Nem indul eljárás a Karácsony-interjú miatt

2020. február 12. 15:22
A műsorvezető stílusa nem lehet hatósági eljárás tárgya – közölte a médiatanács.

A médiatanács három bejelentést tárgyalt az M1 Ma este című műsorának Karácsony Gergely főpolgármesterrel készített január 21-ei interjújával összefüggésben. A bejelentők azt kérték, a hatóság vizsgálja meg, hogy a műsor megfelelt-e a közszolgálatiság, a hiteles, gyors, pontos és kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelveinek.

A tanács megállapította, hogy jogszabályi felhatalmazás hiányában nem indíthat eljárást, mivel az alapelvi követelmények megvalósulását nem ellenőrizheti, kizárólag konkrét tényállások esetén jogosult hatósági felügyeletet gyakorolni – írták. A médiatanács álláspontja szerint az M1 esetében a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma ellenőrzi az alapelvek megvalósulását, a Közszolgálati Kódex szabályainak érvényesülését pedig a Közszolgálati Testület felügyeli, így a bejelentők ezekhez a szervekhez fordulhatnak panaszaikkal.

A grémium kitért arra is, hogy a beadványok tartalmuk alapján kiegyensúlyozottsági kérelemként sem bírálhatóak el. Kiegyensúlyozottsági panasz esetén speciális eljárás az irányadó, amelynek egyik feltétele, hogy a kérelmező először  a médiaszolgáltatóhoz forduljon kifogásával. Ezt a panasz benyújtói nem igazolták, valamint a kiegyensúlyozottsághoz szükséges, hiányolt eltérő álláspontot sem mutatták be. Egy riport szerkesztési sajátosságai, a műsorvezető stílusa nem lehet hatósági eljárás tárgya a médiaszolgáltatókat megillető szerkesztői szabadság miatt – közölte a médiatanács.

(MTI)

Összesen 93 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez van amikor valaki nem ismeri az előírásokat, csak beszél a vakvilágba.

Nagyon nem szabadna eljutni arra a pontra, hogy BKV szrtájk legyen, de úgy néz ki, Gergőnek sikerülni fog.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés