A klímaváltozást komolyan kell venni az oktatásban is!

2020. február 15. 14:05

Lehet Más a Politika
MTI-OS
Elengedhetetlen olyan oktatás megteremtése, amely fenntarthatósági szemléletet alakít ki a gyermekekben.

„A globális folyamatok sürgős változtatást igényelnek az életmódunkban, gondolkodásunkban. A klímaváltozást komolyan kell venni az oktatásban is!

Olyan kompetenciák kellenek, amik felkészítenek a jelen és jövő társadalmi, kulturális, gazdasági és környezeti problémáinak globális szemszögű kezelésére. Olyan oktatás kell, ami interaktív és integrált módszerekkel aktív cselekvő motivációt alakít ki.

Ezzel szemben a jelenlegi alaptanterv csak egy hangzatos, kedélyborzolásra alkalmas közjáték: megjelennek benne a fenntarthatósági célok, lehetőségek, melyek valóban szükségesek a megfelelő szemléletformáláshoz, ám ez csupán szavak szintjén marad.

Az LMP frakció szerint a mezőgazdasági alapismeretek tananyagba építése jó lehetőség lenne a fenntarthatósági szemlélet formálására. Az élelmiszer gazdától asztalig való nyomon követésének gyakorlati tapasztalatával, iskolakertek kialakításával projekt-jelleggel is rengeteg tapasztalatra tennének szert a tanulók. A tantárgyakon átívelő oktatási irányelvek, rendszerszemléletű kompetenciák elősegítenék a természethez és a helyi közösség sajátosságaihoz való kapcsolódást, saját környezeti öntudat kialakulását. Itt az ideje, hogy a gyermekeink ne csak a fóliás-csirkék bűvöletében találkozzanak a gazdaságokkal.”

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Igen. Le kell írni, hogy a klíma a tudatunktól független objektív valóság,
és mint ilyen változott, változik és változni fog. Továbbá hozzá kell
tenni azt is, hogy a klímaváltozásról 2 dolgot nem tudunk:

(1) az okát
(2) az irányát

ad (1) azért, mert a rendszer kaotikus (nem tudható ki a tyúk és ki a tojás)
ad (2) azért, mert a rendszer kaotikus (azért mert most jobbra megy, az nem azt jelenti, hogy nem balra megy)

https://www.facebook.com/Kl%C3..

Lehet Más a Klímax

Sok mindenben egyetértek, azzal azonban nem, hogy a klimaváltozás biztos, hogy teljesen természetes folyamatok eredménye. Ezen komoly tudóscsoportok vitáznak és az ok nem eldöntött. Az biztos, hogy sok dolgon változtatni kellene,így pl. az évente cserélt mobilokon, az ötévente tönkremenő nagygépeken etc., mert hihetetlen pazarlás folyik.

Már a neve is arra utal, hogy a viking korban zöld területek voltak rajta. A hagyomány szerint az Amerikát először elérők ( talán Vörös Erik...) is innen indultak, támaszpontként használták. Aztán úgy 100 év múlva teljesen eljegesedett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés