Venezuela: Maduro ismételten választási megfigyelők küldésére kérte az ENSZ-t

2020. január 24. 7:38
Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Miamiban adott nyilatkozatában figyelmeztette Madurót: lejárt az ideje, távoznia kell a hatalomból.

Nicolás Maduro venezuelai elnök csütörtökön ismételten azzal a kéréssel fordult az ENSZ főtitkárához, hogy küldjön megfigyelő bizottságot az országba az idei parlamenti választások tisztaságának a felügyeletére.

Venezuela azt szeretné, ha az ENSZ főtitkári hivatala kinevezne egy választási megfigyelőkből álló bizottságot” – mondta az elnök egy caracasi politikai rendezvényen.

Maduro a múlt héten már meghívta a választásokra az ENSZ-t és az EU-t, a további meghívottak listáján szerepel a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC) is. Egyértelműen elutasította viszont az Amerikai Államok Szervezetének (OAS) bárminemű részvételét. Az Egyesült Államok jelenleg Luis Almagrót, a szervezet főtitkárát támogatja annak érdekében, hogy segítségével egységes frontot hozhasson létre Maduróval szemben. Almagro a venezuelai államfő egyik legélesebb bírálója a latin-amerikai és karibi országokat tömörítő szervezetben.

Tiszta elnökválasztást sürgetnek

A venezuelai ellenzék nagy része egyelőre nem mutat hajlandóságot arra, hogy részt vegyen ezeken a választásokon. Tavaly novemberben Juan Guaidó, az ellenzéki többségű venezuelai parlament elnöke kijelentette: a venezuelai válság kiváltó oka az, hogy 2018-ban nem volt tiszta az elnökválasztás, Maduro elbitorolta a hivatalt, ezért míg hatalmon van, a parlamenti választások megtartása pusztán színjáték lenne. Guaidó emiatt még a parlamenti választások megrendezése előtt elnökválasztást sürget.

Guaidó egyébként tavaly januárban kiáltotta ki magát Venezuela ideiglenes elnökének, azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország ismerte el őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a dél-amerikai országban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön Miamiban adott nyilatkozatában figyelmeztette Madurót: lejárt az ideje, távoznia kell a hatalomból. A venezuelai nép nem kevesebbet érdemel, mint egy szabad és igazságos elnökválasztást egy átmeneti kormány szervezésében” – mondta.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés