Macron közös európai nukleáris stratégia kidolgozását sürgeti

2020. február 7. 13:42
A francia elnök pénteken katonai vezetők előtt beszélt.

Európának közös erővel új fegyverkorlátozási egyezményeket kellene kidolgoznia, hiszen a fennálló szerződéseket megkérdőjelezték a világ más hatalmai, és a nukleáris verseny újraindult – mondta Emmanuel Macron, egy brexit utáni francia nukleáris stratégia megtervezéséről szóló rendezvényen.

Európának fel kell ismernie, hogy érvényben lévő szerződések nélkül nagyon gyorsan kiszolgáltatott helyzetben találhatja magát a saját földjén, mivel újra fognak indulni a régi fegyverkezési versenyek. Nem helyezhetjük magunkat a nézők szerepébe.” A francia elnök szerint eljött az idő, hogy Európa meghatározza, mi a biztonsági érdeke, és ennek megfelelően tegyen javaslatot a nemzetközi szerződések megújítására.

Franciaország a brexittel Európa egyedüli nukleáris hatalmává vált – emlékeztet az Euractiv. Az online lap kiemeli, Macron abban az időben szánta el magát a cselekvésre, amikor az Európa feletti amerikai védőernyő meginogni látszik, Donald Trump pedig egyre kritikusabb hozzáállást tanúsít a NATO európai szerepvállalásával kapcsolatban. Macron kijelentéseit az elmúlt időszak eseményei is motiválhatták, az USA ugyanis két fontos nemzetközi megállapodásból is kifarolt.

2018-ban az Iránnal kötött atomalkut mondta fel Donald Trump, 2019-ben pedig az INF szerződést, amelyet az USA még a szovjet időszakban kötött a közép-hatótávolságú nukleáris fegyverekről. Az 500-5500 km hatótávolságú közötti rakéták estek ezen egyezmény alá, ami súlyos aggodalmat váltott ki az európai országokban.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Visszaélt valaki a nevemmel. Már léptem az ügyben."

Igen visszaélt, látom a jelenséget, de a mandiner-stáb semmit sem látszik tenni. Eme topikban a hsz-ek többsége nicktolvajok aktivitása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés