Iowai előválasztás: Buttigieg és Sanders fej-fej mellett

2020. február 4. 23:12
Majdnem egy nap csúszással közölni kezdték a még nem végleges iowai demokrata párti előválasztási eredményeket.

A Fox News magyar idő szerint szerda reggel közölt adatai szerint, a szavazókörök szavazatainak 71 százalékos feldolgozásánál Sanders és Buttigieg fej-fej mellett halad a delegáltak számában (10-10), de azért hajszállal utóbbi vezet százalékokban (25,82% vs. 26,22%).

Kiesik Biden?

Utánuk az egyetlen jelölt, aki eddig még szavazatokat szerzett, az Elizabeth Warren, azonban jóval lemaradt kettejük mögött (18,37%). Az összes többi demokrata jelöltnek még nincs delegáltja, így Bidennek sem.

Kép: foxnews.com

A Fox News szerint azonban a most először közölt valódi voksok (popular vote) száma alapján Bernie Sanders vezet, 24 százalékot kapott eddig Buttigieg 21 százaléka ellenében. Warren 19 százalékot kapott az iowai demokratáktól, de úgy tűnik, Biden „népszerűsége” jobb eredményt hoz neki a politikainál (15 százalék). A Fox szerint ez az másodlagos szavazás nem tét nélküli, ugyanis ennek a nyertese tovább éltetheti az elnökjelölt-aspiránsi reményeit.

Előválasztást tartottak a republikánusok, de ennek nem volt akkora visszhangja: Trump jóval több mint 31 ezer szavazattal több mint meggyőző fölénnyel nyert. Kihívói is akadtak, közülük Bill Welsh kapta a legtöbb szavazatot, szám szerint 424-et.

Behozta Sanders a hátrányát

Korábban a CNN azt közölte: a választókörök 62 százalékának összeszámlálása után Pete Buttigieg vezeti az iowai demokrata párti előválasztást 26,9 százalékkal, mögötte jön Bernie Sanders 25,1 százalékkal. Elizabeth Warren 18,3 százalékon, Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke pedig 15,6 százalékon áll.

Az előválasztási választókörök adatainak összesítése és publikálása a következő órákban tovább folyik. A demokrata elnökaspiránsok eközben már New Hampshire államra koncentrálnak, ahol a következő előválasztást fogják tartani. 

A hétfőn tartott iowai demokrata előválasztás történelmi kudarcba fulladt: a demokrata párti szervezet egyszerűen képtelen volt összerakni és publikálni az egyes választókörökből érkező adatokat, és csak majdnem egynapi csúszással kezdik közölni az első eredményeket.

(CNN)

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Katasztrófa, minden szempontból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés