Brexit – Az uralkodó jóváhagyásával életbe lépett a kilépésről szóló törvény

2020. január 23. 17:33
Az uralkodói jóváhagyásról Nigel Evans, a londoni alsóház alelnöke csütörtök délután egymondatos szóbeli közleményben tájékoztatta a képviselőket.

A Brexit-megállapodás törvénybe iktatását célzó tervezet parlamenti tárgyalása szerda este zárult le. Az alsóház már két hete kényelmes többséggel, 330-231 arányban elfogadta a Brexit-egyezmény ratifikálásához szükséges tervezetet, amely ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé került.

A főrendi tagokból álló, nem választott felsőház több olyan módosítást csatolt a Brexit-törvénytervezethez, amely ellenkezik a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatív párti kormány szándékaival. Így az alsóház szerda délután ismét napirendre vette a tervezetet, és alig két óra alatt sorban, minden alkalommal jelentős többséggel kiszavazta belőle a felsőházi módosításokat. Ezután a tervezet – a félhivatalos zsargonban parlamenti pingpongnak nevezett eljárás keretében – visszakerült a Lordok Háza elé.

A felsőház kitarthatott volna az általa kezdeményezett módosítások mellett, vagy ragaszkodhatott volna valamilyen kompromisszumos megoldáshoz, és akkor a Brexit-törvénytervezet még néhányszor megjárta volna a két ház közötti utat. Szerda este azonban a felsőházi tagok erről a lehetőségről lemondtak, és a kiszavazott módosítások újbóli beillesztése nélkül átengedték a tervezetet. Így a parlamenti tárgyalás szerdán késő este véget ért, és II. Erzsébet királynő formális hozzájárulásával a Brexit-megállapodást törvénybe iktató jogszabály csütörtökön életbe lépett.

Az uralkodói jóváhagyásról Nigel Evans, a londoni alsóház alelnöke csütörtök délután egymondatos szóbeli közleményben tájékoztatta a képviselőket.

Ezzel véglegessé vált az is, hogy az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes határnapján, vagyis jövő pénteken brit idő szerint 23 órakor – közép-európai idő szerint éjfélkor – rendezett módon, ratifikált megállapodással kilép az Európai Unióból. Boris Johnson a Brexit-megállapodás parlamenti tárgyalásának lezárulta alkalmából tett – a Downing Street által csütörtök hajnalban ismertetett – nyilatkozatában maga is hangsúlyozta: az a tény, hogy a parlament elfogadta a Brexit-törvényt, azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság január 31-én távozik az EU-ból.

Johnson úgy fogalmazott: voltak olyan időszakok, amikor „úgy tűnt, hogy soha nem lépjük át a Brexit célvonalát, ám ezt most megtettük”. A kormányfő szerint ez lehetővé teszi, hogy az ország maga mögött hagyja az elmúlt három év gyűlölködését és megosztottságát, és a ragyogó, izgalmas jövőre összpontosítson. A Downing Street tájékoztatása szerint a kilépési megállapodást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint brit részről Boris Johnson kormányfő várhatóan már a következő napokban aláírja.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint az Európai Parlament január 29-én szavaz a kilépési megállapodásról. Johnson hivatala szerint amint az összes formális jogi aktus befejeződött, Dominic Raab brit külügyminiszter aláírja a Brexit-megállapodás ratifikációs okmányát, amelyet Brüsszelben még a kilépés napja előtt letétbe helyeznek.

(MTI)

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is örülök, hogy végre döntöttek. Különben a skótok nem tudnak kiválni, mert az uniós belépést Spanyolország Katalónia miatt vétózná. Az Egyesült Királysággal ( NB+ Észak-Írország) már más a helyzet, lehet, hogy pár év múlva Ulster már Írország része lesz, így az UK tűnik el.

Én arra vagyok kíváncsi, hogy Boris-ék véghez tudják-e vinni az "internet adót" vagyis adóztatni akarják a Google, Facebook, Twitter.... stb USA nagyvállalatokat Britanniában.
Orbánék is meg akarták. Nem sikerült.
A "magyar hazafiak" tüntettek is ellene.
Pedig ha ezek a nagy cégek profitra tesznek szert az adott országokban, igazán hozzájárulhatnak a közteher viseléshez is.

Na arról a városról annyit, hogy amikor először odamentem és este sétáltam az utcán ( 80-s évek) körülvett pár csavargó és némi pénzt kértek. Elkezdtem röhögni és mondtam nekik, hogy most jöttem Kelet-Európából és biztos, hogy nekik több van a zsebükben, mint nekem. Elnevették magukat aztán békén hagytak. Különben már akkor voltak ott kínaiak és a hidegtűrő pakik is.

Örülök, hogy döntöttek, de nem örülök, hogy kiléptek. Egy velünk az Unióban barátságos, komoly gazdasági és katonai hatalom lép ki. Az egyetemeink közötti kutatási/oktatási kapcsolatok miatt vendégként régebben többször jártam kint, ahogy onnan is gyakran jöttek hozzánk. Több emberrel kifejezetten baráti kapcsolatot építettem ki, van amelyik még ma is élő. Általában korrektek voltak, amit igértek, megtartották. Igaz viszont az, hogy az angolok távolságtartóbbak, de a skótok mentalitása közel áll a mienkhez.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés