Meghalt a orosz kém, aki állítása szerint megmentette Krakkót a pusztulástól

2020. február 13. 19:46
A második világháború után egészen 1989-ig a KGB hírszerzőtisztjeként dolgozott a férfi.

Százhárom éves korában meghalt Alekszej Botjan orosz hírszerzőtiszt, aki Moszkva szerint a második világháború végén megmentette a lengyelországi Krakkót a pusztulástól .

Vlagyimir Putyin orosz elnök „legendás hírszerzőtisztként és igaz hazafiként” méltatta Botjant a hozzátartozóknak küldött részvéttáviratában – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal.

Botjan Moszkvában halt meg csütörtökön, három nappal 103. születésnapja után. Az 1917-ben született Botjan Lengyelországban nőtt fel, és a lengyel hadsereg katonájaként harcolt a nácik ellen a második világháború kezdetén. Később a Szovjetunióban hírszerző tisztnek képezték ki.

Amikor a nácik lerohanták a Szovjetuniót, Botjant Ukrajnába és Fehéroroszorszgába küldték az orosz partizánok segítésére. 1944-ben dobták át Lengyelországba, ahol 1945 januárjában egy robbanóanyagraktár megsemmisítésének műveletét vezette, a robbanóanyaggal a visszavonuló német hadsereg állítólag Krakkót akarta felrobbantani. A műveletet később feldolgozták egy orosz kémregényben és egy filmben is.

Az orosz hírszerzés ezen verzióját azonban Lengyelországban kétkedve fogadják, mondván sem a lengyel kommunisták, sem a helyi hatóságok nem találtak semmi bizonyítékot Botjan szerepére. A második világháború után egészen 1989-ig a férfi a KGB hírszerzőtisztjeként dolgozott. 2007-ben megkapta a legmagasabb orosz érdemrendet, a Oroszország Hősét.

(MTI)

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés