Juncker: Ha a Fidesz nem változik, ki kell zárni

2020. január 23. 9:31
Ha a Fidesz nem része a középutas gondolkodásnak és magatartásnak az Európai Néppártban, akkor nincs számukra hely a pártban – mondta Juncker.

A bizottság volt elnöke Brüsszelben adott interjút az Euronewsnak, amelyben a Fidesz néppárti tagsága is szóba került. Jean-Claude Juncker szerint ki kell zárni a Fideszt az Európai Néppártból, ha az nem fogadja el a Néppárt középutas gondolkodását.

Már korábban is világossá tettem az álláspontomat az ügyben. Azt szeretném, ha a Fidesz elfogadná a kereszténydemokrácia alapértékeit. Vagy ki kell zárni őket. Ha a Fidesz nem része a középutas gondolkodásnak és magatartásnak az Európai Néppártban, akkor nincs számukra hely a pártban. De ez az ügy már nem rám tartozik” – mondta Jean-Claude Juncker.

A luxemburgi politikus nyilatkozott Orbán Viktor és Matteo Salvini közeledéséről is.

Nem tudom, milyen messze jutottak ebben az ügyben. Nincs sok információm Salvini és Orbán Viktor kapcsolatáról. De Salvini nagyon messze esik az európai kereszténydemokrácia alapjaitól” – mondta Juncker.

Törökország és az EU kapcsolata is szóba került

Arra a kérdésre, hogy túszul ejtette-e Erdogan török elnök Európát a menekültügyben és valódi-e a törökök fenyegetése, hogy megnyitják a kapukat a migránsok előtt, Juncker a következő választ adta:

Megállapodtunk Törökországgal. Ez jó alku volt, hiszen Törökország a következmények jó részét magára vállalta a menekültügyben. Erdogan többször megfenyegetett engem és a bizottságot, hogy megnyitja a kapukat. A kérdésére válaszolva, én ezt komolyan veszem, de nem hiszem, hogy megtenné, mert nem ez az érdeke. Az az érdeke, hogy szorosan együttműködjön az Európai Unióval, és szavahihető legyen.”

Juncker beszélt a Moria menekülttáborban rekedt gyermekek ügyéről is. Arra a kérdésre, miszerint Európa elárulta-e a saját értékeit, azt felelte:

Nem gondolom így, az viszont tény, hogy Európa egésze nem tett eleget. Néhány tagállam ugyanis megtagadta a szolidaritást. Évekkel ezelőtt felajánlottam a lengyeleknek, a cseheknek és a magyaroknak, hogy fogadjanak be a területükre kísérő nélküli gyermekeket. Görögország sokat tett, de nem eleget a szigeteken és a szárazföldön. Fejlődnie kell a görög oldalnak és az európai oldalnak is. Elfogadhatatlan, hogy ezek a gyermekek segítség nélkül maradjanak. Ez botrányos.”

Összesen 140 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Marxot dicsőítő Juncker, mint a kereszténydemokrácia "igazi" őre!...Ha-ha.

Juncker szavai alapján a kereszténydemokrata szolidaritás úgy néz ki, hogy ha a migránsoknak van pénzük embercsempészekre, ha kibírják, túlélik az utat, akkor befogadják őket. Mert állítólag szükség van rájuk. De ha így van, ha bátorítják őket, miért kényszerítik őket ilyen helyzetbe, miért nem mennek értük?

A Juncker szerinti kerszténydemokrácia másik fele az, hogy szolidárisak azzal a néhány százalékkal, akik útnak indulnak, de azokkal, akik nehéz körülmények között otthon maradnak, ki vállal szolidaritást? Afrika és a Közel Kelet kibocsátó országainak lakossága több, mint egy milliárd. Ha ezeknek mondjuk, öt százaléka ide jön, az ötven millió ember. Ez tönkre teszi Európát, de semmit nem old meg a kibocsátó országok gondjaiból.

Juncker kerszténydemokrata alapelvei szerint nány embert fogad be Európa, és ha ez a létszám megvan, hogyan tartják távol a többit? Vagy mégis Európa felszámolása a cél?

Az neki a középutas

A liberalizmusból a kereszténydemokráciába legitim irány. Marxot dicsőíteni nem az.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés