Utazzunk a Marsra!

2020. január 21. 10:48

Bonta Miklós
Népszava
Musk elárulta: a Marson számtalan munkalehetőség kínálkozik.

„Az UNESCO statisztikájának tanúsága szerint Verne regényeinek népszerűségét mindmáig csak a Biblia és Marx-Engels művei előzik meg. Úgy tűnik, most a sci-fi megteremtőjének babérjaira tör Elon Musk, a Tesla elnök-vezérigazgatója, aki regényeket ugyan nem szándékozik írni, ezzel szemben a napokban merész tervet tett közzé. A Business Insider arról számolt be, hogy 2050-ig megvalósíthatónak tartja naponta (!) három Starship típusú űrhajó elindítását a Marsra. A száz személyes, újrahasznosítható űrjárművekből összesen ezer darab állna rendelkezésre, s addig tartana ez a gyorsított ütemű program, amíg – Musk szavaival – nem kolonializálják a vörös bolygót. Az üzletember Twitter-üzenetében egymillió fős létszám elérését tűzte ki célul. 

A félreértések elkerülése végett szögezzük le: nem holmi űrturista-járatokról van szó, amit az is jelez, hogy akár ingyenes szállítást is vállalnának. Akkor mi célt szolgálna mindez? Musk elárulta: a Marson számtalan munkalehetőség kínálkozik. A merész kijelentés igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető, éppen ezért – addig is, amíg ennek a határtalan lehetőségnek a kapui kitárulnak – érdemes visszatérni a földi valóságba. Mégpedig a hazai tájakra, ahol a Musk által megálmodott méretekhez képest ugyan szerényebb mértékben, de a következő években még tovább bővülhet a foglalkoztatás.

Legalábbis Varga Mihály vágya szerint: »még háromszázezer embert be lehet vonni a magyar munkaerőpiacra. Olyan intézkedéseket ... tervezünk, amelyek a munkanélküliek, a közfoglalkoztatásban levők, a nők, az időskorúak és a fiatalok foglalkoztatását elősegítik és támogatják.«

Mindennek szemmel tartása aligha lesz könnyű a pénzügyminiszter számára, ugyanis a foglalkoztatáspolitikai államtitkárság 2020. január 1-je óta már az innovációs és technológiai miniszter fennhatósága alá tartozik. Ha ott komolyan veszik a foglalkoztatotti létszám 300 ezer fős növelését, akkor a lehetetlenre vállalkoznak. Tavaly ugyanis összesen mintegy 30 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban, közülük mindössze 17 ezer volt a friss munkavállaló. A demográfiai adatok ugyanakkor makacs dolgok. A munkaadók ma azzal számolnak, hogy különböző okok miatt az elkövetkező időszakban évente mintegy 40 ezren tűnnek el a munkaerőpiacról. A 25-54 éves, úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 3,0 százalékos, ami érdemben már nem csökkenthető. Ezen még az sem segít, hogy a jövő év végéig fokozatosan 65 évesre nő az öregségi nyugdíjkorhatár.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyis a voros bolygora keszulnek, mehetne oda az osszes balheparti!

Ha libsiket raknánk a hajóra, nem érnének oda. Félúton összevesznének azon, hogy egy részük inkább a Jupiterre szeretne menni, a másik részünk meg inkább visszafordulna, aztán megölnék a kapitányt, viszont semelyikőjük nem tudna űrhajót vezetni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés