Egy év börtönre ítélték a röszkei átkelőnél elfogott migránsokat

2020. január 30. 20:52
A két szír és két palesztin férfi mellett egy algériai állampolgárt is elítéltek.

Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta első fokon a Szegedi Járásbíróság csütörtökön azt a négy férfit, aki kedd hajnalban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére.

A bíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat négy évre kiutasították Magyarország területéről.

A határzár áttörése

Kedd hajnalban, fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél legalább ötvenfős tömeg gyűlt össze, hogy illegálisan magyar területre lépjen. Néhányan letaposták a dróthálót, majd a tömeg a megrongált kerítésen keresztül magyar területre lépett, és futva az ország belseje felé indult.

A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrök megpróbálták feltartóztatni a feléjük tartó tömeget, de hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek. A tömeg nem állt meg, skandálva tovább haladt, ezért a biztonsági őrök egyike a szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le. Mivel a még mindig mozgó, kiabáló tömeg 5-6 méterre megközelítette az egyik őrt, egyikük újabb két figyelmeztető lövést adott le.

A többszöri lövés hatására, és az időközben helyszínre érkező rendőrök létszámfölényét látva a tömeg visszafordult, és Szerbiába futott.

Vallomások

A vádlottak a bíróságon nem tettek vallomást, de a rendőrségnek beismerték bűnösségüket, azt mondták, nem vettek részt a kerítés megrongálásában, a tömeggel tartva lépték át a határt. Egyikük arról beszélt, hogy nem szervezett akció volt, spontán történtek a dolgok az átkelőnél, olyan kiáltásokat is hallott, hogy megnyílt a határ.

Az egyik vádlott, aki damaszkuszi házukat ért bombatámadás során szerzett súlyos sérüléseket, azt mondta, a határ átlépése után elesett, és már nem tudott visszatérni a vajdasági oldalra.

A fegyveres biztonsági őrök tárgyaláson ismertetett vallomása szerint a határ másik oldaláról éjszaka többen is az átkelőt lezáró kapuhoz mentek, a vajdasági oldalról gépkocsik érkezését és beszédhangokat hallottak. Éjszaka nagyon erős köd volt, a látótávolság nem haladta meg a 30 métert. A migránsok hangosan kiabáltak, ritmusosan skandáltak, a határ áttörése előtt és azt követően is. A magyar területre lépő emberek mozgása fenyegetőnek hatott, az egyik őr úgy fogalmazott, olyan volt, „mintha rohamra indulna egy tömeg”.

A közelben elfogtak egy magát algériai állampolgárnak valló férfi is, aki négy társával a tömegtől függetlenül a kerítésre egy pallót helyezve mászott át magyar területre, őt határzár tiltott átlépésének bűntettében mondták ki bűnösnek, tíz hónap börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve, négy év kiutasítás mellett.

Az ügyészség súlyosítás, a vádlottak és védőik enyhítés érdekében fellebbeztek. A Damaszkuszban megsérült vádlott közölte, menedékkérelmet kíván benyújtani. A bíróság elrendelte a letöltendő börtönre ítélt vádlottak letartóztatását.

(MTI)

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt a határzárt, az átlépőket úgy kellene kialakítani, mint amilyenek a mexikó-Usa határátlépők. Nincs olyan, hogy "letapossák a dróthálót", mert gyakorlatilag nincs gyalogosforgalom. A gyalogosokat, akik elhagyják a járművüket, azonnal visszafordítják, akármilyen a bőrük színe.

https://en.wikipedia.org/wiki/..

Az agysebészek ilyen öltözékben dogoznak. Most is munkából kellett bemenniük, megjelenni a bíróság előtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés