Kormányinfó: Klíma- és természetvédelmi akciótervet dolgoz ki a kormány

2020. február 13. 13:03
Az akcióterv részleteiről Orbán Viktor fog beszámolni vasárnapi évértékelőjén – mondta el Gulyás Gergely.

Komoly, társadalmi vitákat is kiváltó kérdéseket is megvitattak a Fidesz kihelyezett frakcióülésén – mondta el a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely ilyen kérdésnek nevezte a gyöngyöspatai kártérítés, a győri gyermekgyilkosság és a börtönbiznisz kérdését. Utóbbival kapcsolatban elmondta: „a börtönbiznisz a strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlata volt” – hozzátéve, hogy a kormány álláspontja szerint az elítéltek jogai nem kerülhetnek az áldozatok jogai elé. „Természetesen az alapvető emberi jogokat mindenkinél tiszteletben kell tartani” – tette hozzá a miniszter. Ez ügyben elmondta: az nem járja, hogy „Magyarországnak évi 8 vagy akár 20-25 milliárd forint fizetési kötelezettsége származzon a fogvatartottak cellájának mérete miatt”.

Újabb nemzeti konzultáció

Gulyás Gergely megerősítette azt a tegnap elhangzott információt, hogy a kormány újabb nemzeti konzultációt indít a többi között a gyöngyöspatai ügy, a börtönbiznisz és a kisebbségi és többségi társadalom együttélésének kérdéseiben. A konzultáció kérdéseit csak a jövő hét folyamán fogják nyilvánosságra hozni – mondta el Gulyás Gergely.

Ezekben a kérdésekben komoly magyar és nemzetközi viták vannak, de a kormány véleménye világos ezekben az ügyekben” – jelentette ki a miniszter hozzátéve, hogy „nagy felhatalmazásra van szükség ahhoz hogy ennek a véleménynek érvényt is tudjanak szerezni”. A kancelláriaminiszter példaként a gyönygöspatai kártérítés ügyét említette, amely esetében a kormány álláspontja szerint „jobb ha a valóban felzárkózást segítő oktatási programokat” preferálnák a pénz helyett.

A győri gyermekgyilkossággal kapcsolatban a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a kihelyezett frakcióülésen felvetődött a kérdés, hogy élet ellenes bűncselekményeknél indokolt e a feltételes szabadságra bocsájtás intézménye. Megjegyezve, hogy esetenként súlyos gazdasági bűncselekményeknél sincs meg ez a lehetőség.

Viták a bíróságokról

Gulyás Gergely beszélt a magyar bíróságokkal kapcsolatos vitáról is és egyértelművé tette, hogy a magyar kormány szerint „a bíróságok függetlensége a demokratikus jogállam elengedhetetlenül fontos része”. Ezért fontos, hogy a befolyásolás látszata sem merülhet fel – mondta el a miniszter, utalva a szegedi bíróság összeférhetetlenséggel kapcsolatos ügyeire, ahol szerinte a „pártatlanság látszata lett veszélyeztetve”.

Ezzel kapcsolatban kitért a bírósági „érzékenyítő képzésekre” is. Azt mondta: „a korábbi érzékenyítő képzések rossz gyakorlatát az OBH vezetése lezárta, amit fontosnak és indokoltnak tartunk”. „Jó lenne ha nem külföldről pénzelt szervezetek képeznék tovább a magyar bírákat egyes kérdésekben” – fogalmazott a miniszter hozzátéve: „sok esetben a jogvédők nem az áldozatok jogai hanem a bűnelkövetők jogai mellett álltak ki”.

Klíma- és természetvédelmi akcióterv

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy klíma- és természetvédelmi akciótervet dolgoz ki a kormány, amit a kormányfő fog ismertetni vasárnapi évértékelőjében. „A kormány mind Európában, mind Magyarországon tenni szeretne azért, hogy a zöld területen előreléphessünk” – jelentette ki Gulyás. Annyi részletet a miniszter is elárult, hogy a frakcióülésen konkrét akciótervet és intézkedéseket is elfogadtak ez ügyben.

Koronavírus

Továbbra sincs tudomásunk koronavírusos magyar betegről, Magyarországon nincs ilyen megbetegedés – mondta el kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. A miniszter beszámolt arról, hogy Kínában jelenleg 188 magyar állampolgár tartózkodik, ebből a fertőzéssel leginkább sújtott Vuhanban ketten vannak. Számukra felajánlották, hogy segítenek a hazatérésben, de ők ezzel nem kívántak élni.

Gulyás Gergely hozzátette: a magyar kormány segítségével Kínából korábban hazatért hét magyar továbbra is a Szent László kórházban van, várhatóan vasárnap engedik ki őket. Hangsúlyozta: a magyar állam mindenben felkészült, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs 28 pontos akcióterve minden elővigyázatossági, felkészülési, megelőzési döntést és intézkedést tartalmaz.
 

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A zöld területen való előrelépéshez kezdésként meg lehetne próbálkozni egy Környezetvédelmi Minisztérium felállításával, a fairtások leállításával, a szennyező cégek, oligarchák (Mátrai Erőmű!) megbírságolásával, a fenntartható energiaforrások és környezetbarát technológiák támogatásával."

...oligarchák (Mátrai Erőmű!) megbírságolásával ?????
Goldstein, te duplaplusznemjól hasérzed a NER-t!
Orvos téged csak Tb alapon lát féléves sorbaanállás után, vagy mi a fene van?

Nincs bal- vagy jobboldali klíma probléma, csak klíma probléma van, amire a magyar kormány okos, gyors, kiegyensúlyozott, világos, érthető választ ad.

1. A természetvédelemet az őt illető rangra kell emelni, mert ami most
van a semmi. Egyúttal élesen el kell különíteni az úgynevezett
klímavédelemtől. A klímát nem kell megvédeni, a fogalom maga is
baromság.

2. A klíma ellen harcolni, az kb harcolni a Nap ellen. Tessék okosabb dolgokra fordítani a pénzt (pl: hidrogéngazdaságra)!

kicsit több erről:
https://www.facebook.com/Kl%C3..

"A zöld területen való előrelépéshez kezdésként meg lehetne próbálkozni egy Környezetvédelmi Minisztérium felállításával".

Hát igen...

Az alábbi lista világosan mutatja, hogy az egymást követő kormányok időszakában a kezdetben (és még kétszer visszatérően) önálló környezetvédelmi minisztériumból hogyan lett előbb területfejlesztéssel, majd vízüggyel "társított" minisztérium, majd (Orbán "rosszvoltából") egy alárendelt államtitkárság:

Antall kormány
KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTÉRIUM
miniszter: Keresztes K. Sándor (építész, urbanista)

Antall kormány, Boross kormány
KÖRNYEZETVÉDELMI és Területfejlesztési MINISZTÉRIUM
miniszter: Keresztes K. Sándor (építész, urbanista), – Gyurkó János (építőmérnök)

Horn kormány
KÖRNYEZETVÉDELMI és Területfejlesztési MINISZTÉRIUM
miniszter: Baja Ferenc (népművelő)

1. Orbán kormány
KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTÉRIUM
miniszter: Pepó Pál (agrármérnök), – Ligetvári Ferenc (kertépítész, vízgazdálkodási szakmérnök), – Turi-Kovács Béla (jogász)

Medgyessy kormány
KÖRNYEZETVÉDELMI MINISZTÉRIUM
miniszter: Kóródi Mária (jogász), – Persányi Miklós (biológus-népművelő, környezetvédelmi szakmérnök)

1. Gyurcsány kormány
KÖRNYEZETVÉDELMI és Vízügyi MINISZTÉRIUM
miniszter: Persányi Miklós (biológus-népművelő, környezetvédelmi szakmérnök)

2. Gyurcsány kormány
KÖRNYEZETVÉDELMI és Vízügyi MINISZTÉRIUM
miniszter: Persányi Miklós (biológus-népművelő, környezetvédelmi szakmérnök), – Fodor Gábor (jogász), – Szabó Imre (testnevelő tanár)

Bajnai kormány
KÖRNYEZETVÉDELMI és Vízügyi MINISZTÉRIUM
miniszter: Szabó Imre (testnevelő tanár)

2. Orbán kormány
Vidékfejlesztési Minisztérium
KÖRNYEZET- és TERMÉSZETVÉDELEMÉRT, valamint Vízügyért FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG
államtitkár: Illés Zoltán (vegyészmérnök, biológus)

3. Orbán kormány
Fölművelésügyi Minisztérium
KÖRNYEZETÜGYÉRT, agrárfejlesztésért és hungarikumokért FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG
államtitkár: V. Németh Zsolt (földmérő üzemmérnök, humán szervező)

4. Orbán kormány
Agrárminisztérium
KÖRNYEZETÜGYÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG
államtitkár: Rácz András (magyar-történelem szakos tanár, jogász)

Világosan látszik, hogy Orbán Viktor volt az,
aki második kormánya kialakításakor államtitkári szintre fokozta le a környezetvédelem ügyét.
Most, a negyedik kormányában is ezen a lefokozott szinten tartja.
Ezt a rettentő hibás szervezeti kialakítást nem menti az, hogy a szoclib kormányok alatt, a minisztériumnak voltak teljesen alkalmatlan vezetői (Baja, Kóródi, Fodor, Szabó),
hiszen Orbán alatt is voltak ilyenek (Pepó, Turi-Kovács).

Válaszok:
Gregorius | 2020. február 13. 17:07

Na neeeeeee...

Egy államtitkárnak jóval kisebb a hatásköre, mint egy miniszternek.
Ma a környezetügyért felelős államtitkár alárendeltje az agrárminiszternek.
Ha az agrárminiszter másképp ítél meg egy ügyet, akkor az államtitkára tehet annak ellenében?
Ugye, hogy nem.

Egyetértek., azzal, hogy aki elvégez egy tanfolyamot, ahol megtanul rendesen írni, olvasni, számolni és egy közepesen nehéz használati utasítást értelmezni, az kapjon több pénzt, mert így alkalmas lesz normál munkavégzésre ( segéd és betanított) Ezzel a saját jövőjét is biztosítja, ami mindnyájunknak hasznos lenne.

Egy-két megjegyzés....Rácz András helyettes államtitkári rangban felelős a környezetügyért. Főnöke, az Át. egyéb ügyekért is felelős. ( Illés még államtitkár volt.) Turi-Kovácsot nem lehet egy kalap alá venni a többi alkalmatlannal, nagyon gyors felfogású ember volt, Pepóhoz képest, aki igazából egyetemi oktató maradt, jobban teljesített.

Válaszok:
Schollander | 2020. február 13. 18:27

Rácz Andrást illetően tévedsz. Én jól írtam, mert az a fószer államtitkár.
Megnézheted itt:
https://www.kormany.hu/hu/fold..

Válaszok:
Gregorius | 2020. február 13. 19:53

Igaz! Rácz András 2018-ig volt helyettes államtitkár, azóta már államtitkár.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés