Koronavírussal terjed a rasszizmus is – az Alapjogokért Központ szemléje

2020. február 9. 19:03
Az újfajta vírussal nem csak a már ismert tünetegyüttes terjed, de nagyon úgy néz ki, hogy a rasszizmus is. Az Alapjogokért Központ szemléje a politikailag korrekt hírekről.

Az Alapjogokért Központ szemléje

„Bizonyára hűséges olvasóink is tapasztalták, hogy ha bekapcsoljuk a híreket, manapság minden a koronavírusról szól. A világ országai egyként próbálják megállítani az újfajta kórokozót, sok helyen politikusok és tudósok karöltve dolgoznak, hogy megvédjék népüket a halálos betegségtől. Nem így az USA-ban, ahol a Trump-adminisztráció tudatosan veszélyeztetve az amerikaiakat, teljesen félrekezeli a helyzetet. Nem elég ugyanis, hogy maga az elnök és a politikai vezetők többsége is fehér, de a CNN publicisztikája szerint a szakértői csapatból is hiányzik a faji diverzitás. Ráadásul az újfajta vírussal nem csak a már ismert tünetegyüttes terjed, de nagyon úgy néz ki, hogy a rasszizmus is. A Guardian bátor tényfeltáró riportja tárja elénk a szörnyű helyzetet, bizonyítékul pedig még egy kínai párt is megszólaltatnak, akik Olaszországba érkeztek vakációra, érkezésükkor pedig külön figyelmeztették őket, hogy egészségük megőrzése érdekében ne menjenek kínai étterembe. Hát milyen világban élünk?!

Sajnos olyanban, ahol a rasszizmus nem ismer határokat, életünk minden egyes szegletébe betülemkedik. A Metro például egy olyan ausztrál influencer botrányáról számol be, aki egyik napról a másikra vált jó ízlésű újságíróból fajgyűlölő bűnözővé. Történetünk főhőse Claire egy olyan közösségi oldalt üzemeltet, amelyiken különböző lakberendezési tippekkel látja el követőit. A dolog ment is szépen a maga útján míg egy nap Claire egy hófehér ágyneműszettet tárt közönsége elé, ráadásul a kép alá nem átallott odaírni, hogy a „fehér a megfelelő”. A jogos bosszú természetesen nem maradhatott el: az internet progresszív népe olyan kommenthadjáratot indított a rasszista lakberendező ellen, aki kénytelen volt sírva mentegetőzni tettéért. Mi azért tudjuk, hogy erre nincs bocsánat.

Persze olyan haladó helyeken, mint például a Yale Egyetem, képesek túllépni a rasszista hagyományokon. Az egyetem hírportáljaként szolgáló Yale Daily News például arról számol be, hogy hosszú, szégyenteljes évtizedek után végre megszűnik a „Bevezetés a művészettörténetbe: A reneszánsztól napjainkig” című kurzus, mert a tananyagban túl sok a fehér férfi és ez sérti az egyetem nem fehér hallgatóit. De még az USA-ban sem minden egyetem ennyire progresszív: a Michigani Egyetem szivárványos hangulatát például hatalmas botrány rázta meg az elmúlt héten- számol be róla a College Fix nevű egyetemi portál. Történt ugyanis, hogy az egyetem leszbikus kézművesegylete kinyilatkoztatta, hogy kizárólag nőnek született nőket hajlandó felvenni a soraiba, ezzel súlyosan diszkriminálva a transznemű diákokat. Haladó legyen a talpán, aki itt igazságot tesz.

Persze vannak ennél sokkal szebb történetek is. Svájcban például a hétvégén népszavazást tartanak a homofóbia bűncselekménnyé nyilvánításáról a Coca Cola pedig mindent megtesz a jó ügyért. Az óriáscég ugyanis megvásárolta a legnagyobb svájci újságok címlapját, amin a szavazás napján az igen szavazatra buzdító hirdetéseket tesznek majd közzé. Egyesek persze azt mondják, hogy a cég képmutató, hiszen például az arab országokban nem mer kiállni az LMBT közösségért, és ráadásul annyi mérgező és szennyező anyagot állít elő, mint egész Svájc, de mi ne hagyjuk becsapni magunkat, ez csak a maradi propaganda. Részletekért kattintson a Blick írására. És nehogy azt higgyék, hogy a többi cég mind gonosz. Az Independent hasábjairól derül ki, hogy nemrégiben a Starbucks kapta a leginkább genderinklúzív reklámért járó díjat. A szóban forgó kisfilm egy olyan lányról szól, aki fiúként éli az életét de a Starbuckson kívül mindenki a lánynevén szólítja, így sértve meg folyton érzéseit.

Sport rovatunkban beszámolunk arról a középiskolás transzsportolóról, aki sok tinédzsernek adhat erőt bátorságával: Cruz Vernon annak ellenére is a lányok között versenyez, hogy fiúnak született- derül ki a CBS New York-i aloldalából.

Kultúra rovatunkban a Brussels Times jóvoltából ajánljuk olvasóinknak a Hamburgi Panoptikumot, ahol nemrég Greta Thunberg is szobrot kapott és amely a hír hatására máris a haladók Mekkájává változott.”

A teljes szemle itt olvasható.

 

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés