Mi változott a világpolitikában az elmúlt 30 évben?

2020. február 8. 12:08

Francis Fukuyama
Journal of Democracy
A régi konzervatív pártokat új jobboldal váltja le, ami az etnikai alapú nemzeti identitást hangsúlyozza.

„A gazdaságról az identitásra történő váltás a fejlett demokráciákban a bal és a jobb újrarendeződéséhez is vezetett. Míg a huszadik századi baloldal, legyen az kommunista, szocialista, vagy szociáldemokrata, a széleskörű munkásosztály érdekeit képviselte, a mai baloldal hajlamosabb specifikus identitáscsoportok képviseletére, mint például a faji kisebbségek, bevándorlók, nők, fogyatékosok, szexuális kisebbségek, őslakos népek, és így tovább. Az ezt kísérő egyik elképzelés az, hogy mivel ezeket a csoportokat specifikus módokon marginalizálták, a kárpótlást is testre kell szabni a csoportok számára. Az idő múlásával ezeket a csoportidentitásokat gyakran a tagjaik esszenciális személyiségjegyeiként kezdték értelmezni, az egyéni identitásuk kárára definiálva őket. Az ideológiai váltás politikai következményekkel is járt: ahelyett, hogy a régi munkásosztályra és annak szakszervezeteire fókuszálnának (melyek tagságának jelentős része gyakran a domináns etnikai vagy faji csoporthoz tartozott), a balos pártok az Egyesült Államokban és más fejlett demokráciákban ma már változatos kisebbségi csoportok képviselőiként tekintenek magukra. A régi munkásosztály ilyen elhagyása azzal járt, hogy az ehhez az osztályhoz tartozó szavazók elfordultak a hagyományos baloldali pártoktól, és az újabb, populista erőkhöz kezdtek húzni. 

Hasonló transzformáció történt a jobboldalon is. A huszadik századi konzervatív pártok megvédték a szabad piacokat és az egyéni jogokat, gyakran úgy, hogy üzleti érdekek mögé álltak be, támogatták a szabadkereskedelmet, és befogadták a bevándorlókat. Ezt a régi jobboldalt ma egy olyan váltja le, ami a hagyományos, etnikai alapú nemzeti identitást hangsúlyozza, és a félelmet, hogy »a hazánkat« elveszik a bevándorlók, a külföldi versenytársak, és a lopásban érdekelt elitek. Így Orbán Viktor miniszterelnök kifejezetten a magyar etnicitáshoz köti a magyar nemzeti identitást, és egy »illiberális demokráciát« támogat, amiben a demokratikus többség nem feltétlenül érzi kötelezőnek az univerzális emberi jogok tiszteletben tartását. 

Ez az egyre népszerűbbé váló új konzervativizmus tartalmaz egy nemzetközi dimenziót is, aminek a formálásában Oroszország is szerepet játszott. Ez a hagyományos nemzeti értékek és kultúra védelmén alapszik, és az olyan liberális értékek ellenzésén, mint a szexuális kisebbségek jogainak védelme, és a bevándorlás felé való nyitottság. Van egy mély, és egyre fontosabbá váló kapcsolat Oroszország és az amerikai keresztény jobboldal között, aminek az alapját a melegházasság ellenzése és Oroszország Vlagyimir Putyin általi keresztény színekben való feltüntetése képezi. Oroszország az elmúlt időszakban erkölcsi és pénzügyi támogatást is nyújtott az európai populistáknak, többek között Marine Le Pen Nemzeti Vonulásának (a korábbi Nemzeti Frontnak) Franciaországban, és Matteo Salvini Legájának Olaszországban.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A fele se igaz.
A baloldal a tőke ellenében az elnyomottakat képviselte. Napjainkban pedig a tőke érdekében képviseli az elnyomottakat. Ezért jelennek meg a baloldalon a tőkések is.

A jobboldal nemzeti érdeket képviselt. Napjainkban pedig egyre jobban globális érdekeket képviselnek - vannak kivételek - ahogy tette ezt az internacionalista törekvések. Akik továbbra is nemzeti érdekeket képviselnek azokat nevezik antiszemitának, nacionalistának - néha összemosva a sovinizmussal - populistának.

Fukuyama olyan, mint a meghibásodott Fukusimai atomerőmű.

Ne a konzervatív oldal átalakulásával foglalkozz, ahhoz te nem értesz. Inkább azt fejtenéd meg, hogy a baloldal miért váltott a munkások érdekképviseletéről a mindenféle kisebbségekre. Ráadásul hazudsz is, mert a bevándorlás kérdésében elsősorban nem a jobboldal váltott, hanem a bal. 15 évvel ezelőtt senki sem kérdőjelezte meg az országhatárok feletti kontroll jogosságát, most meg arról ugattok, hogy nincs jogunk bárkit is kívül tartani, mert jajszegények. Kétszínű, álszent kis szarok vagytok.

A történelemnek meg mégsem lett vége, ahogy Fukuyama jósolta.

Hogy mi?
Az, hogy a történelemnek nem lett vége, ahogy jósoltad.

Jókat ír? Mégis megmagyaráznád az egyetlen etnicitást? De ne érvelj azzal, amit hazudtok róla! Mert ti nem a valósággal vitáztok, hanem a saját magatok által gyártott álomképekkel! Ugyanis Orbán a valóságot írja le, ti pedig ebben a világban sehol sem vagytok!

Ők mindent megtesznek azért, hogy az állam elhaljon! Lásd facebook, youtube. stb...

FUKUYAMA ekkora mellélövések után még mindig jövendől. Egy japcsi Lengyel László. A történelem véget ért 30 éve, de elmondja mi történt az elmúlt 30 évben. Beszarás!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés