenyt teremt a osztrák, német cégeknek, akik csak kivinnék a hasznot. Sajnos

Mészáros csak az összes beszerzés 3%-án tud részt venni, mert kicsi a cégeinek a kapacitása.

Na ezt a magánvállalkozót b.szogatta a kiállításon a libsi újságíró a proletár irigység nevében."

Ha lesz még cca 20-30 MészárosLőrincünk, akkor már biztosabb lesz az utunk. Mennyi lehet most, 1/3-os, 1/4-es Lőrinc nem tudható, de legyenek minél többen 1/1-esekké.
Akkor lesz megalapozottabbá a fejlődés, nem nyugati cégek nyerik sorra a pályázatokat, hanem: helyiek, magyarok.

Meg amikor sötétedéskor elveszett kislányt talált, nem hívta be a házába...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés