Nyirő vagy Kertész legyen kötelező olvasmány?

2020. február 10. 8:14

Puzsér Róbert
Facebook
Szerintem egyik se.

„A Nemzeti alaptantervet illető országos dilemma tárgya, hogy Nyirő József vagy Kertész Imre legyen-e kötelező olvasmány. Szerintem egyik se legyen. Nyirő József ne azért ne legyen, mert hungarista volt, hanem mert nála a huszadik században száz jelentősebb magyar szerző alkotott – s abból a százból jó, ha tíz olyan akad, akinek az irodalma egy mai tizenéves számára is élvezhető.

Nyirő Józsefnél sokkal fontosabb szerző Kertész Imre, aki nemcsak Nobel-díjas, de írásai nemzetközileg is értelmezhetőek – ugyanakkor nem hiszem, hogy a Sorstalanság szövegét egy átlagos középiskolás képes befogadni. Az is nagy eredmény volna, ha az érettségiző diákok tudnák, mi volt egyáltalán a holokauszt, ha értenék, mitől volt Európa történetének legiszonyatosabb tömeggyilkossága, ha tudnának arról, hogy a magyar állam milyen módon fordított hátat a polgárainak, akiket védelmeznie kellett volna.

Az irodalom oktatásának egyetlen funkciója kellene, hogy legyen: az olvasás megszerettetése. Az volna a cél, hogy a fiatalok ne forduljanak el, ha verseskötet vagy regény kerül a látóterükbe, hogy tudják értelmezni az írott szöveget, s hogy képesek legyenek saját sorsukra vonatkoztatni, és így épülni abból. Az elmúlt évtizedekben számomra minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy ehhez Csokonai, Berzsenyi és Kölcsey költészetének oktatásán keresztül nem vezet út. A klasszikus irodalmi kánont erőltető vén bolondok módszeresen meggyűlöltetik a magyar kultúrát a következő nemzedékekkel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Európa történetének legiszonyatosabb tömeggyilkossága"

Na ez az, amit végre nem kellene már tanítani. Ez az állítás ui. sem nem igazolható, sem nem cáfolható, ui. nincs objektív mérce. Áldozatok száma? Kínhalál módja? Európa történelme (írott) több ezer éves, és általában nem a békés együttélésről szólt.
Emellett nem lehet egyetlen nép szenvedése sem előbbre való, mint másé. Ez az igazi rasszizmus.

Szerintem meg ne is olvassanak! Nézzenek meg pár Oscar-díjas filmet a holokausztról, és az LMBTQWERTTZ kisebbségek elnyomásáról. Ennél többel terhelni a fiatalokat igazi bűncselekmény! A felszabaduló idejükben meg tanuljanak programozást, mert arra igen-igen nagy szüksége van az Apple-nek és a Microsoftnak, és az termeli számukra az igaz profitot, mellyel majd ezek a filantróp cégek jól megmentik a klímát. Vagy a Földet. Vagy az emberiséget. Vagy az emberiségtől a Földet. Vagy a felmelegedéstől a meleg emberiséget. Vagy valami ilyesmi. Én már rég elvesztettem a fonalat.

Szerintem is. A devizahitel szerződéseket kellett volna például kötelező olvasmánnyá tenni.

Akkor racionális érveléssel idézz nekem náci megnyilvánulásokat Wass Albert könyveiből! Mert ha Szabó István ügynök múltja nem érdekes, ítéljük meg az általa készített filmek alapján amivel én egyetértek - akkor ez kijár Wass Albertnek, vagy Nyírő Józsefnek is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés