A nácizmus baloldali öröksége

2020. január 24. 18:42

Bencsik Gábor
Demokrata
A történelem tanúsága szerint nem a jobboldal, hanem a baloldal torzulásai lehetnek azok, amelyek az 1920-as, 30-as évek hibáinak megismétléséhez vezethetnek.

„Az nem vitatható, hogy a nácizmus utóélete másképp alakult. Minthogy a bolsevizmus, amely először paktumot kötött vele, utóbb a liberális demokráciákkal szövetségben győzte le, aminek következtében az utóbb antifasizmusnak nevezett antinácizmus baloldali értékké lett, a liberálisok pedig magától értetődően utasították el, immár a baloldallal szövetségben. A hatvanas évektől egy sajátos európai radikalizmus pedig, amelyet utóbb a baloldallal szövetséges liberális értelmiség, annak nemzeti jellegét felhasználva áttolt a jobboldalra, a nácizmus örökösének minősítette magát, megerősítve azt a képzetet, hogy a nácizmus jobboldali jelenség. A nácizmus szellemi eredetvidéke ettől még továbbra is a baloldalon keresendő.

A lényeg tehát: a történelem tanúsága szerint nem a jobboldal, hanem a baloldal torzulásai lehetnek azok, amelyek az 1920-as, 30-as évek hibáinak megismétléséhez vezethetnek. Ha a jobboldal a szociális érzékenysége mellett megőrzi a meritokrácia (az érdem/érdemesek uralma) iránti érzékenységét is, továbbá ha továbbra is tiszteli mindazt a gyakorlatot, amelyet az idő igazolt, magyarán a tradíciót, végül pedig ha megfontolásai között tartja a szakralitást, akkor a társadalmat ebből az irányból biztosan nem fenyegeti a diktatúrába torzulás veszélye.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vegyük Hitler pártja, a Nemzeti Szocialista Német Munkás Párt (NSDAP) programjának néhány részletét, amiből kitűnik, hogy egy magára valamit is adó tőkés, pláne finánctőkés, nem remélhetett sok hasznot:
11. pont. Megszüntetjük a nem munkával keresett jövedelmeket. Megtörjük a bérleti rabszolgaságot.
13. pont. Követeljük az államosítását minden trösztösített iparágnak.
14. pont. Követeljük a profit szétosztását a nehéziparban.
17. pont. Olyan földreformot követelünk, ami nekünk megfelel ... és megakadályozását a földre vonatkozó minden spekulációnak.
(Forrás: Jonah Goldberg: Liberal Fascism, Doubleday, 2008. 411-12.old.)

Végül megkérdezem: kik tanították neked a történelmet? Talán csak nem azok, akik a hamisításában voltak érdekeltek?

Nem tudom, miről beszélsz.
Jean-Francois Revel könyve a 2000-ben megjelent Last Exit to Utopia (Az utolsó nyitás az utópia felé). Ebből veszem:

Hitler kijelentette Otto Wagenernek: "Most, amikor az individualizmus korának vége, az a feladatunk, hogy megtaláljuk azt az utat, amely az individualizmusból elvezet a szocializmusba, de forradalom nélkül. Marx és Lenin - tette hozzá a német kancellár - világosan látták az elérendő célt, de választották a rossz utat." (104. old.)

"A nemzeti szocializmusnak és a marxizmusnak azonosak a gyökerei." (A.H.)
Eltekintve a fenti megjegyzéstől a tradicionális társadalmi rendet bomlasztó baloldali radikalizmus adta a lovat a szélsőjobb mozgalmak alá.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés