Botka jégtömbjei

2020. január 29. 8:37

Bán Károly
Magyar Hírlap
Nem lepődne meg azon senki, ha az Országos Bírósági Hivatal rendkívüli vizsgálatát követően szegedi bírák ellen hivatalból indítanának büntetőeljárásokat.

„A legsúlyosabb esetként említhető, hogy a bírói tanács elnöke eltartási szerződéssel jutott hozzá Szegeden egy belvárosi önkormányzati lakáshoz, amit hatalmas kedvezménnyel megvásárolt, majd nyolc nap múlva piacra dobott. A Szeviép-ügyben a bírákat kijelölő kollégiumvezető-helyettes történetesen az egyik vádlott védőjének a felesége. Nem csoda, ha az Országos Bírósági Hivatal elnöke rendkívüli célvizsgálatot rendelt el, amely még tart, de ma már senki nem lepődne meg azon, ha ennek lezárultát követően hivatalból indítanának büntetőeljárásokat vesztegetés elfogadása, befolyással üzérkedés vagy más korrupciós bűncselekmény elkövetésének gyanújával.

Bármily meglepő is, ez csupán a jéghegy csúcsa. A csúcs szilárd jégtömböket rejt Szegeden. Nem oly rég a megyei bíróság egyik tanácselnök bírája három-ötszázezer forintos tarifáért hozott kívánt ítéleteket, tíz évet kapott érte. A volt városi rendőrkapitány, aki Botkáék kérésére buzgón védte az árusoktól a Mars téri piacot, hogy senki ne zavarhassa meg a dózerolást, mostanság büntetőeljárás hatálya alatt áll. A szegedi kapitányság évekig parkoltatott ügyeket, a Szeviépet például három esztendeig. Parkolási ügyben például elévülés miatt enyhítettek két évet a szegedi városvezetők büntetésén. Érdekes, nem? Az önkormányzat környezetgazdálkodási cégének jogásza a volt felesége annak a szegedi bírónak, aki a Botkáék által indított rágalmazási perekben eljár, s majd mindenkit elmarasztal. Furcsa, nem? Az önkormányzat ingatlanos cégének jogtanácsosa a város volt vezető ügyészének a felesége. A volt ügyész – akit csöndben leszereltek – cége nemrég egymillió euróért vette meg Szegeden a Postabank-palotát. Nahát, mondja valaki, hogy az ügyészek nincsenek megbecsülve…

A megyei bíróság korábbi elnökének, Czene Klárának egykori férje az önkormányzat jogi bizottságának elnöke volt. Az ő nevéhez fűződik az a jogi lelemény, hogy a Mars téren ledózerolt bódék megsemmisítését minősítsék áthelyezésnek. A parkolási botrányban enyhítetten elítélt Mózes Ervin volt főjegyző felesége a megyei rendőrkapitányság szóvivője. Ő maga ma is az egyik önkormányzati cég igazgatósági elnöke.”

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés