Magyarország is blokkolta az Izrael elleni uniós fellépést

2020. február 7. 13:17
Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Bulgária, Románia és Olaszország sem támogatta a nyilatkozatot.

Magyarország Ausztriával és további négy országgal együtt blokkolta az Izrael elleni uniós fellépést a héten – számol be az Euronews.

Magyarország és Ausztria sem támogatta a nyilatkozatot, mert semmilyen formában nem kívánták fenyegetni Izraelt. Az unió külpolitikai döntéseinél mind a 27 tagállam támogatására szükség van. Ezért az uniós főképviselő végül kedden csak a saját nevében adott ki nyilatkozatot az ügyben.

Ebben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az amerikaiak béketerve „eltávolodik a nemzetközileg elfogadott mértéktől. " Borrell aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a béketervet felhasználva Izrael a saját területéhez csatolhatna palesztin területeken lévő izraeli telepeket. „Az Európai Unió nem ismeri el Izrael fennhatóságát ezen telepek felett” – emlékezettett az uniós főképviselő.

Később a Jerusalem Post közzétette azon országok listáját, amelyek elutasították „Izrael fenyegetését”. E szerint Magyarország és Ausztria mellett Csehország, Bulgária, Románia és Olaszország sem támogatta a nyilatkozatot.

Az amerikai béketerv

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter washingtoni tárgyalásán a héten egyébként támogatásáról biztosította az amerikaiak béketervét és a sajtóközleményében utalt az uniós nyilatkozat ügyére is.

„Magyarország nem támogatja az izraeli vállalatokkal szembeni kereskedelmi embargókat, nem támogatja, hogy az európai uniós intézmények néhány tagország nyomására Izrael-ellenes álláspontot képviseljenek az ENSZ-ben, továbbá ellenzi a világszervezet azon határozatait, amelyek inkább csak a feszültség szítására alkalmasak" – állt a Külügyminisztérium közleményében.

Szijjártó Péter szerint a rendezéssel kapcsolatban az elmúlt időszakban inkább kudarcokról lehetett beszámolni, aminek több oka is van, például az, hogy a nemzetközi politika szereplői javarészt „kiegyensúlyozatlan, előítéletekkel sújtott, tisztességtelen” álláspontot képviseltek Izraellel szemben.

„A megoldást célzó javaslatok, döntések, iránymutatások pedig eredménytelenek voltak” – fogalmazott a külügyminiszter.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés