Vezérdemokrácia német módra

2020. február 6. 20:54

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Jawohl! – ugrott is a kancellári parancs után a német liberális párt, és kezdeményezték a demokratikus választáson alapuló türingiai tartománygyűlés önfeloszlatását.

E sorok írójának nem szíve csücske az AfD. Értem a jelenséget, a motivációkat, látom a pártot egykor megalapító, majd azokat követő újabb figurákat; és eközben sejtem, hogy a szomszéd országbeli Strache-botrányhoz hasonló ügyek még kieshetnek csontvázként az ófelnémet kredencekből. Az efféle pártok ügyesen tudják előbb-utóbb leszalámizni – vagy leszalámiztatni – magukat szerte Európában. Lehetnek – és lesznek is – még ilyen-olyan aknák, amikre rálép ez az alakulat.

Az AfD vezető figurái – köztük a különösen problémás türingiai vezető, Björn Höcke – tehát nem különösebben érdekelnek:

akik engem érdekelnek, azok a tisztességes – és eközben jobbára elégedetlen – német emberek százezrei,

akik jobb híján rájuk szavaznak, mert várják, hogy valaki meghallja, artikulálja és végül talán meg is oldja az ő problémáikat.

Amik semmivel sem alávalóbbak, mint mondjuk egy kölni transzdzsender willkommenskulturista médiaművész életproblémái.

És mivel egyrészt a német szocdemek, másrészt a kereszténydemokraták erre egyre kevésbé voltak képesek, hát találtak maguknak egy másik pártot.

A tegnap óta Türingiában történtek kapcsán is ezek az emberek, az ő életvilágaik és a mostani fejleményekről alkotott nézeteik érdekelnek. Vajon mit gondolnak most, miután demokratikus jogaikkal élve leszavaztak egy demokratikus keretek között létező pártra, mely párt a tartományi parlament demokratikus keretei között élt demokratikus jogaival és támogatta valaki megválasztását miniszterelnöknek – és mindezek után a komplett német politikai elit gyakorlatilag meg nem történtté akarja tenni az eddigi fejleményeket, beleértve az őszi választás eredményein alapuló tartományi törvényhozást?

Mert az már szóra sem érdemes probléma nem hogy a baloldalon, de a kereszténydemokratáknál se, hogy

egyébként az ember- és lélekölő NDK kommunista pártjának utódszervezete irányította mostanáig Türingiát,

sőt, már a tavalyi választás előtt és után is azon ment a tanakodás mértékadó körökben, hogy mennyire, milyen mértékig fér bele a CDU-nak a Linkével való bármifajta együttműködés. 

Nem, ez már nem probléma, a világ botránya ugyanis az, hogy a tavalyi választáson 242 ezer türingiai, a szavazók 23 százaléka az AfD-re mert szavazni, ami Nagyon Nem Megfelelő Eredmény. És hiába majd' minden negyedik türingiai támogatása, az AfD lokális politikusai nem segíthetnek senkit hatalomba, még egy ártalmatlan 5 százalékos liberális párt ismeretlen figuráját sem, mert az maga a Germanogeddon, vagy egyenesen a Ragnarök... na ilyet ne is írjunk, ez már olyan áefdés germánkodás lenne.

Szóval megtörtént a Botrány. A német bal-szélbal-zöld-mainstreammédiás egységfront aktuális kijelentéseit és hangulatát talán idézni sem kell, mindenki el tudja képzelni magának. De

még Angela Merkel, a világ legnagyobb hatalmú passzivistája is hirtelen haragra gerjedt,

és évek óta most először határozott kijelentést mert tenni valamiről, hazaüzenve a távoli Dél-Afrikából: ami történt, az szerinte „megbocsáthatatlan”, és vissza kell csinálni.

Jawohl! – ugrott is a kancellári parancs után a CDU-val egyébként szövetségben nem lévő, ellenzéki, tegnap óta türingiai kormányfőt adó liberális párt, és bejelentették, hogy kezdeményezik a türingiai tartománygyűlés feloszlatását és az új választások kiírását. Jussuk csak az önfejükre történő hamuszórás, ruhatépés, sarokba való elvonulás lehet. Los, los, los!

Most elképzelem, milyen lenne annak a visszhangja, ha mondjuk egy karakteres jobboldali kancellár egy szélbalos-balos tartományi kormányalakításba avatkozna bele fentről, felszólítva a feleket az önmegsemmisítő gomb megnyomására.

Szerencsétlen Kemmerich, az egyszeri, egynapos liberális miniszterelnök még csütörtök reggel elmondhatott néhány józan, realista gondolatot a német köztévének,

miszerint „egy új választás ebben a helyzetben csak a szélsőségek erősödését szolgálná”,

de hát délutánra mind az ő hangja, mind ő maga le lett keverve. 

A német demokrácia legnagyobb dicsőségére. 

Akik most felkészülnek: Türingia dühös választópolgárai – az újabb választásra. 

Összesen 86 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ööö...ez abból az egyszerű pragmatikus okból lehet, hogy egyik pártnak sincs meg a kormányalakításhoz elegendő többsége, így kénytelenek koalícióra lépni egy- vagy több másik párttal, ez egyszerű hatalomtechnikai lépés, nem pedig a demokrácia üdvösségéért tett nagylelkű önfeláldozás.
Ha a CDU-nak, vagy bárkinek önmagában elegendő szavazata lenne, tudod mikor állnának össze bárkivel is...ennyire naivak azért ne legyünk.

Rossz a sorrend. Elképzelhetetlen, hogy az ellenzék együttműködjön a kormánnyal. Csak így értelmezhető, mert a kormánypárt kormányoz, tehát csak vele lehet együttműködni, vagy nem együttműködni.

Tudod, ebben az a röhej, hogy ha az AfD azt mondja, hogy 2x2=4, akkor Németországban ezzel tilos egyetérteni. Akkor lehet bármilyen szám, ami nem egyenlő 4-gyel. Ez történt most. Egyetlen közös vonás van a liberálisok és az AfD között, a menekült kérdés, ebben értenek egyet, de a 23 százalékos AfD-vel akkor is tilos egyetérteni. Az a 23%-nyi szavazó a liberális demokrácia nagy dicsőségére nem számít. Ráadásul mindezt a leszálló ágban lévő Merkel parancsára.

Akkor van demokrácia, ha a kellő eredmény jön ki, egyébként pedig felrúgható minden írott és íratlan szabály. Ezek után illő lenne abbahagyni a jogállamról szóló intelmeket.

"eközben sejtem, hogy a szomszéd országbeli Strache-botrányhoz hasonló ügyek még kieshetnek csontvázként az ófelnémet kredencekből."

Ez bármelyik pártnál fennállhat.

'Német nem kell, egyék meg, amit főztek.'
Sok mindent a fejükbe vertek 3/4 évszázad alatt (meg előtte is), de talán megtalálják a józan (jobb)középutat.

Mi mem tetszett, sz.rkupac?
Rasszista vagy? Németgyűlölő?
Arab jöhet, német nem?

Pierrre, Pierre, neked vagy a demokrácia nem megy, vagy nem vagy elég pallérozott az ilyen "bezzeg te" válaszokhoz. De az is lehet, hogy mindkettőhöz műveletlen vagy.

Rajcsányi Úr!

Ha lesz egy kis ideje, fordítson figyelmet arra, hogy a mandinert teljesen szétverik a nicktolvajok. Lassan nem lesz kinek írnia.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés