A módosított NAT visszavonására szólított fel a Párbeszéd

2020. február 6. 13:59
Az új NAT alkalmatlan az oktatás tartalmi irányainak meghatározására, mert a Fidesz szélsőjobboldali ideológiáját tükrözi – fogalmazott Tordai Bence.

A Párbeszéd, várhatóan több ellenzéki párttal közösen, határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, felszólítva a kormányt, hogy vonja vissza a módosított Nemzeti alaptantervet (NAT). Tordai Bence országgyűlési képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a beadvány pedagógusszervezetek észrevételei alapján készített szakmai álláspontot tükröz.

Az új NAT alkalmatlan az oktatás tartalmi irányainak” meghatározására, mert a Fidesz „szélsőjobboldali ideológiáját tükrözi”, a gyermekekből alattvalókat akar nevelni, ráadásul őszig nem is lehet bevezetni – mondta az ellenzéki politikus. A határozati javaslatban a benyújtók arra is felszólítják a kormányt, hogy kezdjen egyeztetést a szakmai szervezetekkel annak érdekében, hogy létrejöhessen egy társadalmi és szakmai konszenzust tükröző, jó minőségű alaptanterv – közölte Tordai Bence. A képviselő kitért arra: a nap folyamán Gyöngyöspatára utazik, hogy személyesen tájékozódjon a településen kialakult helyzetről.

A politikust megkérték, hogy említsen néhány konkrét kifogást a módosított Nemzeti alaptantervvel szemben. Azt felelte: a magyar irodalom és a történelem területén különösen megmutatkozik, hogy a Fidesz a saját „radikális, jobboldali, ókonzervatív ideológiáját próbálja átnyomni”. Történelemhamisítás zajlik, miközben torz kánont próbálnak a szakmailag konszenzusos magyar irodalmi kánon helyébe állítani – tette hozzá.

Kérdezték arról is, hogy nácinak tartja-e a Natba bekerült Wass Albertet. Tordai Bence visszakérdezett, hogy ha valaki 1944-ben ír egy pamfletet, amelyben a zsidóságot patkányokkal azonosítja, és a kiirtásukra szólít fel, akkor az náci-e. Újabb kérdésre úgy fogalmazott: Wass Albert a vészkorszak idején náci gondolatokat terjesztett. Arra a felvetésre, hogy a Jobbik ideológiáját lehet-e nácinak nevezni, azt felelte, hogy a Fidesz jelenleg jobbra áll a Jobbiktól, a kormánypárt az, amelyik szélsőséges ideológiát képvisel.

Kikérték a véleményét politikustársáról, Jávor Benedekről, aki Novák Katalin külügyekért felelős Fidesz-alelnök római, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfőnél tett látogatásának apropóján azt írta angol nyelvű Twitter-üzenetében, imádkozik, hogy ne legyen kavarodás a meghívókban, és Novák Katalin „nehogy véletlenül egy bungabunga parti közepén találja magát a keresztény családi értékekről szóló beszélgetés helyett”. Tordai Bence azt mondta, Jávor Benedek arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy miközben a Fidesz keresztény, konzervatív értékrendet hirdet, a kormánypárt valójában olyan emberekkel barátkozik, mint Silvio Berlusconi, aki egyrészt elítélt bűnöző, másrészt arról híresült el, hogy ilyen partikat szervez.

Arról is kikérték a véleményét, hogy a Fidesz már felszólította Karácsony Gergelyt, hogy hívja vissza Jávor Benedeket Brüsszelből. Tordai Bence azt mondta: ő pedig arra kéri a Fideszt, hogy hívja vissza a posztjáról Orbán Viktort és Novák Katalint. Rákérdeztek a politikusnál arra is, hogy megbotránkoztatta-e Niedermüller Péter DK-alelnök, aki korábban rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket. A képviselő válasza szerint a polgármester arról beszélt, hogy a kirekesztő politikának nem lehet helye Magyarországon. Az a kirekesztő politika nagyon rémisztő, ami egy ennyire kis csoportra szűkíti le a Fidesz számára elfogadható emberek körét – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 71 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Erre a Párbeszédre a választók hány százaléka szavazott?

Miért is hír ez?

Biztos szemtanúja akar lenni a 2007-2011 közti eseményeknek. Szerintem kicsit lecsúszott, de majd cöfög egy sort a helybelieknek, biztos sikere lesz.

Szóval a Fidesz NAT-on is átsugárzó ideológiája egyszerre szélsőjobboldali, radikális és ókonzervatív.
Hát, szerintem tanítani ne próbáljon ezek után Tordai, mert esetleg kiröhögik a tanteremből.

Szakmai konszenzus: persze, szakmai, legalább annyira, mint a PDSZ. Vagyis baloldali kádertemető, kikiáltva "szakembereknek".

Amit meg Wass Albertről mondott - láthatólag nem tud értelmezni egy kétoldalas szöveget: https://www.wassalbert.eu/wasa..

Mondjuk abban az egyben speciel igaza van, hogy a Fidesz jobbra áll a Jobbiktól - igaz, nem úgy, ahogy ő azt elképzeli, vagy ahogy szeretné bemutatni: a totalitárius rendszerek mind ugyanúgy baloldaliak voltak. Az, hogy utólag "szélsőjobboldalinak" minősítették a fasizmust és a nácizmust, pusztán a nyugati kommunisták önmentegetésének köszönhető.

Úgyhogy szerintem maradjon a cöfögésnél, akkor nem tud ennyi hülyeséget összehordani ilyen kis idő alatt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés