Helyreállhat a közlekedés Szerbia és Koszovó között

2020. február 14. 17:34
21 év után indulhat légijárat Belgrád és Pristina között.

Megállapodást írt alá Szerbia és Koszovó a vasúti és közúti közlekedés helyreállításáról a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián pénteken – jelentette be az Egyesült Államok képviselője. Richard Grenell szerint az amerikai közvetítéssel megkötött egyezmény „történelmi jelentőségű”. A vasúti és autópálya-összeköttetés Belgrád és Pristina között elő fogja segíteni az emberek és áruk áramlását Szerbia és Koszovó között – mondta az AP hírügynökségnek.

A megállapodás alapja a légi közlekedés helyreállításáról szóló múlt havi egyezmény volt – tette hozzá. A két főváros közötti repülőjáratok felújításához 21 évnek kellett eltelnie. A két megállapodás részletei és a végrehajtás időzítése nem ismeretes.

A pénteki egyezmény aláírásán jelen volt mindkét ország elnöke. Hasim Thaci koszovói elnök szerint ez „újabb mérföldkő” a végleges békemegállapodás felé vezető úton.

Grenell az Egyesült Államok németországi nagykövete. Tavaly októberben bízta meg őt Donald Trump amerikai elnök a közvetítéssel Szerbia és Koszovó között. A két fél közötti tárgyalások 2018-ban elakadtak, miután Koszovó százszázalékos vámot vetett ki a szerbiai árukra.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés