Von der Leyen: Vám- és kvótamentes megállapodást javasolunk az Egyesült Királyságnak

2020. február 11. 10:02
„Zene a Bizottság füleinek”, hogy London a szabadkereskedelem bajnoka akar lenni – mondta Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén.

Az Európai Parlament strasbourgi plenaries ülésének keddi napja az Egyesült Királysággal folytatandó további tárgyalásokról szóló beszédekkel kezdődött. Az ülésterem nem telt meg ezen a korai órán, de a fontosabb uniós politikusok közül jó néhányan azért megjelentek.

Az egyik első felszólaló Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke volt. A főkomisszár köszönetet mondott mindenkinek, aki két hete együtt énekelte a búcsúzó britekkel a Jut még eszedbét – mint mondta, ez egy nagyon erőteljes és fontos pillanat volt. Von der Leyen az Unió előtt álló tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta: nagy ambíciókkal látnak hozzájuk. 

Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentette, hogy a Brexit után az Egyesült Királyság a szabadkereskedelem bajnoka szeretne lenni. „Ez zene füleinknek” – mondta Von der Leyen, aki szerint a Kanadával és Japánnal kötött kereskedelmi megállapodások jó alapot adhatnak az Egyesült Királysággal kötendő megegyezésnek.

A Bizottság egy vám- és kvótamentes kereskedelmi megállapodást javasol a szigetországnak,

amire mindeddig még nem volt példa. Ez egy egyedülálló ambíció, de megfelelő szabályokra és garanciákra van szükség ahhoz, hogy működhessen – hangsúlyozta Ursula von der Leyen. 

A Bizottság elnöke aláhúzta: egy ilyen megállapodás mindkét fél számára kötelezettségekkel jár, az EU-nak pedig vannak standardjai, amiket tiszteletben kell tartani. Amint mondta, Von der Leyent meglepte, hogy Boris Johnson példaértékűnek nevezte az EU-Ausztrália szabadkereskedelmi megállapodást, főként annak fényében, hogy a felek WTO-szabályok szerint kereskednek, egyéb megállapodást nem kötöttek. 

Kihallottam az ambíciót Boris Johnson beszédéből – fogalmazott Von der Leyen, de azt is egyértelművé tette: a nyitottság, igazságosság, a vállalkozás szabadsága és a társadalmi igazságosság olyan értékek, amiket nem lehet vitatni. 

A következőként felszólaló David McAllister azt hangsúlyozta: a belső piac jelenlegi funkcionalitását meg kell őrizni, egy harmadik országnak pedig nem lehetnek olyan előnyei, mint egy tagállamnak. Mint mondta, az EU nem szállhat be a szabályozási minimum eléréséért folytatott versenybe. Iratxe Garcia Perez szociáldemokrata képviselő is rámutatott: az Egyesült Királyságnak tiszteletben kell tartania a belső piacot és a négy alapszabadságot, az EU alapjait pedig olyan értékek képezik, amiket néhány brit vezető kétségbe von. 

A Renew Europe frakciójába tartozó Nathalie Loiseau úgy látja: az Európai Uniónak az integráció erősítését kell szorgalmaznia, hiába lépett ki az Egyesült Királyság. Mint mondta, Londonnak is egy erős Európai Unió az érdeke, mert napjaink fenyegetéseit nem érdeklik az országhatárok, azokkal csak közösen lehet megküzdeni.
 

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"David McAllister azt hangsúlyozta: a belső piac jelenlegi funkcionalitását meg kell őrizni, egy harmadik országnak pedig nem lehetnek olyan előnyei, mint egy tagállamnak. "

Ez a lényeg. A britek biztosan el tudnák képzelni, hogy minden előnyt megkapjanak, amit tagként élveztek, de a kötelezettségek nélkül. Ez nem fog menni, vagy ha mégis, akkor az EU-nak vége. A britek egyék meg, amit főztek.

A mostani állás szerint december 31-ig vinnyoghatnak nyugodtan.

Arra van példa, hogy ki lehet lépni, de hogy milyen feltételekkel, azt senki sem tudja.

December 31-ig minden megy tovább, mint eddig. December 31-ig kell megállapodnia az EU-nak a britekkel a kereskedelmi és egyéb feltételekről (vámok, kvóták, határ átlépés, stb.) Ez a határidő egy alkalommal meghosszabbítható 1 vagy 2 évre.

Ha nem lesz kereskedelmi megállapodás, akkor az áruk csak vámfizetéssel juthatnak be egymás országaiba, és ez inkább a briteket fogja érzékenyen érinteni (autóipar, élelmiszer ipar). Nem véletlenül szorgalmazzák a szabad kereskedelmet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés