Budapest felszabadult

2020. február 13. 10:23

Hegyi Gyula
Népszava
A magyar média – és nem csak a jobboldali propagandagépezet – egyre kevésbé meri felszabadulásnak nevezni a pusztító háború befejezését a magyar fővárosban.

„Budapest már felszabadult! – a Drezda-A pokol napjai című német szuperprodukcióban mondja ezt egymásnak örömhírként egy drezdai házaspár, miközben körülöttük lángtengerré változik a szász város. 1945. február 13-a van, Drezdát aznap érte el a háború legrémesebb hulláma, de lakói a külföldi rádiókból már értesültek arról, hogy Budapestet bevette a Vörös Hadsereg.

Amikor meghallottam ezt a mondatot, egy pillanatra meglepődtem. Évek óta nem hallottam, hogy valaki nyilvánosan felszabadulásnak nevezte volna a náci csapatok kiverését Budapestről. A háború szörnyűségeiről, a zsidó lakosság üldöztetéséről, a nem zsidó polgári lakosság szenvedéséről és a Dunába robbantott hidakról persze sok szó esik. De a magyar média – és nem csak a jobboldali propagandagépezet – egyre kevésbé meri felszabadulásnak nevezni a pusztító háború befejezését a magyar fővárosban.

Pedig a náci hadsereg, az SS kommandók és magyar nyilasok nem önként távoztak, és nem is az ufók győzték le őket, hanem a szovjet Vörös Hadsereg szabadította meg tőlük Budapestet. Ezt a tényt nem lenne szabad elhallgatni, ezt a napot illő megünnepelni. Az első vonalban érkező frontkatonák az életet hozták el a nácik és magyar csatlósaik által halálra ítélt város lakóinak. A Szabadulást, ahogy Márai Sándor írja hasonló című, szép regényében.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 83 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyanez a Márai a Föld, föld című könyvében már a vörös horda rémtetteiről is megemlékezik. Az nem felszabadulás, hogy az egyik idegen embertelen diktatúra képviselői lecserélődnek a másik idegen embertelen diktatúra képviselőire.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2020. február 13. 16:59


Kérdezzék meg a sokezer magyar nőt, miféle "felszabadulást" hozott számukra a Vörös Hadsereg.

"egyre kevésbé meri felszabadulásnak nevezni a pusztító háború befejezését a magyar fővárosban."

Ez nem merészség kérdése, hanem a tények megfelelő értékelése.
A felszabadítás egyszerre volt felszabadulás és megszállás. Ezt 1945 után tudták meg a magyarok és a hozzánk hasonló Kelet-Európai országok.
Így a náci hadsereg helyébe a vörös hadsereg lépet. Az irányító pedig Moszkvai apparátus volt.

Ön szerint ez minden kétséget kizárva, felszabadulásnak nevezhető?

Mert Budapest '45-ben nem felszabadult, hanem cseberből vederbe került.

A szoci időkben kellett felszabadulást mondani. Annak a határideje meg már lejárt a Gyulával együtt.

Segítek, Hegyi elvtárs:
Budapest és Magyarország kb. 45 évvel később szabadult fel...

Buda török alóli felszabadítását, általában felszabadításnak nevezzük, még ha egyébként osztrák uralom követte is, de valahogy erre az - egyébként természetében hasonló - szovjet felszabadításra nehéz hasonlóképpen tekinteni.

Válaszok:
Csomorkany | 2020. február 13. 13:36

Járta utána a szólás szerte az országban: 'Davaj, davaj, jó volt tavaly, nem volt davaj'.

Igen, mert a törökök a megelőző 150 évben gondoskodtak arról, hogy ne legyen olyan civil lakosság, amely az új megszállást megszenvedhette volna. Budán az osztrákok voltaképpen egy stratégiailag fontos helyet szabadítottak föl, az ott élők elűzésével vagy megölésével. Egyik után sem maradt nemzeti emlékezet.

De mondjuk keress olyan zsidót, aki Buda fölszabadításáról beszél! A zsidók történetesen rendesen megszívták, hogy a törökök fegyvertársaiként harcoltak.

Is-Is.
Igen is, nem is.
Budapest egyik része felszabadult, és ez jó.
Budapest másik része, ellenkezőleg, terror alá esett, ami 1947-től mutatta be az igazi arcát.
Ez nem jó.
Tehát: egy jó - és egy nem jó.
Ez van.

Válaszok:
vendelin | 2020. február 13. 17:48

Szerintem két rossz volt, amelyek felcserélték egymást.

Kommunistáktól lehet idézni, az áldozataiktól nem.

Még Auschwitz sem volt felszabadulás. Az egyik ausztráliai (atyai)barátomat a "felszabadulása" pillanatában rabul ejtették az oroszok. ((Ezt hívják rabulisztikának)) Az volt a szerencséje, hogy a mengelei kisérletezettek között volt és a magyarországi filmhiradó képein a rokonai felismerték és mivel nem jelentkezett, nem jött haza, elkezdték kerestetni. Így tudott az oroszok karmaiból kikerülni. Ez a tény több kérdést vet fel, ugye?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés